Jakiś czas temu odbyły się w Electrolux Taste Center warsztaty Scandinavian Love Fika, które poprowadził rewelacyjny Michał Godyń, szef kuchni Ambasady Szwecji w Polsce i fascynat kuchni skandynawskiej. Uczestnicy tego spotkania przygotowali mnóstwo pyszności, na które przepisy przedstawiam poniżej. Zapewniam, że warto bliżej przyjrzeć się kuchni skandynawskiej, bo pomimo swojej prostoty jest przepyszna, zapraszam!
KANELBULLAR (SŁODKIE BUŁECZKI CYNAMONOWE)
20 sztuk
CIASTO:
• 550 g mąki pszennej
• 30 g drożdży
• 100 g masła
• 1 szklanka mleka (250ml)
• 100 g cukru
• 1 łyżeczka mielonego kardamonu
• 1 jajko
• Szczypta soli
NADZIENIE:
• 1/2 kostki masła (100 g)
• 1/2 szklanki cukru (100 g)
• 2 łyżeczki mielonego cynamonu
SZKLIWO :
• 1 jajko
• cukier perłowy do posypania
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuść w misce z cukrem. W rondelku rozpuść masło, wlej mleko i lekko podgrzej (uwaga – nie dopuść do gotowania).
Mąkę wymieszaj z kardamonem. Do rozpuszczonych drożdży z cukrem dodaj lekko ciepłe mleko z masłem i dodaj jajko. Następnie wszystko dobrze wymieszaj. Do wymieszanego płynu dodaj powoli mąkę z kardamonem i mieszaj do uzyskania jednolitej masy, na sam koniec należy ciasto napompować. Dokładnie wyrób ciasto przez 10 -15 minut (możesz użyć robota kuchennego).Tak gotowe wyrobione ciasto odstaw na 30 min. do piekarnika z funkcja wyrastania ciasta. - Kiedy masa ciasta podwoi swoją objętość, wyłóż ciasto na stół oprószony mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 1cm o kształcie prostokąta. W tym czasie należy przygotować nadzienie. Rozetrzyj masło z cukrem i cynamonem na jednolita gładką masę. Kiedy mamy już prostokąt rozwałkowanego ciasta, smarujemy je na całej powierzchni nadzieniem z masła, cynamonu i cukru.
- Następnie zwijamy ciasto w ślimaka i kroimy kawałki o grubości ok. 1-2 cm. Odstawiamy na blaszce do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki wyrosną smarujemy je jajkiem i posypujemy cukrem perłowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 st. C i pieczemy do zarumienienia – ok. 6-8 min.
KLADDKAKA MED VISPGRÄDDE (CIASTO KAKAOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ)
Składniki:
• 75 g masła
• 150 g cukru
• 2 jajka
• 3 łyżki kakao
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 1g soli
• 140 g mąki pszennej
• 0,5l śmietany 36%
Przygotowanie:
- Ustaw piekarnik na temperaturę 165 st. C. Masło rozpuść w rondelku i wystudź do temperatury pokojowej. Blaszkę lub patelnię wyłóż papierem do pieczenia.
- Do rondelka z wystudzonym masłem wbijamy 2 jajka i dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i wszystko dobrze mieszamy. Następnie dodajemy kakao i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i dalej mieszamy. Gdy wszystko jest już dobrze wymieszane, przelewamy masę do blaszki z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika z termoobiegiem na 20min.
- Wyciągamy, pozostawiamy do wystygnięcia i podajemy z ubitą śmietaną.
TOAST SKAGEN (KLASYCZNY TOST Z KREWETKAMI ZIMNOWODNYMI)
Składniki:
• Pieczywo tostowe białe – świeże kromki, 4 szt.
• 15 g masła
• 3 g świeżego kopru
• 1 cytryna
• 3 łyżki majonezu
• 10 g kawioru
• musztarda ostra np. Dijon
• 200 g krewetek zimnowodnych w zalewie lub parzonych
• sól, pieprz biały do smaku
Przygotowanie:
- Masło ugniatamy do uzyskania miękkości do smarowania. Tak przygotowaną masą smarujemy kromki chleba, wycinamy krążki, trójkąty lub kwadraty. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ok. 6 min, do uzyskania złotego koloru.
- Krewetki zimnowodne rozmrażamy za pomocą funkcji „rozmrażanie” w piekarniku Electrolux. Następnie odsączamy krewetki z wody za pomocą sita i wkładamy je do miski, dodajemy majonez, posiekany świeży koper, czerwony kawior, sok i startą skórkę z połówki cytryny, sól, pieprz i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Układamy wszystko na wcześniej upieczonych tostach, dekorujemy kawiorem, świeżym koprem i cytryną.
ROASTBEEF PIECZONY W NISKIEJ TEMPERATURZE, PODANY NA CHRUPKIM CHLEBIE Z
MARYNOWANYMI BURAKAMI I BIO KIEŁKAMI.
Składniki:
• 400 g rostbeefu sezonowanego
• 50 ml oleju słonecznikowego
• sól
• pieprz
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki musztardy
• 3 gałązki świeżego rozmarynu
• świeże kurki
• świeże zioła do dekoracji np. rozmaryn, tymianek
• buraki małe, młode
• ocet 10%
• 200 g cukru
• 2 łyżki majonezu
• sałata karbowana, zielona, 1 szt.
Przygotowanie:
- Młode buraki umyć i oczyścić z piasku, oprószyć solą, pieprzem i olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni C i piec ok. 1-1,5 godz.
- Rostbeef umyć i oczyścić. Mięso w całości oprószyć solą i pieprzem, dodać posiekany czosnek i 1 gałązkę rozmarynu. Całość wysmarować musztardą. Mięso odstawić na 10 min. Na patelnię wlać i rozgrzać olej. Rostbeef obsmażyć na patelni z dwóch stron. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 95 stopni C i piec z sondą wbitą w mięso do osiągnięcia 56 stopni Celsjusza w rdzeniu mięsa (max. 50 min.).
- Świeże kurki umyć, oczyścić z piasku i brudu. Przygotować marynatę do kurek i buraczków: Do rondelka wlać 300ml wody, 200g cukru i 100 ml octu, dodać gałązkę młodego tymianku i zagotować. Rozlać na dwa rondelki i do jednego rondelka wrzucić kurki, gotuj na małym ogniu ok. 2 min. Drugi rondelek z marynatą ostudzić i włożyć wcześniej obrane i pokrojone na plastry buraki ze skórki.
- Przygotowanie sandwicha: Upieczony rosastbeef pokroić na cienkie plastry, na chrupkim chlebie smarujemy lekko majonezem, dodajemy na kromki listki umytej sałaty. Nakładamy kolejno pokrojony w cienkie plastry roastbeef, plastry marynowanych buraczków i posypujemy marynowanymi kurkami + delikatnie dekorujemy majonezem.
Pamiętajcie, że Taste Center jest otwarte dla wszystkich – także dla Was! Aktualna oferta zawsze na http://tastecenter.pl.
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]