Dziś przedstawiam doskonały pomysł na dodatek do każdego dania głównego lub danie główne dla zatwardziałych wegetarian:). Szybkie placuszki z kalafiora podane z pikantnym gulaszem z papryki w sosie pomidorowym, z pewnością sprawdzą się na każdym stole. Polecam gorąco!
Przepis znalazłam w nowym na rynku polskim magazynie Olive.
Scroll down for recipe in English
Placuszki kalafiorowe z peperonatą
(3-4 porcje)
Składniki:
- 2 czerwone papryki pokrojone w paski
- 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 czerwona papryczka chilli, bez nasion i pokrojona w drobną kostkę
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka cukru
- 1 mały kalafior podzielony na różyczki
- 1 jajko, rozbełtane
- 80 g mąki
- 100 ml pełnotłustego mleka
- garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- W średnim rondelku podsmaż na oleju na średnim ogniu paprykę i cebulkę aż staną się miękkie, przez około 20 minut, po czym dodaj pomidory, czosnek i chilli. Smaż przez 5 minut i dopraw octem, cukrem i solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia, wmieszaj pietruszkę i odstaw.
- Do wrzącej i osolonej wody wrzuć kalafior i gotuj prze z kilka minut, aż lekko zmięknie. Odcedź, osusz na papierowych ręcznikach i posiekaj na mniejsze kawałki.
- W średniej misce wymieszaj dokładnie jajko, mleko i mąkę, dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym wmieszaj kalafior.
- Rozgrzej dużą patelnię z łyżką oleju i nałóż po łyżce powstałej masy. Podsmaż do ładnego zarumienienia z obu stron i przełóż na talerze. Podawaj z peperonatą.
Smacznego!
English version
Cauliflower cakes with peperonata
(3-4 servings)
Ingredients:
- 2 red peppers, cut into thin strips
- 1 red onion, sliced
- 1 clove garlic, finely chopped
- 1 red chilli, seeds removed and chopped
- 200 g canned chopped tomatoes
- 1 tablespoon red wine vinegar
- 1 teaspoon sugar
- 1 small cauliflower, cut tinto florets
- 1 egg, lightly beaten
- 80 g flour
- 100 ml whole milk
- a handful of chopped parsley
Preparation:
- Place a medium saucepan over medium heat, add oil, peppers and onions and cook until tender, about 20 minutes, then mix in the garlic, tomatoes and chilli. Cook for 5 minutes and season with vinegar, sugar and salt and pepper to taste. Remove from heat, stir in the parsley and set aside.
- Cook cauliflower in boiling salted water for a few minutes, until slightly softened. Drain, pat dry on paper towels and cut into smaller pieces.
- In a medium bowl, mix the egg, milk and flour, season with salt and pepper to taste and stir in the cauliflower.
- Preheat a large skillet with a tablespoon of oil and add a spoonful of the cauliflower batter. Cook cakes until nice golden brown on both sides and slip on the plates. Serve with peperonata.
Enjoy!
Emi says
Brzmi super! Tylko kiedy dodajeny te 200g pomidorow?
Dzi says
Już poprawione, dziękuję za czujność.