Share the post "Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce"
Jakiś czas temu, z zaskoczenia, zapowiedzieli mi się na obiad goście. Wiedziałam, że po pracy będę miała mało czasu, więc wybór był prosty – będzie to danie makaronowe. Poza tym, dostałam od sklepu egustus.pl patelnię do testów, więc postanowiła sprawdzić co to maleństwo potrafi:)
No dobra, może nie maleństwo, bo kurier wręczył mi solidnie wyglądającą, głęboką patelnię o średnicy 24 cm wraz z dopasowaną pokrywką z linii Logic firmy Woll. Pierwsze wrażenie, bardzo dobre. Osobiście bardzo nie lubię zbędnych ozdobników, które zazwyczaj bardziej przeszkadzają niż pomagają. Tutaj króluje minimalistyczna funkcjonalność, idealnie dopasowane do siebie elementy i najlepszej jakości materiały.
Patelnia dostosowana jest do użytkowania na kuchenkach ceramicznych, gazowych i halogenowych, a co dla mnie osobiście jest bardzo pożądane, garnki i patelnie Logic wytrzymują do 220 st. C, dzięki czemu można zapiekać w nich dania także w piekarniku.
Ważną zaletą tej patelni jest niespotykane nigdzie indziej przewodnictwo i kumulacja ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności). Używam kuchenki ceramicznej, więc oszczędność prądu jest dla mnie bardzo ważna. Ponadto powłoka w technologii „non-stick” pozwala na przygotowywanie posiłków z minimalną ilością tłuszczu:) Niestety za taką jakość trzeba zapłacić około 300 zł, jednak jest to patelnia na lata, gdyż producent obiecuje aż 25-letnią gwarancję na równość dna, a także – wg standardów UE – 2 letnią gwarancję na powłoki i uchwyty.
Przejdźmy teraz do testu. Postanowiłam przygotować dla moich gości jedno z moich ulubionych dań, makaron (u mnie akurat bucatini) z kaczką, której sporo zostało mi po pieczeniu z pieczarkami, papryką i szpinakiem i dużą ilością sosu śmietanowo-pomidorowego. W związku z tym, że przygotowywałam danie dla większej ilości osób zastanawiałam się, czy patelnia da sobie radę w kwestii pojemnościowej. Martwiłam się jednak niepotrzebnie, gdyż dzięki wysokim na 7 cm brzegom, sprawdziła się doskonale.
Samo przygotowanie warzyw z sosem – bajka! Nic nie przywarło, całość smażyła się szybko i równomiernie a na koniec swobodnie mogłam wmieszać makaron, nie ryzykując ubrudzenia kuchenki. Po wszystkim myłam patelnię ręcznie, co nie sprawiło mi żadnego problemu. Nie miałabym serca włożyć patelni takiej jakość do zmywarki:) Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym
(7-8 porcji)
Składniki:
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 150 g młodego szpinaku
- 250 g upieczonego kurczaka lub kaczki, pokrojonego na mniejsze kawałki
- 5-6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 2 szklanki śmietanki 18%
- 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 800 g krojonych pomidorów z puszki
- sól i pieprz do smaku
- parmezan do podania
- 400 g ulubionego makaronu
Przygotowanie:
1. W dużej i wysokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy i włóż cebulę, paprykę i pieczarki, po czym smaż przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj boczek i smaż kolejne 10 minut. Następnie wmieszaj paprykę i czosnek i smaż kolejne 30 sekund.
2. Po tym czasie wlej śmietankę i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
3. Dodaj kaczkę/kurczaka, czerwone wino i krojone pomidory z puszki o gotuj kolejne 15-20 minut dodatkowych. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
5. Zdejmij patelnię z sosem z ognia i wmieszaj szpinak wraz z ugotowanym makaronem.
6. Podawaj danie posypane parmezanem.
Smacznego!
English version
Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce
(7-8 servings)
Ingredients:
- 1 yellow onion, chopped
- 1 red bell pepper, chopped
- 1 green bell pepper, chopped
- 200 g mushrooms, sliced
- 150 g baby spinach
- 250 g cooked duck or chicken, chopped
- 5-6 cloves garlic, minced
- 100 g bacon, chopped
- 2 tsp ground paprika
- 2 cups heavy cream
- 1/4 cup red wine
- 800 g can crushed tomatoes
- salt and pepper, to taste
- parmesan cheese
- 400 g favourite pasta
Preparation:
- In a large pan, add onion, bell peppers and mushrooms and cook on medium heat for 15-20 minutes, or until softened. Add the bacon and continue cooking for another 10 minutes. Add paprika and garlic and cook for 30 seconds.
- Next stir in the cream and let simmer 10-15 minutes, or until the cream has reduced and thickened.
- Stir in the duck/chicken, red wine and crushed tomatoes and simmer an additional 15-20 minutes. Salt and pepper to taste.
- Meanwhile cook the rigatoni according to package instructions.Drain.
- Remove the tomato cream sauce from the heat and gently fold in the spinach. Mix in pasta.
- Serve topped with shaved parmesan cheese.
Enjoy!
Maciej says
Wygląda przepysznie 🙂 mówisz, że patelnia jest pojemna, dla ilu osób przygotowałaś danie?
Dzi says
Dla 6 + zostało trochę do pracy:)
Esendit says
Wygląda przepysznie, ale nie przepadam za kaczką, zamieniłbym ją na kurczaka 🙂 czy jest jakaś alternatywa na przyrządzenie tego dania jeśli ktoś nie ma, takiej patelni?
Dzi says
Można użyć innej z wysokimi brzegami lub przełożyć sos do dużego garnka, dodać makaron i dopiero wymieszać.
Julia says
Po twojej recenzji, jestem zdecydowana żeby kupić tą patelnię, tylko cena mnie trochę przeraża, ale skoro twierdzisz że producent daje taką gwarancję to już zamawiam ją 🙂
Dzi says
Użytkuję ją prawie codziennie i w dalszym ciągu jestem zadowolona:)
Zdrapka says
Namówiłaś mnie ni na danie i na patelnię… Będę grubasem ze świetną patelnią. życie jest piękne 😀
Dzi says
No cóż 😛 A patelnie jest super, już rok jej używam i dalej nie ma na niej śladu!
Zdrapka says
Kocham mojego narzeczonego, ale tą patelnie chyba bardziej. dziękuję,że ją poleciłaś!
Dzi says
🙂