Nie ma nic lepszego w chłodne dni niż rozgrzewająca i sycąca zupa. Ja jestem ogromną fanką zup wszelkiego rodzaju a ta spełniła wszystkie moje wymagania. Jest bardzo sycąca bo z mięsem mielonym i aromatyczna dzięki leśnym grzybom i wędzonej papryce. Mogłabym ją jeść codziennie!
Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion to ta zupa zrobi się praktycznie sama. Szczegóły poniżej.
Scroll down for recipe in English
Węgierska zupa z mięsem i grzybami
(4 porcje)
Składniki:
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 200g mięsa mielonego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 500g pieczarek, grzybów leśnych pokrojonych w ćwiartki
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej papryczki chilli
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 1 łyżka posiekanego koperku i pietruszki
- sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej średni garnek na średnim ogniu, wlej olej i wrzuć cebulę wraz z mięsem mielonym. Podsmaż rodrabniając mięso łyżką przez 3 minuty, po czym dodaj grzyby i czosnek i podsmażaj kolejne 5 minut.
- Następnie wmieszaj mąkę, paprykę wędzoną i chilli i dokładnie wymieszaj i podsmaż przez kolejne 3 minuty.
- Dodaj bulion, mleko, sos sojowy, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
- Na koniec dodaj śmietankę, zioła i dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem do smaku.
- Podawaj po zagotowaniu.
Przygotowanie TCC:
- Do misy wyposażonej w mieszadło wlej olej, włóż mięso, cebulę, czosnek i grzyby i uruchom program slow cook P1 na 5 minut.
- Następnie dodaj mąkę, paprykę wędzoną i chilli i ponownie uruchom program slow cook P1 na 3 minuty.
- Wlej bulion, sos sojowy i mleko i uruchom slow cook P2 na 20 minut.
- Po tym czasie dodaj śmietankę, zioła, dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, uruchom program slow cook P1 na 3 minuty i podawaj.
Smacznego!
English version
Hungarian mushroom and meat soup
(4 servings)
Ingredients:
- 4 tablespoons vegetable oil
- 200g of ground beef or pork
- 1 onion, diced
- 2 cloves of garlic, chopped
- 500 g wild mushrooms, quartered
- 3 tablespoons flour
- 1 tablespoon smoked paprika
- 1 teaspoon of ground chilli
- 3 cups of chicken stock
- 3 tablespoons soy sauce
- 1 cup of milk
- 1/2 cup od double cream
- 1 tablespoon of chopped dill and parsley
- salt, pepper, sugar to taste
Preparation:
- Heat medium pot over medium heat, add the oil and onions along with ground meat. Cook breaking up meat bits with the back of a spoon for 3 minutes, then add the mushrooms and garlic and cook for another 5 minutes.
- Mix in the flour, smoked paprika and cook for next 3 minutes.
- Add stock, milk, soy sauce, bring to a boil and cook for 15 minutes.
- Finally, add the cream, herbs and season to taste with salt, pepper and sugar.
- bring to a boil and serve.
Preparation for TCC:
- Add the oil, meat, onions, garlic and mushrooms into the bowl fitted stirrer and launch slow cook P1 program for 5 minutes.
- Then add the flour, smoked paprika and chilli and start the slow cook P1 program for 3 minutes.
- Add stock, soy sauce and milk and start slow cook P2 program for 20 minutes.
- Next add the cream, herbs, season with salt, pepper and sugar to taste, run the slow cook P1 program for 3 minutes and serve.
Enjoy!
Kamila says
Wygląda pysznie… czy można dodać suszone namoczone grzyby?
Dzi says
Pewnie, że można. Tylko wtedy dodałabym do zupy jeszcze jakąś paprykę itp, żeby nie była zbyt rzadka;)
Kamila says
Super. Dziękuję za odpowiedź 🙂 wypróbuję w przyszłym tygodniu 🙂 dodam jeszcze brązowe pieczarki. Nie mogę się doczekać 😀
Weronika says
A myślisz że jak nie mam grzybów to mogę użyć koncentratu grzybowej w butelce od Krakusa ? Odkąd go odkryłam zawsze mam butelkę w zapasie. A zupy czy sosy wychodzą naprawdę smaczne. Dodatkowo dodam 3 kolory papryki tak jak już doradziłaś 😉
Dzi says
Ta zupa wybacza wiele, ale nie ma to ja świeże grzyby leśne 😉