Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata

Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na dodatek do każdego dania głównego lub danie główne dla zatwardziałych wegetarian:). Szybkie placuszki z kalafiora podane z pikantnym gulaszem z papryki w sosie pomidorowym, z pewnością sprawdzą się na każdym stole. Polecam gorąco!

Przepis znalazłam w nowym na rynku polskim magazynie Olive.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scroll down for recipe in English

Placuszki kalafiorowe z peperonatą

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 2 czerwone papryki pokrojone w paski
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 czerwona papryczka chilli, bez nasion i pokrojona w drobną kostkę
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 mały kalafior podzielony na różyczki
  • 1 jajko, rozbełtane
  • 80 g mąki
  • 100 ml pełnotłustego mleka
  • garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. W średnim rondelku podsmaż na oleju na średnim ogniu paprykę i cebulkę aż staną się miękkie, przez około 20 minut, po czym dodaj pomidory, czosnek i chilli. Smaż przez 5 minut i dopraw octem, cukrem i solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia, wmieszaj pietruszkę i odstaw.
  2. Do wrzącej i osolonej wody wrzuć kalafior i gotuj prze z kilka minut, aż lekko zmięknie. Odcedź, osusz na papierowych ręcznikach i posiekaj na mniejsze kawałki.
  3. W średniej misce wymieszaj dokładnie jajko, mleko i mąkę, dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym wmieszaj kalafior.
  4. Rozgrzej dużą patelnię z łyżką oleju i nałóż po łyżce powstałej masy. Podsmaż do ładnego zarumienienia z obu stron i przełóż na talerze. Podawaj z peperonatą.

Smacznego!

Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata

English version

Cauliflower cakes with peperonata

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 2 red peppers, cut into thin strips
  • 1 red onion, sliced
  • 1 clove garlic, finely chopped
  • 1 red chilli, seeds removed and chopped
  • 200 g canned chopped tomatoes
  • 1 tablespoon red wine vinegar
  • 1 teaspoon sugar
  • 1 small cauliflower, cut tinto florets
  • 1 egg, lightly beaten
  • 80 g flour
  • 100 ml whole milk
  • a handful of chopped parsley

Preparation:

  1. Place a medium saucepan over medium heat, add oil, peppers and onions and cook until tender, about 20 minutes, then mix in the garlic, tomatoes and chilli. Cook for 5 minutes and season with vinegar, sugar and salt and pepper to taste. Remove from heat, stir in the parsley and set aside.
  2. Cook cauliflower in boiling salted water for a few minutes, until slightly softened. Drain, pat dry on paper towels and cut into smaller pieces.
  3. In a medium bowl, mix the egg, milk and flour, season with salt and pepper to taste and stir in the cauliflower.
  4. Preheat a large skillet with a tablespoon of oil and add a spoonful of the cauliflower batter. Cook cakes until nice golden brown on both sides and slip on the plates. Serve with peperonata.

Enjoy!

Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata

Share the post "Placuszki kalafiorowe z peperonatą / Cauliflower cakes with peperonata"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych Tagged With: chilli, dodatek do dania głównego, kalafior, obiad, papryka

« Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheel cookies with dried figs
Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs »

Comments

  1. Emi says

    5 lipca 2016 at 11:26

    Brzmi super! Tylko kiedy dodajeny te 200g pomidorow?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 lipca 2016 at 11:33

      Już poprawione, dziękuję za czujność.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Smietankowa-kapusta-z-boczkiem-Creamy-cabbage-with-bacon

Śmietankowa kapusta z boczkiem / Creamy cabbage with bacon

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Lane chrusty / Funnel cakes

Lane chrusty / Funnel cakes

Lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem / Salmon and spinach lasagne

Puree ziemniaczane z serem pleśniowym i pietruszką

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress