Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce

Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce

by Dzi 1 Comment

Share the post "Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Święta od zawsze kojarzą mi się z zapachem pomarańczy. Jak tylko poczuję ten zapach, niezależnie od okoliczności i pory roku, zawsze ogarnia mnie takie radosne podniecenie i oczekiwanie na ten magiczny czas. Dlatego też na Święta przygotowuję pomarańcze z goździkami, dzięki którym w całym domu unosi się ten cudowny zapach, a zapach pomarańczy i goździków to połączenie idealne!

Karp-w-sosie-miodowo-pomaranczowym-Carp-with-honey-orange-sauceZe Świętami nieodłącznie kojarzy mi się także karp. Od kiedy pamiętam to właśnie on był numerem jeden na naszym Wigilijnym stole. Dlatego postanowiłam połączyć obie moje świąteczne przyjemności i przedstawiam Wam bardzo łatwy i przyjemny przepis, dzięki któremu poczujecie świąteczny aromat pomarańczy i goździków w całym domu. Pyszny, rozpływający się w ustach karp, podany z aromatycznym sosem pomarańczowym z winem i goździkami zachwyci wszystkich!

Karp-w-sosie-miodowo-pomaranczowym-Carp-with-honey-orange-saucePrzepis jest łatwy i szybki więc proponuję nie śpieszyć się z jego przygotowaniem. Dajcie sobie chwilę na dokładne doprawienie dania tak, by wyszło idealne. Dajcie sobie chwilę przyjemności dzięki aromatowi pomarańczy i goździków. Spróbujcie czy sok jest odpowiednio słodki, jeżeli nie będzie zawsze można dodać odrobinę więcej miodu by zrównoważyć smak albo dodać wino słodkie zamiast wytrawnego? Pamiętajcie, że przepis jest tylko wskazówką i zawsze możecie zmodyfikować danie tak, żeby to Wam smakowało najbardziej. Zapraszam po przepis!

Karp-w-sosie-miodowo-pomaranczowym-Carp-with-honey-orange-sauce

Scroll down for recipe in English

Karp w sosie miodowo-pomarańczowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 dzwonki karpia, o grubości ok. 2-3 cm
  • sól himalajska w młynku Kamis
  • ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis
  • przyprawa do karpia Kamis
  • mąka do obtoczenia karpia
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • 5 płaskich łyżek miodu
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka śmietanki 36%
  • 1 łyżka masła
  • 3 ziarenka ziela angielskiego Kamis
  • 2 goździki Kamis

Przygotowanie:

  1. Dopraw dokładnie karpia solą, pieprzem, ognistą mieszanką przypraw i przyprawą do karpia i obtocz w mące.
  2. Do małego rondelka wlej wino i gotuj na dużym ogniu, aż połowa odparuje. Następnie dodaj sok z pomarańczy, miód, ziele angielskie i goździki i gotuj przez około 3 minuty.
  3. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej i obsmaż karpia z każdej strony do zarumienienia.
  4. Do patelni z karpiem wlej przygotowany sos, przykryj patelnię i duś na małym ogniu przez około 10 minut. Opcjonalnie możesz zapiec karpia w piekarniku:)
  5. Wyjmij gotowego karpia na półmisek, a do sosu dodaj masło i śmietankę. Gotuj aż lekko zgęstnieje i dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  6. Polej karpia sosem i podawaj.

Smacznego!

Karp-w-sosie-miodowo-pomaranczowym-Carp-with-honey-orange-saucePamiętajcie też, że w dniach od 2 listopada do 31 grudnia 2017 roku przy zakupie dowolnego produkt KAMIS za min. 15 zł, a następnie pokazaniu paragonu w jednym z 350 saloników KOLPORTER lub w jednym z wybranych sklepów Delikatesy Centrum, możesz otrzymać taką cudowną, ozdobną puszkę na co tylko zechcecie:)  Jest ich do rozdania aż 30 000 – nie zwlekaj! Szczegóły promocji tutaj.

Karp-w-sosie-miodowo-pomaranczowym-Carp-with-honey-orange-sauce

English version

Carp with honey orange sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 carp pieces, about 2-3 cm thick
  • Himalayan salt
  • pepper
  • ground chilli spice
  • fish seasoning
  • flour for coating
  • 2-3 tablespoons vegetable oil
  • juice from 2 oranges
  • 5 tablespoons of honey
  • 1/2 cup of red wine
  • 1 tablespoon of double cream
  • 1 tablespoon butter
  • 3 all spice berries
  • 2 cloves

Preparation:

  1. Season the carp pieces with salt, pepper, chilli and fish seasoning and coat in flour.
  2. Heat smal saucepan over high heat, add the wine and boil until half of it evaporates. Add the orange juice, honey, allspice berries and cloves and cook for about 5 minutes.
  3. Preheat large pan over medium heat, add oil and cook carp pieces on each side until browned.
  4. Add the prepared sauce into the pan, cover, and simmer over low heat for about 10 minutes. You can bake carp in the oven too 🙂
  5. Transfer carp pieces on the plate. Add butter and double cream to the sauce, cook until it thickens and season to taste if necessary.
  6. Pour the sauce over the carp and serve.

Enjoy!

Karp-w-sosie-miodowo-pomaranczowym-Carp-with-honey-orange-sauce

Share the post "Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: czerwone wino, karp, miód, pomarańcze, ryby, święta, wino

« Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes
Węgierska zupa z mięsem i grzybami / Hungarian mushroom and meat soup »

Trackbacks

  1. Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce | FlyB Kulinaria pisze:
    6 grudnia 2017 o 23:53

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Serowa zupa krem z dyni z kurkami/ Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles

Serowa zupa krem z dyni z kurkami / Cheesy and creamy pumpkin soup with chanterelles

Pasta z wędzonego pstrąga / Smoked trout paste

Warsztaty kulinarne z Galeo

Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs

Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs

Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress