Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce

Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce

by Dzi 14 komentarzy

Share the post "Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Tak na prawdę gwiazdą tej potrawy jest właśnie sos, gęsty, słodko-pikantny, rewelacyjny do każdego grillowanego mięsa. Ja podałam akurat z grillowaną kiełbasą i warzywami i sprawdził się doskonale. Polecam!

Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce

Scroll down for recipe in English

Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1/2 szklanki musztardy Dijon
  • 1/2 szklanki octu z białego wina
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 średnie lub 2 małe jajka, ubite do jednolitej konsystencji
  • 4 kawałki kiełbasy na grilla
  • plasterki cukinii i papryki na grilla

Przygotowanie:

  1. W małym garnku wymieszaj musztardę z octem, przykryj przykrywką lub folią spożywczą i odstaw na noc w pokojowej temperaturze.
  2. Następnego dnia, dodaj cukier i jajka i dokładnie wymieszaj. Postaw rondel na średnim ogniu i podgrzewaj sos, mieszając od czasu do czasu trzepaczką, przez około 10 minut lub aż zgęstnieje.
  3. Odstaw do ostygnięcia, a w międzyczasie usmaż na grillu kiełbasę i warzywa i podawaj.

Smacznego!

Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce

English version

Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce

(4-5 servings)

Ingredients :

  • 1/2 cup Dijon mustard
  • 1/2 cup white wine vinegar
  • 1 1/2 cup sugar
  • 1 medium or 2 small eggs beaten
  • 4 pieces of kielbasa
  • sliced zucchini and bell pepper

Preparation:

  1. In a small sauce pan, combine mustard and vinegar. Stir to combine, cover with plastic wrap and let sit overnight at room temperature.
  2. The next day, add sugar and eggs and stir to mix well. Place the saucepan over medium heat and cook for about 10 minutes, until the mixture bubbles and thickens, stirring every two minutes with a whisk.
  3. Allow to cool while the kielbasa and seasoned vegetables are grilled and serve.

Enjoy!

Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce

Share the post "Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych, Mięsa, Poradnik Tagged With: dodatek do dania głównego, grill, kiełbasa, obiad, poradnik

« Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble
Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce »

Comments

  1. Konesso says

    22 czerwca 2015 at 12:54

    Mmm, wygląda przepysznie 🙂 a kiełbasę jakąś konkretną polecasz?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 czerwca 2015 at 13:22

      Jedyną kiełbasę jaką na chwilę obecną używam to wiejska, ręcznie robiona od mojej mamy:)

      Odpowiedz
      • WawaFood says

        22 czerwca 2015 at 23:36

        Smacznie to wygląda! Też korzystam z tzw. wiejskich kiełbas. Mam znajomego rzeźnika na wsi i od niego kupuje wszelkie wyroby. Są smaczne i wiem, że nie ma w nich sztuczności.

        Odpowiedz
  2. Kołnierz fryzjerski says

    22 czerwca 2015 at 13:07

    Połączenie idealne!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 czerwca 2015 at 13:22

      🙂

      Odpowiedz
  3. Wiewióra says

    22 czerwca 2015 at 15:00

    ja kiełbaskę to mogę nawet na deser po słodkich naleśnikach… bardzo kusząca wersja!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 czerwca 2015 at 18:46

      Ja też:P

      Odpowiedz
  4. Lukasz says

    23 czerwca 2015 at 04:12

    No nic dodać, nic ująć, ta kiełbasa wygląda przepysznie i pięknie, do tego te grillowane warzywa obok nie dość, że dodają kolejnych wrażeń i walorów smakowych, to jeszcze do tego dodają koloru na talerzu, bo wygląd estetyczny dań też jest ważny. A sam przepis jest po prostu świetny, bardzo ciekawy i urozmaicony, rewelacyjny.

    Odpowiedz
  5. donatello says

    23 czerwca 2015 at 14:44

    nie przepadam za kiełbasą, może cos wege wege?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 czerwca 2015 at 14:46

      Nawet grillowane warzywa z tym sosem są boskie np. cukinia w ziołach https://karmelowy.pl/grillowana-ziolowa-cukinia-grilled-herbed-courgette/.

      Odpowiedz
  6. Dreumex says

    23 czerwca 2015 at 15:15

    idealna alternatywa dla tradycyjnej kiełbaski z grilla 😀

    Odpowiedz
  7. Oblicza Ziemi says

    24 czerwca 2015 at 11:08

    Kiełbaski muszą być koniecznie z grilla czy mogą być z patelni grillowej? Pytam bo jednak smak się nieco różni…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 czerwca 2015 at 11:20

      Obie wersje są dobre.

      Odpowiedz
  8. Justyna says

    2 lipca 2015 at 14:08

    Wygląda pysznie, całe szczęście że jutro jest już piątek i będę mogła wypróbować przepis 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z kurczakiem z jednej patelni / One pot chicken pasta

Makaron z kurczakiem z jednej patelni / One pot chicken pasta

Łosoś kabayaki z awokado / Salmon kabayaki with avocado

Wiosenne curry z kurczakiem ze szparagami/ Spring chicken curry

Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry

Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs

Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs

Ciasto drozdzowe ze śliwkami / Plum yeast cake

Ciasto drożdżowe ze śliwkami / Plum yeast cake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress