Share the post "Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce"
Tak na prawdę gwiazdą tej potrawy jest właśnie sos, gęsty, słodko-pikantny, rewelacyjny do każdego grillowanego mięsa. Ja podałam akurat z grillowaną kiełbasą i warzywami i sprawdził się doskonale. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym
(4-5 porcji)
Składniki:
- 1/2 szklanki musztardy Dijon
- 1/2 szklanki octu z białego wina
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 średnie lub 2 małe jajka, ubite do jednolitej konsystencji
- 4 kawałki kiełbasy na grilla
- plasterki cukinii i papryki na grilla
Przygotowanie:
- W małym garnku wymieszaj musztardę z octem, przykryj przykrywką lub folią spożywczą i odstaw na noc w pokojowej temperaturze.
- Następnego dnia, dodaj cukier i jajka i dokładnie wymieszaj. Postaw rondel na średnim ogniu i podgrzewaj sos, mieszając od czasu do czasu trzepaczką, przez około 10 minut lub aż zgęstnieje.
- Odstaw do ostygnięcia, a w międzyczasie usmaż na grillu kiełbasę i warzywa i podawaj.
Smacznego!
English version
Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce
(4-5 servings)
Ingredients :
- 1/2 cup Dijon mustard
- 1/2 cup white wine vinegar
- 1 1/2 cup sugar
- 1 medium or 2 small eggs beaten
- 4 pieces of kielbasa
- sliced zucchini and bell pepper
Preparation:
- In a small sauce pan, combine mustard and vinegar. Stir to combine, cover with plastic wrap and let sit overnight at room temperature.
- The next day, add sugar and eggs and stir to mix well. Place the saucepan over medium heat and cook for about 10 minutes, until the mixture bubbles and thickens, stirring every two minutes with a whisk.
- Allow to cool while the kielbasa and seasoned vegetables are grilled and serve.
Enjoy!
Konesso says
Mmm, wygląda przepysznie 🙂 a kiełbasę jakąś konkretną polecasz?
Dzi says
Jedyną kiełbasę jaką na chwilę obecną używam to wiejska, ręcznie robiona od mojej mamy:)
WawaFood says
Smacznie to wygląda! Też korzystam z tzw. wiejskich kiełbas. Mam znajomego rzeźnika na wsi i od niego kupuje wszelkie wyroby. Są smaczne i wiem, że nie ma w nich sztuczności.
Kołnierz fryzjerski says
Połączenie idealne!
Dzi says
🙂
Wiewióra says
ja kiełbaskę to mogę nawet na deser po słodkich naleśnikach… bardzo kusząca wersja!
Dzi says
Ja też:P
Lukasz says
No nic dodać, nic ująć, ta kiełbasa wygląda przepysznie i pięknie, do tego te grillowane warzywa obok nie dość, że dodają kolejnych wrażeń i walorów smakowych, to jeszcze do tego dodają koloru na talerzu, bo wygląd estetyczny dań też jest ważny. A sam przepis jest po prostu świetny, bardzo ciekawy i urozmaicony, rewelacyjny.
donatello says
nie przepadam za kiełbasą, może cos wege wege?
Dzi says
Nawet grillowane warzywa z tym sosem są boskie np. cukinia w ziołach https://karmelowy.pl/grillowana-ziolowa-cukinia-grilled-herbed-courgette/.
Dreumex says
idealna alternatywa dla tradycyjnej kiełbaski z grilla 😀
Oblicza Ziemi says
Kiełbaski muszą być koniecznie z grilla czy mogą być z patelni grillowej? Pytam bo jednak smak się nieco różni…
Dzi says
Obie wersje są dobre.
Justyna says
Wygląda pysznie, całe szczęście że jutro jest już piątek i będę mogła wypróbować przepis 😀