Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes

Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na najsmaczniejsze, najbardziej chrupiące, obłędne pieczone ziemniaki. Sekretem jest sposób przygotowania i gęsi tłuszcz, dzięki któremu ta chrupkość nabiera mocy. Ja swój odlałam po upieczeniu udek gęsich duszonych w karmelu, ale można też zastąpić go spokojnie tłuszczem kaczym. Mój ukochany powiedział, że to najlepsze pieczone ziemniaki jakie kiedykolwiek zrobiłam! A to już wiele znaczy 🙂 Dodatek rozmarynu daje im niebywały aromat. Jeżeli lubisz takie ziemniaczki w innej formie niż klasyczne puree, polecam także moje szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem, ziemniaki smażone z grzybami czy koreańskie szybkie ziemniaki z patelni – wszystkie przepyszne!

Ziemniaki-pieczone-w-gesim-tluszczu-Roast-goose-fat-potatoes

Scroll down for recipe in English

Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu

(4 porcje)

Składniki:

  • 3-4 łyżki gęsiego tłuszczu, rozpuszczonego
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 6 sporych ziemniaków, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie prawie do miękkości, przez około 10 minut i odcedź na sitku. Następnie z energią potrząsaj sitkiem tak żeby powierzchnia ziemniaków się pościerała. Dzięki temu zabiegowi będą niebywale chrupiące.
  2. Na blaszkę wyłożoną papierem wyłóż ziemniaki i wymieszaj z rozpuszczonym gęsim tłuszczem, dopraw porządnie solą i obłóż rozmarynem.
  3. Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piecz przez 30 minut. W połowie pieczenia poodwracaj je na drugą stronę.
  4. Podawaj natychmiast!

Smacznego!

Ziemniaki-pieczone-w-gesim-tluszczu-Roast-goose-fat-potatoes

English version

Roast goose fat potatoes

(4 servings)

Ingredients:

  • 3-4 tablespoons of goose fat, melted
  • 2-3 sprigs fresh rosemary
  • 6 large potatoes, peeled and cut into 3 cm pieces
  • salt

Preparation:

  1. Boil the potatoes in salted water until almost tender, for about 10 minutes and drain in the colander.  Shake the colander back and forth a few times to fluff up the outsides
  2. Place the potatoes on a baking tray lined with baking paper and mix with melted goose fat, season with salt and mix in rosemary.
  3. Place in the preheated to 200oC oven and roast the potatoes for 15 mins and turn them over. Roast for another 15 mins.
  4. Serve immediately!

Enjoy!

Ziemniaki-pieczone-w-gesim-tluszczu-Roast-goose-fat-potatoes

Share the post "Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, ziemniaki, zioła

« Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna
Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce »

Comments

  1. Zuza says

    4 grudnia 2017 at 11:28

    ale muszą być pyszne!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką/ Paprika roasted potatoes - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    12 stycznia 2018 o 09:28

    […] wypróbować ten przepis! Jeżeli jesteś fanem tego typu ziemniaków, polecam także rewelacyjne ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu i  ziemniaki smażone z grzybami. Zapraszam po […]

    Odpowiedz
  2. Rozgniecione ziemniaki z pieca / Roasted smashed potatoes - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    2 lutego 2018 o 09:33

    […] ja jesteś fanem tego typu ziemniaków, polecam także pieczone ziemniaki z wędzoną papryką i ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu, są po prostu […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Łatwa tarta serowa z białą czekoladą i borówką amerykańską

Gofry-jagodowe-ze-slodkim-twarozkiem-Blueberry-waffles-with-sweet-cream-cheese

Gofry jagodowe ze słodkim twarożkiem / Blueberry waffles with sweet cream cheese

Kurczak Cacciatore/Chicken Cacciatore

Tosty z mozzarellą i grzybami leśnymi / Mushroom mozzarella sandwich

Kurczak-w-sosie-z-czekoladą-Chicken-mole

Kurczak w sosie z czekoladą / Chicken mole

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress