Share the post "Miodowo-musztardowy łosoś z kruszonką orzechową / Honey mustard salmon with walnut crust"
Ho ho ho, Święta za pasem! Nadszedł czas na planowanie świątecznego menu, a wiadomo jak święta to muszą być rybki. Jako, że nie wszyscy są fanami klasycznego karpia proponuję dziś pomysł na łososia. Najpierw marynowany w glazurze miodowo-musztardowej, a później zapieczony pod kruszonką z orzechów włoskich Baklland. Pyszny, szybki i łatwy w przygotowaniu. Nawet jak musisz przygotować karpia to przepis na tego łososia jest tak łatwy, że możesz go zrobić w tak zwanym międzyczasie. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Miodowo-musztardowy łosoś z kruszonką orzechową
(2 porcje)
Składniki:
- 2 filety z łososia ze skórą (każdy po ok. 170 g)
- sól i pieprz
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka rozpuszczonego o schłodzonego masła
- 2 łyżeczki miodu
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich Bakalland
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
Przygotowanie:
- W małej miseczce wymieszaj porządnie musztardę, masło i miód.
- W drugiej miseczce wymieszaj bułkę tartą, orzechy włoskie i czosnek.
- Ułóż filety z łososia skórą dołu na kawałku papieru do pieczenia i dopraw porządnie solą i pieprzem.
- Posmaruj je dokładnie marynatą miodowo-musztardową (także po bokach) i włóż do lodówki na minimum godzinę.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
- Wyjmij filety z lodówki posyp kruszonką i dociśnij ją żeby dobrze przylegała.
- Piecz przez 10 – 12 minut (w zależności od grubości) i podawaj natychmiast po upieczeniu.
Smacznego!
English version
Honey mustard salmon with walnut crust
(2 servings)
Ingredients:
- 2 (170 g each) salmon fillets
- salt and pepper to taste
- 1 tablespoon Dijon mustard
- 1 tablespoon unsalted butter melted
- 2 teaspoons honey
- 1/4 cup breadcrumbs
- 1/4 cup finely chopped walnuts
- 1/4 teaspoon garlic powder
Preparation:
-
In a small bowl whisk together dijon, butter, and honey until well combined.
-
Mix breadcrumbs, walnuts and garlic powder and set aside.
-
Place salmon fillets skin side down on piece of baking sheet and season with salt and pepper.
-
Brush the honey mustard on the top and sides of the salmon and place in the refrigerator to marinate for an hour.
-
Preheat the oven to 200 oC.
-
Coat the top of the salmon in the walnut crust and gently press down to make sure it sticks.
-
Bake for 10 – 12 minutes and serve immediately!
Enjoy!
Paulina G. says
Wygląda ob-łę-dnie! Nie mogę już przeglądać takich blogów, bo z chęcią ugotowałabym wszystko, co tylko możliwe!
Dzi says
🙂
Monika Bratko says
Wygląda to naprawdę przepysznie 🙂 Uwielbiam łososia i orzechy, ale takiego połączenia jeszcze nie próbowałam.
kawnek says
Łosoś wygląda niesamowicie. Super że jest z dodatkiem orzechów włoskich – to moje ulubione <3