Dziś przedstawiam coś pysznego na śniadanie dla łasuchów. Chrupiące tosty francuskie, uprzednio wymoczone w mieszance jajecznej z mlekiem ekologicznym z Piątnicy i cynamonem, a później zapieczone w gofrownicy i podane ze słodkimi, karmelizowanymi jabłkami. Jak dla mnie śniadanie idealne!
Miodowo-musztardowy łosoś z kruszonką orzechową / Honey mustard salmon with walnut crust
Ho ho ho, Święta za pasem! Nadszedł czas na planowanie świątecznego menu, a wiadomo jak święta to muszą być rybki. Jako, że nie wszyscy są fanami klasycznego karpia proponuję dziś pomysł na łososia. Najpierw marynowany w glazurze miodowo-musztardowej, a później zapieczony pod kruszonką z orzechów włoskich Baklland. Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu. Nawet jak…
Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup
Nie ma nic lepszego w chłodne dni niż rozgrzewająca i sycąca zupa. Ja jestem ogromną fanką zup wszelkiego rodzaju a ta spełniła wszystkie moje wymagania. Jest bardzo sycąca bo z mięsem mielonym i aromatyczna dzięki leśnym grzybom i wędzonej papryce. Mogłabym ją jeść codziennie!
Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce
Święta od zawsze kojarzą mi się z zapachem pomarańczy. Jak tylko poczuję ten zapach, niezależnie od okoliczności i pory roku, zawsze ogarnia mnie takie radosne podniecenie i oczekiwanie na ten magiczny czas. Dlatego też na Święta przygotowuję pomarańcze z goździkami, dzięki którym w całym domu unosi się ten cudowny zapach, a zapach pomarańczy i goździków…
Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes
Dziś przedstawiam przepis na najsmaczniejsze, najbardziej chrupiące, obłędne pieczone ziemniaki. Sekretem jest sposób przygotowania i gęsi tłuszcz, dzięki któremu ta chrupkość nabiera mocy. Ja swój odlałam po upieczeniu udek gęsich duszonych w karmelu, ale można też zastąpić go spokojnie tłuszczem kaczym. Mój ukochany powiedział, że to najlepsze pieczone ziemniaki jakie kiedykolwiek zrobiłam! A to już…
Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna
Przedstawiam dziś danie idealne na obiad w te chłodne dni. Pyszna i sycąca lasagne z sosem mięsno-grzybowym, beszamelem i dużą ilością mozzarelli, na koniec zawinięta w boczek, który po upieczeniu robi się chrupiący – czego chcieć więcej? Danie wymaga trochę zachodu, jednak efekt wynagrodzi nam cały wysiłek. Chrupiący boczek, dużo mozzarelli, beszamel i pyszny, mięsny…
Moje włoskie przyjemności
Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej popularnych kuchni europejskich na całym świecie, także na moim blogu. W każdym miejscu na ziemi możemy spotkać włoskie restauracje a przynajmniej pizzerie 😊 Zapewne dlatego, że dania zazwyczaj są łatwe i szybkie do przygotowania, a przesmaczne!
Sałatka pieczarkowa na ciepło / Warm mushroom salad
Dziś proponuję świetny dodatek do każdego dania głównego. Pyszne pieczarki na ciepło, smażone z cebulką, czosnkiem i ziołami, a na koniec podlane delikatnie śmietanką dzięki czemu są też delikatnie kremowe. Jest ona świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Ja podałam ją z karkóweczką i pieczonymi ziemniakami i wyszło przepysznie. Jetem ogromnym fanem grzybów i czasami…
Udka gęsie duszone w karmelu / Goose legs braised with caramel sauce
Dziś kolejny przepis z magazynu Kuchnia, który jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że muszę go zrobić. Rozpływające się w ustach gęsie udka duszone w słodkim sosie pomarańczowo-karmelowym są absolutnie przepyszne! Co więcej, są też bardzo łatwe i przyjemne w przygotowaniu bo całą robotę robi piekarnik, a w tym czasie można przygotować dodatki do togo…
Maryensztadt craft beer & food
Jakiś czas temu zostałam zaproszona na wizytę do restauracji Maryensztadt Craft Beer & Food znajdującej się na warszawskiej Starówce. Restauracja Maryensztadt Craft Beer & Food, to restauracja Browaru rzemieślniczego Maryensztadt i mieści się w przepięknej kamienicy przy ul. Szeroki Dunaj 11.
- « Previous Page
- 1
- …
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- …
- 115
- Next Page »