Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Miodowo-musztardowy łosoś z kruszonką orzechową / Honey mustard salmon with walnut crust

Miodowo-musztardowy łosoś z kruszonką orzechową / Honey mustard salmon with walnut crust

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Miodowo-musztardowy łosoś z kruszonką orzechową / Honey mustard salmon with walnut crust"

  • Facebook
  • Twitter

Ho ho ho, Święta za pasem! Nadszedł czas na planowanie świątecznego menu, a wiadomo jak święta to muszą być rybki. Jako, że nie wszyscy są fanami klasycznego karpia proponuję dziś pomysł na łososia. Najpierw marynowany w glazurze miodowo-musztardowej, a później zapieczony pod kruszonką z orzechów włoskich Baklland. Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu. Nawet jak musisz przygotować karpia to przepis na tego łososia jest tak łatwy, że możesz go zrobić w tak zwanym międzyczasie. Polecam gorąco!

Miodowo-musztardowy-losos-z-kruszonka-orzechowa-Honey-mustard-salmon-with-walnut-crust

Scroll down for recipe in English

Miodowo-musztardowy łosoś z kruszonką orzechową

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 filety z łososia ze skórą (każdy po ok. 170 g)
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka rozpuszczonego o schłodzonego masła
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich Bakalland
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce wymieszaj porządnie musztardę, masło i miód.
  2. W drugiej miseczce wymieszaj bułkę tartą, orzechy włoskie i czosnek.
  3. Ułóż filety z łososia skórą dołu na kawałku papieru do pieczenia i dopraw porządnie solą i pieprzem.
  4. Posmaruj je dokładnie marynatą miodowo-musztardową (także po bokach) i włóż do lodówki na minimum godzinę.
  5. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
  6. Wyjmij filety z lodówki posyp kruszonką i dociśnij ją żeby dobrze przylegała.
  7. Piecz przez 10 – 12 minut (w zależności od grubości) i podawaj natychmiast po upieczeniu.

Smacznego!

Miodowo-musztardowy-losos-z-kruszonka-orzechowa-Honey-mustard-salmon-with-walnut-crust

English version

Honey mustard salmon with walnut crust

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 (170 g each) salmon fillets
  •  salt and pepper to taste
  • 1 tablespoon Dijon mustard
  • 1 tablespoon unsalted butter melted
  • 2 teaspoons honey
  • 1/4 cup breadcrumbs
  • 1/4 cup finely chopped walnuts
  • 1/4 teaspoon garlic powder

Preparation:

  1. In a small bowl whisk together dijon, butter, and honey until well combined.
  2. Mix breadcrumbs, walnuts and garlic powder and set aside.
  3. Place salmon fillets skin side down on piece of baking sheet and season with salt and pepper.
  4. Brush the honey mustard on the top and sides of the salmon and place in the refrigerator to marinate for an hour.
  5. Preheat the oven to 200 oC.
  6. Coat the top of the salmon in the walnut crust and gently press down to make sure it sticks.
  7. Bake for 10 – 12 minutes and serve immediately!

Enjoy!

Miodowo-musztardowy-losos-z-kruszonka-orzechowa-Honey-mustard-salmon-with-walnut-crust

Miodowo-musztardowy-losos-z-kruszonka-orzechowa-Honey-mustard-salmon-with-walnut-crust

Share the post "Miodowo-musztardowy łosoś z kruszonką orzechową / Honey mustard salmon with walnut crust"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: miód, musztarda, obiad, orzechy, ryby, święta, łosoś

« Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup
Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami / French toast waffles with caramelised apples »

Comments

  1. Paulina G. says

    11 grudnia 2017 at 14:56

    Wygląda ob-łę-dnie! Nie mogę już przeglądać takich blogów, bo z chęcią ugotowałabym wszystko, co tylko możliwe!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 grudnia 2017 at 15:11

      🙂

      Odpowiedz
  2. Monika Bratko says

    13 grudnia 2017 at 22:16

    Wygląda to naprawdę przepysznie 🙂 Uwielbiam łososia i orzechy, ale takiego połączenia jeszcze nie próbowałam.

    Odpowiedz
  3. kawnek says

    21 września 2021 at 12:32

    Łosoś wygląda niesamowicie. Super że jest z dodatkiem orzechów włoskich – to moje ulubione <3

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Miodowo-musztardowy łosoś z kruszonką orzechową / Honey mustard salmon with walnut crust | FlyB Kulinaria pisze:
    11 grudnia 2017 o 23:46

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej

Salatka-tajska-z-dresingiem-orzechowym-Thai-salad-with-peanut-dressing

Sałatka tajska z dresingiem orzechowym / Thai salad with peanut dressing

Tataki ze smażonej wołowiny

Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel

Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel

Fasolka szparagowa z grzybami shitake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress