Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup

Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup"

  • Facebook
  • Twitter

Nie ma nic lepszego w chłodne dni niż rozgrzewająca i sycąca zupa. Ja jestem ogromną fanką zup wszelkiego rodzaju a ta spełniła wszystkie moje wymagania. Jest bardzo sycąca bo z mięsem mielonym i aromatyczna dzięki leśnym grzybom i wędzonej papryce. Mogłabym ją jeść codziennie!

Wegierska-zupa-z-miesem-i-grzybami-Hungarian-mushroom-and-meat-soup

Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion to ta zupa zrobi się praktycznie sama. Szczegóły poniżej.


Scroll down for recipe in English

Węgierska zupa z mięsem i grzybami

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 200g mięsa mielonego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 500g pieczarek, grzybów leśnych pokrojonych w ćwiartki
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej papryczki chilli
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 1 łyżka posiekanego koperku i pietruszki
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej średni garnek na średnim ogniu, wlej olej i wrzuć cebulę wraz z mięsem mielonym. Podsmaż rodrabniając mięso łyżką przez 3 minuty, po czym dodaj grzyby i czosnek i podsmażaj kolejne 5 minut.
  2. Następnie wmieszaj mąkę, paprykę wędzoną i chilli i dokładnie wymieszaj i podsmaż przez kolejne 3 minuty.
  3. Dodaj bulion, mleko, sos sojowy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
  4. Na koniec dodaj śmietankę, zioła i dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem do smaku.
  5. Podawaj po zagotowaniu.

Przygotowanie TCC:

  1. Do misy wyposażonej w mieszadło wlej olej, włóż mięso, cebulę, czosnek i grzyby i uruchom program slow cook P1 na 5 minut.
  2. Następnie dodaj mąkę, paprykę wędzoną i chilli i ponownie uruchom program slow cook P1 na 3 minuty.
  3. Wlej bulion, sos sojowy i mleko i uruchom slow cook P2 na 20 minut.
  4. Po tym czasie dodaj śmietankę, zioła, dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, uruchom program slow cook P1 na 3 minuty i podawaj.

Smacznego!

Wegierska-zupa-z-miesem-i-grzybami-Hungarian-mushroom-and-meat-soup

English version

Hungarian mushroom and meat soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 tablespoons vegetable oil
  • 200g of ground beef or pork
  • 1 onion, diced
  • 2 cloves of garlic, chopped
  • 500 g wild mushrooms, quartered
  • 3 tablespoons flour
  • 1 tablespoon smoked paprika
  • 1 teaspoon of ground chilli
  • 3 cups of chicken stock
  • 3 tablespoons soy sauce
  • 1 cup of milk
  • 1/2 cup od double cream
  • 1 tablespoon of chopped dill and parsley
  • salt, pepper, sugar to taste

Preparation:

  1. Heat medium pot over medium heat, add the oil and onions along with ground meat. Cook breaking up meat bits with the back of a spoon for 3 minutes, then add the mushrooms and garlic and cook for another 5 minutes.
  2. Mix in the flour, smoked paprika and cook  for next 3 minutes.
  3. Add stock, milk, soy sauce, bring to a boil and cook for 15 minutes.
  4. Finally, add the cream, herbs and season to taste with salt, pepper and sugar.
  5. bring to a boil and serve.

Preparation for TCC:

  1. Add the oil, meat, onions, garlic and mushrooms into the bowl fitted stirrer and launch slow cook P1 program for 5 minutes.
  2. Then add the flour, smoked paprika and chilli and start the slow cook P1 program for 3 minutes.
  3. Add stock, soy sauce and milk and start slow cook P2 program for 20 minutes.
  4. Next add the cream, herbs, season with salt, pepper and sugar to taste, run the slow cook P1 program for 3 minutes and serve.

Enjoy!

Wegierska-zupa-z-miesem-i-grzybami-Hungarian-mushroom-and-meat-soup

Share the post "Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Zupy Tagged With: chilli, grzyby, mięso, mięso mielone, obiad, Tefal Cuisine Companion, wieprzowina, wołowina, zioła, zupa

« Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce
Miodowo-musztardowy łosoś z kruszonką orzechową / Honey mustard salmon with walnut crust »

Comments

  1. Kamila says

    8 grudnia 2017 at 11:21

    Wygląda pysznie… czy można dodać suszone namoczone grzyby?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 grudnia 2017 at 11:22

      Pewnie, że można. Tylko wtedy dodałabym do zupy jeszcze jakąś paprykę itp, żeby nie była zbyt rzadka;)

      Odpowiedz
      • Kamila says

        9 grudnia 2017 at 10:18

        Super. Dziękuję za odpowiedź 🙂 wypróbuję w przyszłym tygodniu 🙂 dodam jeszcze brązowe pieczarki. Nie mogę się doczekać 😀

        Odpowiedz
  2. Weronika says

    9 grudnia 2017 at 12:49

    A myślisz że jak nie mam grzybów to mogę użyć koncentratu grzybowej w butelce od Krakusa ? Odkąd go odkryłam zawsze mam butelkę w zapasie. A zupy czy sosy wychodzą naprawdę smaczne. Dodatkowo dodam 3 kolory papryki tak jak już doradziłaś 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 grudnia 2017 at 13:44

      Ta zupa wybacza wiele, ale nie ma to ja świeże grzyby leśne 😉

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup | FlyB Kulinaria pisze:
    8 grudnia 2017 o 23:52

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Hungarian mushroom and meat soup - Yum Goggle pisze:
    16 grudnia 2017 o 22:00

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Śniadanie z Kukbukiem – owsianka z białą czekoladą

Halibut marynowany w paście miso na puree porowo-ziemniaczanym

Zupa z soczewicą i szpinakiem / Lentil and spinach soup

Najlepsze-sernikobrownie-z-malinami-Cheesecake-brownie-with-raspberries

Najlepsze sernikobrownie z malinami / Cheesecake brownie with raspberries

Cynamonowy-chleb-w-jajku-z-karmelizowanym-jablkiem-Cinnamon-eggy-bread-with-caramelised-apple

Cynamonowy chleb w jajku z karmelizowanym jabłkiem / Cinnamon eggy bread with caramelised apple

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress