Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce"

  • Facebook
  • X

Jakiś czas temu, z zaskoczenia, zapowiedzieli mi się na obiad goście. Wiedziałam, że po pracy będę miała mało czasu, więc wybór był prosty – będzie to danie makaronowe. Poza tym, dostałam od sklepu egustus.pl patelnię do testów, więc postanowiła sprawdzić co to maleństwo potrafi:)

No dobra, może nie maleństwo, bo kurier wręczył mi solidnie wyglądającą, głęboką patelnię o średnicy 24 cm wraz z dopasowaną pokrywką z linii Logic firmy Woll. Pierwsze wrażenie, bardzo dobre. Osobiście bardzo nie lubię zbędnych ozdobników, które zazwyczaj bardziej przeszkadzają niż pomagają. Tutaj  króluje minimalistyczna funkcjonalność, idealnie dopasowane do siebie elementy i najlepszej jakości materiały.

Patelnia dostosowana jest do użytkowania na kuchenkach ceramicznych, gazowych i halogenowych, a co dla mnie osobiście jest bardzo pożądane, garnki i patelnie Logic wytrzymują do 220 st. C, dzięki czemu można zapiekać w nich dania także w piekarniku.

Ważną zaletą tej patelni jest niespotykane nigdzie indziej przewodnictwo i kumulacja ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności). Używam kuchenki ceramicznej, więc oszczędność prądu jest dla mnie bardzo ważna. Ponadto powłoka w technologii „non-stick” pozwala na przygotowywanie posiłków z minimalną ilością tłuszczu:) Niestety za taką jakość trzeba zapłacić około 300 zł, jednak jest to patelnia na lata, gdyż producent obiecuje aż  25-letnią gwarancję na równość dna, a także – wg standardów UE – 2 letnią gwarancję na powłoki i uchwyty.

 

Przejdźmy teraz do testu. Postanowiłam przygotować dla moich gości jedno z moich ulubionych dań, makaron (u mnie akurat bucatini) z kaczką, której sporo zostało mi po pieczeniu z pieczarkami, papryką i szpinakiem i dużą ilością sosu śmietanowo-pomidorowego. W związku z tym, że przygotowywałam danie dla większej ilości osób zastanawiałam się, czy patelnia da sobie radę w kwestii pojemnościowej. Martwiłam się jednak niepotrzebnie, gdyż dzięki wysokim na 7 cm brzegom, sprawdziła się doskonale.

Samo przygotowanie warzyw z sosem – bajka! Nic nie przywarło, całość smażyła się szybko i równomiernie a na koniec swobodnie mogłam wmieszać makaron, nie ryzykując ubrudzenia kuchenki. Po wszystkim myłam patelnię ręcznie, co nie sprawiło mi żadnego problemu. Nie miałabym serca włożyć patelni takiej jakość do zmywarki:) Zapraszam po przepis.

Scroll down for recipe in English

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym

(7-8 porcji)

Składniki:

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 150 g młodego szpinaku
  • 250 g upieczonego kurczaka lub kaczki, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 5-6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 szklanki śmietanki 18%
  • 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 800 g krojonych pomidorów z puszki
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan do podania
  • 400 g ulubionego makaronu

Przygotowanie:

1. W dużej i wysokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy i włóż cebulę, paprykę i pieczarki, po czym smaż przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj boczek i smaż kolejne 10 minut. Następnie wmieszaj paprykę i czosnek i smaż kolejne 30 sekund.

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

2. Po tym czasie wlej śmietankę i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje.

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce3. Dodaj kaczkę/kurczaka, czerwone wino i krojone pomidory z puszki o gotuj kolejne 15-20 minut dodatkowych. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

4. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.

5. Zdejmij patelnię z sosem z ognia i wmieszaj szpinak wraz z ugotowanym makaronem.

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

6. Podawaj danie posypane parmezanem.

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

Smacznego!

English version

Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

(7-8 servings)

Ingredients:

  • 1 yellow onion, chopped
  • 1 red bell pepper, chopped
  • 1 green bell pepper, chopped
  • 200 g mushrooms, sliced
  • 150 g baby spinach
  • 250 g cooked duck or chicken, chopped
  • 5-6 cloves garlic, minced
  • 100 g bacon, chopped
  • 2 tsp ground paprika
  • 2 cups heavy cream
  • 1/4 cup red wine
  • 800 g can crushed tomatoes
  • salt and pepper, to taste
  • parmesan cheese
  • 400 g favourite pasta

Preparation:

  1. In a large pan, add onion, bell peppers and mushrooms and cook on medium heat for 15-20 minutes, or until softened. Add the bacon and continue cooking for another 10 minutes. Add paprika and garlic and cook for 30 seconds.
  2. Next stir in the cream and let simmer 10-15 minutes, or until the cream has reduced and thickened.
  3. Stir in the duck/chicken, red wine and crushed tomatoes and simmer an additional 15-20 minutes. Salt and pepper to taste.
  4. Meanwhile cook the rigatoni according to package instructions.Drain.
  5. Remove the tomato cream sauce from the heat and gently fold in the spinach. Mix in pasta.
  6. Serve topped with shaved parmesan cheese.

Enjoy!

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

Share the post "Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: czerwone wino, grzyby, kaczka, kurczak, makaron, mięso, obiad, papryka, parmezan, pieczarki, ser, szpinak, wino

« Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce
Dżem truskawkowy z nutą cytrynową / Strawberry jam with lemon »

Comments

  1. Maciej says

    29 czerwca 2015 at 14:28

    Wygląda przepysznie 🙂 mówisz, że patelnia jest pojemna, dla ilu osób przygotowałaś danie?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 czerwca 2015 at 14:58

      Dla 6 + zostało trochę do pracy:)

      Odpowiedz
  2. Esendit says

    30 czerwca 2015 at 10:18

    Wygląda przepysznie, ale nie przepadam za kaczką, zamieniłbym ją na kurczaka 🙂 czy jest jakaś alternatywa na przyrządzenie tego dania jeśli ktoś nie ma, takiej patelni?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 czerwca 2015 at 10:21

      Można użyć innej z wysokimi brzegami lub przełożyć sos do dużego garnka, dodać makaron i dopiero wymieszać.

      Odpowiedz
  3. Julia says

    8 lipca 2015 at 09:16

    Po twojej recenzji, jestem zdecydowana żeby kupić tą patelnię, tylko cena mnie trochę przeraża, ale skoro twierdzisz że producent daje taką gwarancję to już zamawiam ją 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 lipca 2015 at 09:36

      Użytkuję ją prawie codziennie i w dalszym ciągu jestem zadowolona:)

      Odpowiedz
  4. Zdrapka says

    17 lipca 2016 at 16:23

    Namówiłaś mnie ni na danie i na patelnię… Będę grubasem ze świetną patelnią. życie jest piękne 😀

    Odpowiedz
  5. Dzi says

    17 lipca 2016 at 16:40

    No cóż 😛 A patelnie jest super, już rok jej używam i dalej nie ma na niej śladu!

    Odpowiedz
    • Zdrapka says

      27 lipca 2016 at 12:25

      Kocham mojego narzeczonego, ale tą patelnie chyba bardziej. dziękuję,że ją poleciłaś!

      Odpowiedz
  6. Dzi says

    27 lipca 2016 at 12:58

    🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Ciasteczka-maslane-z-czekolada-Butter-cookies-with-chocolate

Ciasteczka maślane z czekoladą / Butter cookies with chocolate

Kruche ciasto z jagodami Nigela Slatera

Szybkie tiramisu i konkurs!

Zupa krem z pieczonych burakow z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger

Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger

Nadziewane piersi kurczaka w sosie z koniakiem / Stuffed chicken breasts with cognac sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress