Święta to taki magiczny czas, kiedy można spędzić czas w miłej atmosferze z rodziną i przyjaciółmi, najlepiej przy suto zastawionych stołach pełnych świątecznych pyszności. Zazwyczaj w tym okresie królują na nim wszelkiego rodzaju babki, mazurki i serniki, a ja proponuję bardzo popularne na zachodzie puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkiem, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i glazurą z konfitury morelowej, doskonałe nie tylko na święta! Najlepsze są takie jeszcze gorące, prosto z piekarnika, z kremem czekoladowym lub ulubioną konfiturą, koniecznie podane z dobrą kawą. Gdy już chwilę poleżą, wystarczy odgrzać je w piekarniku, mikrofalówce lub w tosterze i ponownie staną się cudownie puszyste:)
Nie ma wątpliwości, że pyszności przygotowane w domu są znacznie smaczniejsze, a już na pewno znacznie zdrowsze. Ich wygląd, smak i aromat w niczym nie mogą równać się ciastami czy pieczywem zakupionym w sklepie. Jednak żeby mieć pewność, że przygotowane potrawy zawsze wyjdą nam takie jakie powinny, należy używać możliwie najlepszych sprzętów. Kiedyś, jak jeszcze nie pasjonowałam się gotowaniem jak teraz, kupiłam piekarnik tak na prawdę najtańszy, a jedynym kryterium wyboru był kolor 🙂 Później bardzo żałowałam, ale radziłam sobie jak potrafiłam najlepiej.
Teraz stałam się szczęśliwą posiadaczką nowego piekarnika Electrolux z funkcją PlusSteam i dopiero, tak na prawdę, poczułam przyjemność z pieczenia!
Poniżej przedstawiam jego najważniejsze zalety:
- Funkcja PlusSteam wykorzystuje parę, aby nadawać domowym wypiekom wspaniały kolor, lśniącą i bardziej chrupiącą skórkę, a także doskonałą, delikatną konsystencję. Wystarczy odrobina pary, aby osiągnąć zachwycające rezultaty – wyjątkową soczystość wewnątrz potrawy, a na zewnątrz chrupiącą, złotą skórkę.
- Bardzo przydatna Termosonda zapewnia większą kontrolę nad procesem pieczenia. Wystarczy wybrać odpowiedni stopień wypieczenia, aby termosonda w odpowiedniej chwili zasygnalizowała zakończenie pieczenia i wyłączyła piekarnik.
- Komora piekarnika pokryta powłoką katalityczną pochłaniającą i utleniającą tłuszcz sprawia, że czyszczenie piekarnika jest bardzo łatwe.
- Dzięki systemowi UltraFanPlus z dużym wentylatorem i nowym systemem obiegu powietrza Twoje potrawy będą piekły się równomiernie niezależnie od tego, gdzie zostaną umieszczone w piekarniku.
Przygotowanie wypieków z funkcją PlusSteam jest dziecinnie proste. Wystarczy wlać 100 ml wody na dno piekarnika, po czym wybierz funkcję Termoobieg/Plus Steam i ustaw odpowiednią temperaturę.
Następnie naciśnij przycisk funkcji PlusSteam aby wytworzyć parę i wstepnie podgrzać piekarnik przez 5 minut i już można włożyć ciasto aby cieszyć się później wyjątkową puszystością i chrupkością.
Przygotowanie potraw, ciast czy pieczywa w domu przygotowujemy zazwyczaj dla naszych najbliższych, dlatego też w ich powstanie wkładamy wiele miłości i pasji. Chcemy by rezultaty naszej pracy zachwycały też oczy i podniebienia naszych gości. Dlatego wzięłam też udział w kampanii #BakeForSomeone, której celem jest zainspirowanie kulinarnych pasjonatów do przygotowania świątecznych wypieków dla swoich najbliższych:) Poniżej przedstawiam film inaugurujący kampanię Electrolux.
KONKURS!
W związku z powyższym przygotowałam przy współpracy z firmą Electrolux konkurs, gdzie do wygrania są aż 2 piekarniki Electrolux PlusSteam model EOA45555OX, dla Ciebie i kogoś bliskiego!
Zasady konkursu:
- Wykonaj własnoręcznie wypiek, może być słodki, wytrawny; w formie ciasta, ciasteczek, muffinek, bułeczek lub pieczywa.
- Opublikuj zdjęcie wykonanego wypieku na swoim prywatnym profilu w serwisie społecznościowym Facebook lub Instagram oraz oznacz na zdjęciu osobę, dla której został przygotowany wypiek – gdy jest ona użytkownikiem serwisu Facebook lub Instagram – bądź w przypadku gdy nie ma tam konta, wystarczy napisać komu dedykowany jest przygotowany wypiek.
- Napisz pod zdjęciem krótki opis/wyjaśnienie, z jakiego powodu powstał wypiek właśnie dla tej, konkretnej osoby, dlaczego jest ona dla Ciebie tak wyjątkowa oraz opis przygotowanego wypieku.
- Zdjęcia wykonanych wypieków wraz z opisami – należy opatrzyć hashtagami: #bakeforsomeone, #Electrolux, #wparzezesmakiem, #bakeforsomeoneKarmelowy.
- Przy ocenie Prac Konkursowych oceniane będą zarówno zdjęcia wypieków, jak również ich opis oraz uzasadnienie dedykacji dla wybranej osoby.
- Konkurs trwa od dnia 28.03.2016 r. do dnia 11.04.2016 r., wyniki zostaną opublikowane na blogu w ciągu 3 dni roboczych od zakończenia konkursu.
- Pełny regulamin konkursu znajduje się TUTAJ.
WYNIKI!
Dziękuję za wszystkie zgłoszenia, wszystkie były na swój sposób wyjątkowe! Trzeba było jednak wybrać zwycięzcę i została nim @czarnagodzina (nick z Instagrama). Gratuluję!
Jury zdecydowało się też na przyznanie nagród pocieszenia w postaci fartuszków z logo BakeForSomeone. Trafią do: Alicji Toczyńska-Kłos (Facebook), @karolinaz_d14 (Instagram) i @les_mirabelles (Instagram).
Wszystkich laureatów proszę o przesłanie na adres blog@karmelowy.pl adresów do wysyłki nagród wraz z tel. dla kuriera.
Jeszcze raz gratulacje!
Poniżej przedstawiam wyjątkowy przepis na pyszne bułeczki wielkanocne, przygotowane w piekarniku Electrolux z funkcją PlusSteam.
Scroll down for recipe in English
Bułeczki wielkanocne
(15 bułeczek)
Składniki:
- 300 ml mleka
- 50 g masła
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 75 g drobnego cukru
- 1 łyżka oleju
- 7 g drożdży instant
- 1 jajko, rozbełtane
- 75 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanej
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 jabłko, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w drobną kostkę
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 75 g mąki pszennej do przygotowania krzyżyka, plus trochę do podsypywania
- 3 łyżki dżemu morelowego do glazury
Przygotowanie:
- Podgrzej mleko z masłem w mikrofalówce przez 30 sekund, po czym odstaw do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe.
- W misce miksera umieść jajko, mąkę, sól, cukier i drożdże i miksuj na na niskich obrotach końcówką w kształcie haka, dodając po trochu mleko z masłem, aż do otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Gdy będzie zbyt wilgotne i lepiące dodaj więcej mąki.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj czystym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, lub do podwojenia objętości.
- Po tym czasie wsyp do miski rodzynki, kandyzowaną skórkę, startą skórkę z pomarańczy, jabłko i cynamon i zagnieć ciasto, tak by wszystkie dodatki jednolicie się w nim rozłożyły. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 1 kolejną godzinę więcej, lub aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i podziel je na 15 równych kawałków. Uformuj z każdego zgrabną kulkę i ułóż je na blaszkach natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia. Układaj je w pewnej odległości od siebie, gdyż jeszcze urosną. Przykryj bułeczki czystym ręcznikiem i odstaw je na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
6. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 220 oC. W małej miseczce wymieszaj mąkę z wodą (dodawaj po łyżce) tak by powstała gęsta pasta. Przełóż ją do szprycy cukierniczej z cienką końcówką i wyciśnij na każdą bułeczką paski układające się w formę krzyżyka. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez 20 minut, lub do ładnego zarumienienia.
7. Po upieczeniu bułeczek rozgrzej dżem morelowy i pędzelkiem rozprowadź go równomiernie po gorących jeszcze bułeczkach. Odstaw do ostygnięcia i podawaj.
Smacznego!
Bułeczki bardzo smakowały moim najbliższym:)
Recipe in English
Hot cross buns
(15 buns)
Ingredients:
- 300 ml full-fat milk
- 50 g butter
- 500 g all-purpose flour
- 1 tsp salt
- 75 g caster sugar
- 1 tbsp oil
- 7 g fast-action yeast
- 1 egg, beaten
- 75 g sultana
- 50 g candied orange peel, chopped
- zest 1 orange
- 1 apple, peeled, cored and finely chopped
- 1 tsp ground cinnamon
- 75 g plain flour for the cross, plus extra for dusting
- 3 tbsp apricot jam for glaze
Preparation:
- Heat the milk with butter in the microwave for 30 seconds and leave to cool until just warm.
- In the mixing bowl place the flour, egg, salt, sugar and yeast and mix on low speed adding milk with butter until you have a smooth dough. Add more flour if needed.
- Put the dough in a lightly oiled bowl. Cover with clean kitchen towel and leave to rise in a warm place for 1 hr or until doubled in size.
- With the dough still in the bowl, tip in the sultanas, mixed peel, orange zest, apple and cinnamon. Knead into the dough, making sure everything is well distributed. Leave to rise for 1 hr more, or until doubled in size, again covered by clean kitchen towel.
- Divide the dough into 15 even pieces. Roll each piece into a smooth ball on a lightly floured work surface. Arrange the buns on one or two baking trays lined with parchment, leaving enough space for the dough to expand. Cover with clean kitchen towel, then set aside to prove for 1 hr more.
- Heat oven to 220 oC. Mix the flour with about 5 tbsp water to make the paste for the cross, poon into a piping bag with a small nozzle and pipe a line to create crosses. Bake for 20 mins on the middle shelf of the oven, until golden brown.
- Gently heat the apricot jam to melt, brush over the top of the warm buns and leave to cool.
Enjoy!
Wiki says
Świetny pomysł na konkurs, chętnie wezmę udział .
Dzi says
Polecam!
mek says
a CZY można tylko wspomnieć o tej osobie , np dla „siostry, mamy ” ? Tak się składa, że wypiek który chcę stworzyć ma byc dla osoby która nigdzie nie ma konta społecznościowego ;( czy to mnie zdyskfalifikuje ?
Dzi says
W przypadku gdy nie ma tam konta, wystarczy napisać komu dedykowany jest przygotowany wypiek.
Tylko ser says
Kiedy będą wyniki? Zgodnie z Regulaminem powinny być dzisiaj?
Dzi says
Już są:)
buu says
Znó bloger wygrał?
No tak, bo dla sponsora to najlepsza reklama…
Tylko ser says
Gratulacje!!! 😉
ŚCIEMA ! says
Totalna ściema !We wszystkich konkursach wygrywają blogerzy którzy zajmują się tym zawodowo ! Totalna porażka .
Dzi says
No cóż, tak wybrali jurorzy. A tak na marginesie, nie znam blogera, który zajmowałby się tym zawodowo:P
Marta says
A czy w regulaminie było gdzieś napisane – zakaz udziału dla blogerów? Nie. Wiec wysyłając zgłoszenie go akceptowalas. Pewnie i tak twoje zdjęcie było zbyt słabe na zwycięstwo nawet gdyby wykluczyć blogerów, ale przeciez trzeba ponarzekać bo taka polska natura 🙂 Trzeba umieć po prostu przegrywać.
Karolina says
Witam , czy nagrody w postaci fartuchow już dotarły? Bo czekam i czekam a kuriera nie ma:)
Dzi says
już piszę do sponsora zapytanie:)