Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Udka gęsie duszone w karmelu / Goose legs braised with caramel sauce

Udka gęsie duszone w karmelu / Goose legs braised with caramel sauce

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Udka gęsie duszone w karmelu / Goose legs braised with caramel sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś kolejny przepis z magazynu Kuchnia, który jak tylko go zobaczyłam to wiedziałam, że muszę go zrobić. Rozpływające się w ustach gęsie udka duszone w słodkim sosie pomarańczowo-karmelowym są absolutnie przepyszne! Co więcej, są też bardzo łatwe i przyjemne w przygotowaniu bo całą robotę robi piekarnik, a w tym czasie można przygotować dodatki do togo pysznego mięsa. Zapraszam!

Udka-gesie-duszone-w-karmelu--Goose-legs-braised-with-caramel-sauce

Scroll down for recipe in English

Udka gęsie duszone w karmelu

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 uda gęsie
  • sól i pieprz
  • 1 główka czosnku, obrane, 1 ząbek przeciśnięty przez praskę, reszta pozostawiona w całości
  • 6 gałązek tymianku
  • sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
  • 50 g brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Natrzyj udka porządnie solą, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i połową tymianku i włóż do lodówki na minimum 12 godzin.
  2. Rozgrzej dużą patelnię na małym ogniu, zetrzyj z udek nadmiar przypraw i obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia i przełóż do większego naczynia żaroodpornego.
  3. Do wytopionego tłuszczu w patelni wsyp cukier i podgrzewaj aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowego koloru. Dodaj resztę czosnku, tymianek i sok z pomarańczy, dokładnie wymieszaj aż składniki się połączą i zalej powstałym sosem udka w naczyniu żaroodpornym.
  4. Włącz piekarnik i ustaw go na 160 oC. Przykryj naczynie z udkami szczelnie folią aluminiową (matową stroną do góry) i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 2 godziny, w połowie pieczenia odwróć udka na drugą stronę.
  5. Po wyjęciu z piekarnika przełóż udka na talerz, zlej nadmiar tłuszczu z sosu i przelej go do patelni. Gotuj sos aż zgęstnieje, dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  6. Podawaj udka polane sosem wraz z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Udka-gesie-duszone-w-karmelu--Goose-legs-braised-with-caramel-sauce

English version

Goose legs braised with caramel sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 goose legs
  • salt and pepper
  • 1 garlic head, peeled, 1 clove minced, the rest cloves left whole
  • 6 sprigs of thyme
  • juice from 4 oranges
  • 50 g brown sugar

Preparation:

  1. Rub the legs with salt, minced garic and half of the thyme and place in the fridge for at least 12 hours.
  2. Preheat large pan over low heat, wipe off the excess spices form goose legs and cook slowly until lightly browned on both sides, and transfer to baking dish.
  3. Add the sugar to the pan and cook until sugar dissolves and starting to brown. Add the remaining garlic cloves, thyme and orange juice, mix until combined, pour sauce over goose legs and cover with aluminium foil (matt side up).
  4. Preheat the oven to 160 ° C. Place baking dish in the oven and bake for 2 hours turning legs once in the middle of braising.
  5. Remove goose legs from the oven and transfer onto the plate, drain excess fat from the sauce and transfer into the pan. Boil the sauce until reduced and season with salt and pepper to taste if necessary.
  6. Serve goose legs with prepared sauce and favorite sides.

Enjoy!

Udka-gesie-duszone-w-karmelu--Goose-legs-braised-with-caramel-sauce

Share the post "Udka gęsie duszone w karmelu / Goose legs braised with caramel sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: gęś, karmel, mięso, obiad, pomarańcze, sos karmelowy

« Maryensztadt craft beer & food
Sałatka pieczarkowa na ciepło / Warm mushroom salad »

Trackbacks

  1. Udka gęsie duszone w karmelu / Goose legs braised with caramel sauce | FlyB Kulinaria pisze:
    24 listopada 2017 o 23:52

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    4 grudnia 2017 o 10:54

    […] i gęsi tłuszcz, dzięki któremu ta chrupkość nabiera mocy. Ja swój odlałam po upieczeniu udek gęsich duszonych w karmelu, ale można też zastąpić go spokojnie tłuszczem kaczym. Mój ukochany powiedział, że to […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą

Pizza z pepperoni, chilli,pieczarkami i kukurydzą

Quasedillas z kaczką w sosie bbq / Bbq duck quasedillas

Quesadillas z kaczką w sosie bbq / Bbq duck quesadillas

Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella

Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella

Biryani-z-kurczakiem-Chicken-biryani

Biryani z kurczakiem / Chicken biryani

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress