Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini

Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini

by Dzi 11 komentarzy

Share the post "Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini"

  • Facebook
  • X

Botwinka jest jedną z moich ulubionych wiosennych zup, tak na prawdę mogę ją jeść bez końca! Jakiś czas temu zobaczyłam w sieci przepis na jej wersję wzbogaconą cukinią i stwierdziłam, że muszę jej spróbować. Zrobiłam ją inaczej niż w podanym wyżej źródle, ale sam pomysł był doskonały. Zupa wyszła obłędna, polecam!

Scroll down for recipe in English

Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini

Botwinka z cukinią

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 5-6 szklanek bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 pęczki botwinki z buraczkami, posiekane (buraczki i listki oddzielnie)
  • 1 cukinia, pokrojona w półksiężyce lub kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w małą kostkę
  • 1/4 średniego selera, pokrojonego w małą kostkę
  • 1 pęczek koperku, posiekany
  • 6 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 3/4-1 szklanka śmietanki 18 %
  • sól, pieprz, ocet z białego wina i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj bulion z zielem angielskim i liściem laurowym, po czym włóż marchew, pietruszkę i selera.
  2. Gotuj przez 5 minut, po czym dodaj cukinię, ziemniaki i posiekane małe buraczki (jeżeli były). Gotuj aż ziemniaki zmiękną i dopraw zupę octem, cukrem solą i pieprzem.
  3. Dodaj botwinkę i koperek, gotuj przez kilka minut i wlej śmietankę. Podawaj natychmiast, chociaż odgrzana jest chyba jeszcze lepsza:)

Smacznego!

Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini

English version

 Young beet soup with zucchini

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 5-6 cups of chicken or vegetable stock
  • 2 bay leaves
  • 3 allspice berries
  • 2 bunches young beet leaves with small beets, chopped (beets and leaves separately)
  • 1 zucchini, cut into slices
  • 2 carrots, peeled and diced
  • 1 parsnip,peeled and diced
  • 1/4 medium celery, peeled and diced
  • 1 handful of dill, chopped
  • 6 medium potatoes, diced
  • 3 / 4-1 cup sour cream 18%
  • salt, pepper, white wine vinegar and sugar to taste

Preparation:

  1. In a medium saucepan, bring to the boil stock with allspice and bay leaf and add carrots, parsnip and celery.
  2. Cook for 5 minutes and add the zucchini, potatoes and chopped small beets.
  3. Cook until the potatoes are tender and season the soup with vinegar, sugar, salt and pepper.
  4. Add beetroot leaves along with dill, cook for a few minutes and stir in the cream. Serve immediately.

Enjoy!

Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini

Share the post "Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Zupy Tagged With: botwinka, buraki, cukinia, przystawka, ziemniaki, zupa

« Dżem truskawkowy z nutą cytrynową / Strawberry jam with lemon
Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff »

Comments

  1. Ania_S says

    29 czerwca 2015 at 10:00

    Botwinkowa to także moja ulubiona zupa, a z cukinią jej jeszcze nie robiłam a smakować musiała ciekawie; ) Wyglada przepysznie 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 czerwca 2015 at 10:12

      Była przepyszna, muszę ją koniecznie jeszcze powtórzyć w tym roku.

      Odpowiedz
  2. Kasia says

    29 czerwca 2015 at 13:46

    I botwinka i cukinia to moje pyszności… Razem ich jeszcze nie jadłam, a wyglądają apetycznie 😉

    Odpowiedz
  3. środki czystości says

    30 czerwca 2015 at 10:11

    teraz już wiem, co zrobię z moją botwinką, która w tym roku wyrosła wyjątkowo dorodna 🙂

    Odpowiedz
  4. Jula says

    30 czerwca 2015 at 11:47

    Chyba nie miałam do tej pory okazji w ogóle jeść botwinki 🙂 chyba spróbuję Twojego przepisu

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 czerwca 2015 at 11:49

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  5. Kasia says

    30 czerwca 2015 at 22:26

    Naprawdę posiadasz wielki talent do pisania, mam nadzieje, ze nie zamierzasz w niedalekiej przyszlosci konczyc swojej przygody z prowadzeniem bloga, ponieważ jeśli tak by się stało, to byłaby to wielka strata dla polskiego swiatka blogoweg

    Odpowiedz
  6. Angie says

    1 lipca 2015 at 23:16

    Chętnie zrobiłabym w wersji wegetariańskiej <3

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 lipca 2015 at 08:11

      Też będzie przepyszna:)

      Odpowiedz
      • Artur says

        19 marca 2020 at 20:32

        Smietana in English is NOT cream.

        It’s called SOUR cream. A lighter version is called by the French name, Crème fraîche.

        A very fine recipe thank you.

        In my version I also use the stalks, chopped into 3cm segmwnts and added after the roots but before the leaves.

        Odpowiedz

Trackbacks

  1. Botwinka z boczniakami / Young beet soup with oyster mushrooms - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    8 maja 2018 o 10:14

    […] mocy z zakresu sytości. Polecam też także moje inne pomysły na botwinkę, ze szparagami, z cukinią lub klasyczną zabielaną – wszystkie przepyszne. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Tajskie-czerwone-curry-z-dynia-i-gesia-Thai-red-curry-with-goose-and-pumpkin

Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin

Pieczone pierogi drożdżowe z cielęciną i pieczarkami / Yeast pierogi stuffed with veal and mushrooms

Chowder z łososiem, kalafiorem i szpinakiem

Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami / Duck legs braised in red wine with prunes

Kaczka z wiśniami zapiekana w cieście

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress