Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Poradnik / Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough

Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough"

  • Facebook
  • X

Dobre ciasto na pierogi to podstawa. Widziałam już wiele rożnych przepisów, niektóre z dodatkiem jajka, samego żółtka lub z dodatkiem mleka, jednak wracam cały czas do tego najprostszego – z mąki i wody:) Oczywiście jeżeli znajdę jakieś ciasto, które mnie zachwyci, podzielę się przepisem na łamach mojego bloga. To ciasto nadaje się tak samo dobrze do słonych jak i słodkich. Robiłam ostatnio pierogi z kurkami i wszystko wyszło super, a teraz planuję zrobić z jagodami. Klasycznie wyrabia się je najpierw łyżką (gdyż jest gorące) a następnie rękami, jednak ja tą pierwszą fazę wykonuję w blenderze z odpowiednim mieszadłem lub za pomocą miksera z końcówką do ciast. Zaoszczędza to mnóstwo czasu i frustracji:) Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough

Podstawowe ciasto na pierogi 

(ciasto na 20-25 pierogów)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką lub miksuj aż ciasto stanie się jednolite i bez grudek.
  2. Gdy przestygnie wyrabiaj dalej rękami na posypanej mąką powierzchni, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie konieczności dodaj więcej mąki lub wrzątku. Podziel je na 4 równe części i rozwałkuj pierwszą część na placek o grubości ok. 3 mm.
  3. Wytnij np. szklanką lub wycinarką do ciastek kółka i delikatnie rozciągnij je palcami. Następnie wyłóż po małej łyżeczce ulubionego nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później np. widelcem. Umieść na posypanej mąką powierzchni. Powtórz te czynności z resztą ciasta.
  4. Gotuj pierogi w osolonej wodzie po klika równocześnie. Będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię (po około 8-10 minutach). Odcedź i podawaj prosto z wody lub podsmażone jeśli lubisz.

Smacznego!

Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough

English version

Basic pierogi dough

(dough for 20-25 pierogies)

Ingredients:

  • 3 cup of all-purpose flour
  • 1 cup boiling water
  • 1/2 teaspoon salt

Preparation:

  1. In blender container or bowl place sifted flour, mix in salt and add boiling water. Sir with wooden spoon or mix in blender until the dough becomes uniform, without any lumps.
  2. When cooled, knead on a floured surface until it becomes smooth and elastic. If necessary, add more flour or boiling water. Split into 4 equal parts and roll the first part of the dough to 3 mm thickness.
  3. Cut out circles with cutter or glass. Stretch each circle a little bit in your fingers. Place some of the favourite filling in the middle of the dough circle, bend in half, seal the edges with your fingers and then with the fork. Place on floured tray until you are ready to boil them. Repeat with the rest of the dough.
  4. Boil the pierogies a few at a time in a large pot of water. They are done when they float to the top (about 8-10 minutes). Drain them from the water and serve them immediately.

Enjoy!

Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough

Share the post "Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Poradnik Tagged With: pierogi, poradnik

« Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp
Lekki makaron z kurczakiem i brokułami / Light chicken and broccoli pasta »

Comments

  1. Scandale says

    9 sierpnia 2016 at 15:23

    Ja w weekend robiłam pierogi z serem. Przepis na ciasto podobny lecz właśnie z dodatkiem jajka. Następnym razem wypróbuje z Twojego przepisu i też z jagodami puki są świeże 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • O.K says

      11 sierpnia 2016 at 11:13

      pUki…..

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Zapiekanka-ziemniaczana-z-gorgonzola-szpinakiem-i-boczkiem-Bacon-spinach-and-gorgonzola-potato-gratin

Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin

Polędwiczka wieprzowa z papryką w kremowym sosie z winem Madera / Madeira Pork with Paprika

Cytrynowe-ciasto-jogurtowe-z-jagodami-Lemon-blueberry-yogurt-cake

Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake

Francuskie ciasto jabłkowe / French apple pie

Lekkie clafoutis z truskawkami i ricottą

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress