Botwinka jest jedną z moich ulubionych wiosennych zup, tak na prawdę mogę ją jeść bez końca! Jakiś czas temu zobaczyłam w sieci przepis na jej wersję wzbogaconą cukinią i stwierdziłam, że muszę jej spróbować. Zrobiłam ją inaczej niż w podanym wyżej źródle, ale sam pomysł był doskonały. Zupa wyszła obłędna, polecam!
Scroll down for recipe in English
Botwinka z cukinią
(4-6 porcji)
Składniki:
- 5-6 szklanek bulionu
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 pęczki botwinki z buraczkami, posiekane (buraczki i listki oddzielnie)
- 1 cukinia, pokrojona w półksiężyce lub kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 korzeń pietruszki, pokrojony w małą kostkę
- 1/4 średniego selera, pokrojonego w małą kostkę
- 1 pęczek koperku, posiekany
- 6 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 3/4-1 szklanka śmietanki 18 %
- sól, pieprz, ocet z białego wina i cukier do smaku
Przygotowanie:
- W garnku zagotuj bulion z zielem angielskim i liściem laurowym, po czym włóż marchew, pietruszkę i selera.
- Gotuj przez 5 minut, po czym dodaj cukinię, ziemniaki i posiekane małe buraczki (jeżeli były). Gotuj aż ziemniaki zmiękną i dopraw zupę octem, cukrem solą i pieprzem.
- Dodaj botwinkę i koperek, gotuj przez kilka minut i wlej śmietankę. Podawaj natychmiast, chociaż odgrzana jest chyba jeszcze lepsza:)
Smacznego!
English version
Young beet soup with zucchini
(4-6 servings)
Ingredients:
- 5-6 cups of chicken or vegetable stock
- 2 bay leaves
- 3 allspice berries
- 2 bunches young beet leaves with small beets, chopped (beets and leaves separately)
- 1 zucchini, cut into slices
- 2 carrots, peeled and diced
- 1 parsnip,peeled and diced
- 1/4 medium celery, peeled and diced
- 1 handful of dill, chopped
- 6 medium potatoes, diced
- 3 / 4-1 cup sour cream 18%
- salt, pepper, white wine vinegar and sugar to taste
Preparation:
- In a medium saucepan, bring to the boil stock with allspice and bay leaf and add carrots, parsnip and celery.
- Cook for 5 minutes and add the zucchini, potatoes and chopped small beets.
- Cook until the potatoes are tender and season the soup with vinegar, sugar, salt and pepper.
- Add beetroot leaves along with dill, cook for a few minutes and stir in the cream. Serve immediately.
Enjoy!
Ania_S says
Botwinkowa to także moja ulubiona zupa, a z cukinią jej jeszcze nie robiłam a smakować musiała ciekawie; ) Wyglada przepysznie 😉
Dzi says
Była przepyszna, muszę ją koniecznie jeszcze powtórzyć w tym roku.
Kasia says
I botwinka i cukinia to moje pyszności… Razem ich jeszcze nie jadłam, a wyglądają apetycznie 😉
środki czystości says
teraz już wiem, co zrobię z moją botwinką, która w tym roku wyrosła wyjątkowo dorodna 🙂
Jula says
Chyba nie miałam do tej pory okazji w ogóle jeść botwinki 🙂 chyba spróbuję Twojego przepisu
Dzi says
Koniecznie!
Kasia says
Naprawdę posiadasz wielki talent do pisania, mam nadzieje, ze nie zamierzasz w niedalekiej przyszlosci konczyc swojej przygody z prowadzeniem bloga, ponieważ jeśli tak by się stało, to byłaby to wielka strata dla polskiego swiatka blogoweg
Angie says
Chętnie zrobiłabym w wersji wegetariańskiej <3
Dzi says
Też będzie przepyszna:)
Artur says
Smietana in English is NOT cream.
It’s called SOUR cream. A lighter version is called by the French name, Crème fraîche.
A very fine recipe thank you.
In my version I also use the stalks, chopped into 3cm segmwnts and added after the roots but before the leaves.