Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Konkurs! Bułeczki wielkanocne i 2 piekarniki do wygrania!

Konkurs! Bułeczki wielkanocne i 2 piekarniki do wygrania!

by Dzi 13 komentarzy

Share the post "Konkurs! Bułeczki wielkanocne i 2 piekarniki do wygrania!"

  • Facebook
  • Twitter

Święta to taki magiczny czas, kiedy można spędzić czas w miłej atmosferze z rodziną i przyjaciółmi, najlepiej przy suto zastawionych stołach pełnych świątecznych pyszności. Zazwyczaj w tym okresie królują na nim wszelkiego rodzaju babki, mazurki i serniki, a ja proponuję bardzo popularne na zachodzie puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkiem, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i glazurą z konfitury morelowej, doskonałe nie tylko na święta! Najlepsze są takie jeszcze gorące, prosto z piekarnika, z kremem czekoladowym lub ulubioną konfiturą, koniecznie podane z dobrą kawą. Gdy już chwilę poleżą, wystarczy odgrzać je w piekarniku, mikrofalówce lub w tosterze i ponownie staną się cudownie puszyste:)

bułeczki wielkanocne

Nie ma wątpliwości, że pyszności przygotowane w domu są znacznie smaczniejsze, a już na pewno znacznie zdrowsze. Ich wygląd, smak i aromat w niczym nie mogą równać się ciastami czy pieczywem zakupionym w sklepie. Jednak żeby mieć pewność, że przygotowane potrawy zawsze wyjdą nam takie jakie powinny, należy używać możliwie najlepszych sprzętów. Kiedyś, jak jeszcze nie pasjonowałam się gotowaniem jak teraz, kupiłam piekarnik tak na prawdę najtańszy, a jedynym kryterium wyboru był kolor 🙂 Później bardzo żałowałam, ale radziłam sobie jak potrafiłam najlepiej.

Teraz stałam się szczęśliwą posiadaczką nowego piekarnika Electrolux z funkcją PlusSteam i dopiero, tak na prawdę, poczułam przyjemność z pieczenia!

Poniżej przedstawiam jego najważniejsze zalety:

  • Funkcja PlusSteam wykorzystuje parę, aby nadawać domowym wypiekom wspaniały kolor, lśniącą i bardziej chrupiącą skórkę, a także doskonałą, delikatną konsystencję. Wystarczy odrobina pary, aby osiągnąć zachwycające rezultaty – wyjątkową soczystość wewnątrz potrawy, a na zewnątrz chrupiącą, złotą skórkę.
  • Bardzo przydatna Termosonda zapewnia większą kontrolę nad procesem pieczenia. Wystarczy wybrać odpowiedni stopień wypieczenia, aby termosonda w odpowiedniej chwili zasygnalizowała zakończenie pieczenia i wyłączyła piekarnik.
  • Komora piekarnika pokryta powłoką katalityczną pochłaniającą i utleniającą tłuszcz sprawia, że czyszczenie piekarnika jest bardzo łatwe.
  • Dzięki systemowi UltraFanPlus z dużym wentylatorem i nowym systemem obiegu powietrza Twoje potrawy będą piekły się równomiernie niezależnie od tego, gdzie zostaną umieszczone w piekarniku.

Przygotowanie wypieków z funkcją PlusSteam jest dziecinnie proste. Wystarczy wlać 100 ml wody na dno piekarnika, po czym wybierz funkcję Termoobieg/Plus Steam i ustaw odpowiednią temperaturę.
Następnie naciśnij przycisk funkcji PlusSteam aby wytworzyć parę i wstepnie podgrzać piekarnik przez 5 minut i już można włożyć ciasto aby cieszyć się później wyjątkową puszystością i chrupkością.

 

Przygotowanie potraw, ciast czy pieczywa w domu przygotowujemy zazwyczaj dla naszych najbliższych, dlatego też w ich powstanie wkładamy wiele miłości i pasji. Chcemy by rezultaty naszej pracy zachwycały też oczy i podniebienia naszych gości. Dlatego wzięłam też udział w kampanii #BakeForSomeone, której celem jest zainspirowanie kulinarnych pasjonatów do przygotowania świątecznych wypieków dla swoich najbliższych:) Poniżej przedstawiam film inaugurujący kampanię Electrolux.

KONKURS!

W związku z powyższym przygotowałam przy współpracy z firmą Electrolux konkurs, gdzie do wygrania są aż 2 piekarniki Electrolux PlusSteam model EOA45555OX, dla Ciebie i kogoś bliskiego!

Zasady konkursu:

  • Wykonaj własnoręcznie wypiek,  może być słodki, wytrawny; w formie ciasta, ciasteczek, muffinek, bułeczek lub pieczywa.
  • Opublikuj zdjęcie wykonanego wypieku na swoim prywatnym profilu w serwisie społecznościowym Facebook lub Instagram oraz oznacz na zdjęciu osobę, dla której został przygotowany wypiek – gdy jest ona użytkownikiem serwisu Facebook lub Instagram – bądź w przypadku gdy nie ma tam konta, wystarczy napisać komu dedykowany jest przygotowany wypiek.
  • Napisz pod zdjęciem krótki opis/wyjaśnienie, z jakiego powodu powstał wypiek właśnie dla tej, konkretnej osoby, dlaczego jest ona dla Ciebie tak wyjątkowa oraz opis przygotowanego wypieku.
  • Zdjęcia wykonanych wypieków wraz z opisami – należy opatrzyć hashtagami: #bakeforsomeone, #Electrolux, #wparzezesmakiem, #bakeforsomeoneKarmelowy.
  • Przy ocenie Prac Konkursowych oceniane będą zarówno zdjęcia wypieków, jak również ich opis oraz uzasadnienie dedykacji dla wybranej osoby.
  • Konkurs trwa od dnia 28.03.2016 r. do dnia 11.04.2016 r., wyniki zostaną opublikowane na blogu w ciągu 3 dni roboczych od zakończenia konkursu.
  • Pełny regulamin konkursu znajduje się TUTAJ.

WYNIKI!

Dziękuję za wszystkie zgłoszenia, wszystkie były na swój sposób wyjątkowe! Trzeba było jednak wybrać zwycięzcę i została nim @czarnagodzina (nick z Instagrama). Gratuluję!

Jury zdecydowało się też na przyznanie nagród pocieszenia w postaci fartuszków z logo BakeForSomeone. Trafią do: Alicji Toczyńska-Kłos (Facebook), @karolinaz_d14 (Instagram) i @les_mirabelles (Instagram).

Wszystkich laureatów proszę o przesłanie na adres blog@karmelowy.pl adresów do wysyłki nagród wraz z tel. dla kuriera.

Jeszcze raz gratulacje!

Poniżej przedstawiam wyjątkowy przepis na pyszne bułeczki wielkanocne, przygotowane w piekarniku Electrolux z funkcją PlusSteam.

bułeczki wielkanocne

Scroll down for recipe in English

Bułeczki wielkanocne

(15 bułeczek)

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 7 g drożdży instant
  • 1 jajko, rozbełtane
  • 75 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanej
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 jabłko, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 75 g mąki pszennej do przygotowania krzyżyka, plus trochę do podsypywania
  • 3 łyżki dżemu morelowego do glazury

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleko z masłem w mikrofalówce przez 30 sekund, po czym odstaw do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe.
  2. W misce miksera umieść jajko, mąkę, sól, cukier i drożdże i miksuj na na niskich obrotach końcówką w kształcie haka, dodając po trochu mleko z masłem, aż do otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Gdy będzie zbyt wilgotne i lepiące dodaj więcej mąki.
  3. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj czystym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, lub do podwojenia objętości.
  4. Po tym czasie wsyp do miski rodzynki, kandyzowaną skórkę, startą skórkę z pomarańczy, jabłko i cynamon i zagnieć ciasto, tak by wszystkie dodatki jednolicie się w nim rozłożyły. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 1 kolejną godzinę więcej, lub aż ciasto podwoi swoją objętość.
  5. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i podziel je na 15 równych kawałków. Uformuj z każdego zgrabną kulkę i ułóż je na blaszkach natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia. Układaj je w pewnej odległości od siebie, gdyż jeszcze urosną. Przykryj bułeczki czystym ręcznikiem i odstaw je na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

bułeczki wielkanocne

bułeczki wielkanocne6. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 220 oC. W małej miseczce wymieszaj mąkę z wodą (dodawaj po łyżce) tak by powstała gęsta pasta. Przełóż ją do szprycy cukierniczej z cienką końcówką i wyciśnij na każdą bułeczką paski układające się w formę krzyżyka. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez 20 minut, lub do ładnego zarumienienia.

bułeczki wielkanocne7. Po upieczeniu bułeczek rozgrzej dżem morelowy i pędzelkiem rozprowadź go równomiernie po gorących jeszcze bułeczkach. Odstaw do ostygnięcia i podawaj.

bułeczki wielkanocne

Smacznego!

Bułeczki bardzo smakowały moim najbliższym:)

bułeczki wielkanocne

bułeczki wielkanocne

bułeczki wielkanocne

Recipe in English

Hot cross buns

(15 buns)

Ingredients:

  • 300 ml full-fat milk
  • 50 g butter
  • 500 g all-purpose flour
  • 1 tsp salt
  • 75 g caster sugar
  • 1 tbsp oil
  • 7 g fast-action yeast
  • 1 egg, beaten
  • 75 g sultana
  • 50 g candied orange peel, chopped
  • zest 1 orange
  • 1 apple, peeled, cored and finely chopped
  • 1 tsp ground cinnamon
  • 75 g plain flour for the cross, plus extra for dusting
  • 3 tbsp apricot jam for glaze

Preparation:

  1. Heat the milk with butter in the microwave for 30 seconds and leave to cool until just warm.
  2. In the mixing bowl place the flour, egg, salt, sugar and yeast and mix on low speed adding milk with butter until you have a smooth dough. Add more flour if needed.
  3. Put the dough in a lightly oiled bowl. Cover with clean kitchen towel and leave to rise in a warm place for 1 hr or until doubled in size.
  4. With the dough still in the bowl, tip in the sultanas, mixed peel, orange zest, apple and cinnamon. Knead into the dough, making sure everything is well distributed. Leave to rise for 1 hr more, or until doubled in size, again covered by clean kitchen towel.
  5. Divide the dough into 15 even pieces. Roll each piece into a smooth ball on a lightly floured work surface. Arrange the buns on one or two baking trays lined with parchment, leaving enough space for the dough to expand. Cover  with clean kitchen towel, then set aside to prove for 1 hr more.
  6. Heat oven to 220 oC. Mix the flour with about 5 tbsp water to make the paste for the cross, poon into a piping bag with a small nozzle and pipe a line to create crosses. Bake for 20 mins on the middle shelf of the oven, until golden brown.
  7. Gently heat the apricot jam to melt, brush over the top of the warm buns and leave to cool.

Enjoy!

bułeczki wielkanocne

Share the post "Konkurs! Bułeczki wielkanocne i 2 piekarniki do wygrania!"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości, Testy i recenzje Tagged With: ciasto drożdżowe, deser, jabłko, święta, słodkości, Wielkanoc

« Zestawienie przepisów na Święta Wielkanocne
Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta »

Comments

  1. Wiki says

    3 kwietnia 2016 at 15:39

    Świetny pomysł na konkurs, chętnie wezmę udział .

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 kwietnia 2016 at 16:02

      Polecam!

      Odpowiedz
  2. mek says

    11 kwietnia 2016 at 14:36

    a CZY można tylko wspomnieć o tej osobie , np dla „siostry, mamy ” ? Tak się składa, że wypiek który chcę stworzyć ma byc dla osoby która nigdzie nie ma konta społecznościowego ;( czy to mnie zdyskfalifikuje ?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 kwietnia 2016 at 14:52

      W przypadku gdy nie ma tam konta, wystarczy napisać komu dedykowany jest przygotowany wypiek.

      Odpowiedz
  3. Tylko ser says

    14 kwietnia 2016 at 16:42

    Kiedy będą wyniki? Zgodnie z Regulaminem powinny być dzisiaj?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 kwietnia 2016 at 16:51

      Już są:)

      Odpowiedz
  4. buu says

    14 kwietnia 2016 at 16:52

    Znó bloger wygrał?
    No tak, bo dla sponsora to najlepsza reklama…

    Odpowiedz
  5. Tylko ser says

    14 kwietnia 2016 at 17:01

    Gratulacje!!! 😉

    Odpowiedz
  6. ŚCIEMA ! says

    14 kwietnia 2016 at 19:17

    Totalna ściema !We wszystkich konkursach wygrywają blogerzy którzy zajmują się tym zawodowo ! Totalna porażka .

    Odpowiedz
    • Dzi says

      14 kwietnia 2016 at 19:19

      No cóż, tak wybrali jurorzy. A tak na marginesie, nie znam blogera, który zajmowałby się tym zawodowo:P

      Odpowiedz
    • Marta says

      14 kwietnia 2016 at 21:22

      A czy w regulaminie było gdzieś napisane – zakaz udziału dla blogerów? Nie. Wiec wysyłając zgłoszenie go akceptowalas. Pewnie i tak twoje zdjęcie było zbyt słabe na zwycięstwo nawet gdyby wykluczyć blogerów, ale przeciez trzeba ponarzekać bo taka polska natura 🙂 Trzeba umieć po prostu przegrywać.

      Odpowiedz
  7. Karolina says

    27 kwietnia 2016 at 21:36

    Witam , czy nagrody w postaci fartuchow już dotarły? Bo czekam i czekam a kuriera nie ma:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 kwietnia 2016 at 21:41

      już piszę do sponsora zapytanie:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak w glazurze karmelowej

Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken

Kurczak Cacciatore/Chicken Cacciatore

Piersi kacze z sosem ze świeżych malin i porto/Duck breasts with raspberry and port sauce

Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes

Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes

Kurczak-pieczony-z-jablkami-Roasted-chicken-with-apples

Kurczak pieczony z jabłkami / Roasted chicken with apples

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress