Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami / French toast waffles with caramelised apples

Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami / French toast waffles with caramelised apples

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami / French toast waffles with caramelised apples"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam coś pysznego na śniadanie dla łasuchów. Chrupiące tosty francuskie, uprzednio wymoczone w mieszance jajecznej z mlekiem ekologicznym z Piątnicy i cynamonem, a później zapieczone w gofrownicy i podane ze słodkimi, karmelizowanymi jabłkami. Jak dla mnie śniadanie idealne!

Tosty-francuskie-z-gofrownicy-z-karmelizowanymi-jablkami-French-toast-waffles-with-caramelised-apples

A dlaczego użyłam mleka ekologicznego z Piątnicy? Bo to mleko pochodzi z gospodarstw ekologicznych. Podczas upraw nie stosuje się niedozwolonych sztucznych nawozów i pestycydów. Zwierzętom zapewnia się tzw. dobrostan czyli odpowiedni komfort bytowania, krowy mają swobodę ruchu na wybiegach i w pomieszczeniach, a latem stały dostęp do pastwiska. Ich żywienie oparte jest na naturalnych paszach pochodzących z upraw ekologicznych. A to jak balsam na moją duszę!

Tosty-francuskie-z-gofrownicy-z-karmelizowanymi-jablkami-French-toast-waffles-with-caramelised-apples

Ponadto, mleko ekologiczne jest bardzo odżywcze i smakuje jak dawniej. Zawiera ono dużą ilość witaminy E oraz beta-karotenu, dzięki któremu w organizmie powstaje witamina A. Mleko ekologiczne poddawane jest pasteryzacji w 74°C i mikrofiltracji, dzięki czemu zachowuje swój naturalny smak i nie traci cennych dla organizmu składników odżywczych. W produkcji mleka ekologicznego pomija się proces regulacji zawartości tłuszczu, mleko to posiada więc jego naturalną zawartość. Tłuszcz mleczny zawiera komplet składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju organizmu.

Scroll down for recipe in English

Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami

(4 tosty)

Składniki na tosty:

  • 4 kromki chleba
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki mleka ekologicznego z Piątnicy
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/4 tsp cynamonu
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Składniki na jabłka:

  • 1 jabłko, obrane, bez gniazda nasiennego i pokrojone w kostkę
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj dokładnie rózgą jajka, mleko i ekstrakt z wanilii.
  2. Następnie wmieszaj mąkę, cukier puder i cynamon.
  3. Namocz każdą kromkę w powstałej mieszance i upiecz w rozgrzanej gofrownicy do ładnego zarumienienia.
  4. W celu przygotowania jabłek, w średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, po czym dodaj jabłko, cukier i cynamon i wymieszaj.
  5. Smaż jabłka przez około 3 minuty lub do momentu ładnego skarmelizowania.
  6. Wyłóż tosty na talerz, na wierzch wyłóż skarmelizowane jabłka i podawaj.

Smacznego!

Tosty-francuskie-z-gofrownicy-z-karmelizowanymi-jablkami-French-toast-waffles-with-caramelised-apples

English version

French toast waffles with caramelised apples

(4 toasts)

Ingredients for toasts:

  • 4 slices of bread
  • 3 eggs
  • 1 tbsp flour
  • 1/2 cup of milk
  • 2 tsp powdered sugar
  • 1/4 tsp of cinnamon
  • 1/4 tsp of vanilla extract

Ingredients for apples:

  • 1 apple, diced
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 2 tsp brown sugar
  • 1/2 tbsp butter

Perparation:

  1. In medium bowl beat eggs, milk and vanilla.
  2. Next mix in flour, sugar and cinnamon.
  3. Dip each slice of bread into the mixture, coating both sides evenly. Cook in a heated waffle iron until browned.
  4. For the apples, melt the butter in a medium pan over medium high heat, add the diced apple, brown sugar, and cinnamon and stir together.
  5. Cook the apple mixture for about 3 minutes or until the apple has softened slightly and caramelized.
  6. Serve the toasts topped with apple topping.

Enjoy!

Tosty-francuskie-z-gofrownicy-z-karmelizowanymi-jablkami-French-toast-waffles-with-caramelised-apples

Share the post "Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami / French toast waffles with caramelised apples"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: jabłka, śniadanie, słodkości, tosty, tosty francuskie

« Miodowo-musztardowy łosoś z kruszonką orzechową / Honey mustard salmon with walnut crust
Boczniaki po kaszubsku / Tomato oyster mushrooms with raisins »

Comments

  1. Lescandale says

    18 grudnia 2017 at 11:33

    Ale wypasione te twoje tosty francuskie. Mmm….

    Odpowiedz
  2. anitk says

    2 listopada 2021 at 15:17

    o mniam trzeba wypróbować

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami / French toast waffles with caramelised apples | FlyB Kulinaria pisze:
    14 grudnia 2017 o 23:49

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. French toast waffles with caramelised apples - Yum Goggle pisze:
    24 grudnia 2017 o 00:00

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz
  3. French Toast Waffles with Caramelized Apples (recipe in English... | Rare Norm pisze:
    24 lutego 2018 o 15:38

    […] French Toast Waffles with Caramelized Apples (recipe in English and Polish) […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pieczony halibut w sosie z czerwonego wina / Baked halibut with red wine sauce

Penne z wiosennymi warzywami i ricottą zapiekane pod mozzarellą

Baklazan zapiekany w smietance z tymiankiem / Baked aubergines with thyme and cream

Bakłażan zapiekany w śmietance z tymiankiem / Baked aubergines with thyme and cream

Kurczak z warzywami z patelni / Skillet chicken with vegetables

Wizyta w siedzibie Fit&Easy i warsztaty z Sebastianem Olmą

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress