Dziś przedstawiam coś wyjątkowego i absolutnie przepysznego. Tosty z mięsnym nadzieniem z cebulką, w pikantnym sosie pomidorowym i ciągnącym się żółtym serem, z pewnością zachwycą całą rodzinę. Wiadomo, im więcej sera tym lepiej 😉 Uwielbiam je robić na śniadanie, ale tak samo cudownie sprawdzą się także na lunch czy sycącą kolację.
Zupa kokosowa z cukinią i grzybami / Coconut zucchini and mushroom soup
Jakiś czas temu odwiedziłam dom rodzinny i jak zwykle zatargałam do Warszawy mnóstwo świeżych, ekologicznych warzyw, w tym mnóstwo pięknej cukinii. Wykorzystuję ją teraz do prawie wszystkich moich dań, a dziś przedstawiam ją w postaci zupy z mleczkiem kokosowym, kurczakiem i grzybami w stylu orientalnym. Dodatek imbiru, chilli i pasty curry dodaje jej mocy i…
Zjadłam obiad w egipskich ciemnościach!
Jakiś czas temu poszłam z ukochanym na obiad do restauracji. Jednak nie taki zwykły obiad, bo mieliśmy go zjeść w całkowitej ciemności! Generalnie byliśmy tam w porze obiadowej, dlatego nazywam ten posiłek obiadem, ale oficjalnie całe to przedsięwzięcie nazywa się „Kolacją w ciemności”. Odbywają się one w restauracjach w wielu miastach w Polsce, w określonych…
Szybki stek z sosem kurkowym / Easy steak with chanterelle sauce
Kurek teraz zatrzęsienie, korzystajmy ile się da bo są przepyszne. Dziś proponuję je w aromatycznym sosie na winie ze śmietanką i ziołami, który cudownie pasuje do klasycznego, średnio wysmażonego steka, któremu nikt się nie oprze. Ja użyłam rostbefu, jednak możecie użyć innego swojego ulubionego kawałka wołowiny. Podałam ją z pyszną fasolką szparagową w pomidorach. Zapraszam…
Pieczone letnie warzywa w pomidorach / Roasted summer vegetables with tomato sauce
Lato w pełni, jest zatrzęsienie świeżych warzyw i to w sezonie, czyli w najlepszych cenach. Korzystajmy z tych dobrodziejstw póki można! Dziś przedstawiam przepyszne pieczone warzywa z grządki mojej mamy, podane w pysznym sosie pomidorowym, które mogą być podane jako dodatek do dań głównych. Chociaż odgrzałam sobie obiadowe resztki na kolację i zachwyciły mnie ponownie,…
Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake
Dziś przedstawiam w końcu coś słodkiego 😉 Pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto migdałowe ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami doskonale komponuje się z kawunią, szczególnie w niedzielne popołudnie. Chociaż w każdy inny dzień też się sprawdzi 😉 Jeżeli lubisz śliwkowe słodkości to polecam także moje ciasto drożdżowe, obłędną tartę i ciasto bezą, wszystkie cudowne. Zapraszam…
Fasolka szparagowa w pomidorach / Yellow beans with tomato sauce
Fasolki teraz urodzaj, warto wkomponować ją w codzienne menu. Jednym ze sposobów jest prosta fasolka w pomidorach, która nie wymaga wiele wysiłku. Wystarczy nastawić ją, pozwolić jej sobie powoli dochodzić a w międzyczasie można robić sobie danie główne. Fasolka świetnie sprawdza się jako dodatek, jak też danie samo w sobie. Ja uwielbiam fasolkę szparagową w…
Tortellini zapiekane w sosie bolońskim / Bolognese tortellini bake
Dziś proponuję z tortellini zapiekane w gęstym, mięsno-warzywnym sosie bolońskim pod grubą warstwą sera. Czy może być coś lepszego? Miałam w czeluściach zamrażarki tortellini, które bardzo potrzebowały już zużycia więc wykombinowałam danie, które podbiło podniebienia domowników. Zapiekanki zawsze się sprawdzają a ta wyszła wyjątkowo smakowita. I wiadomo, im więcej sera tym lepiej, zapraszam po przepis.
Makaron z pikantnym sosem BBQ / Pasta with spicy BBQ sauce
Jeżeli tak jak ja macie w domu fana piekielnych smaków, to ten przepis jest właśnie dla niego. Ten makaron z mięsnym sosem bbq i grzybami to dosłownie ogień w gębie! Ja umęczyłam się strasznie w trakcie jedzenia, ale mój luby był wniebowzięty! Jeżeli też chcesz zjeść ten makaron bez potu na czole, proponuję zmniejszyć ilość…
Brokuły i kalafior z masłem i bułką tartą / Cauliflower and broccoli with butter and breadcrumbs
Dziś klasyka, bo jest to danie które w moim domu robiło się odkąd pamiętam i nigdy mi się nie znudziło. Nawet teraz robię je bardzo często jako dodatek do dania głównego lub zwyczajnie do zajadania bez niczego. A mowa tutaj o kalafiorze i brokułach z bułką tartą! Warzywa gotujemy lub parujemy do miękkości i polewamy…
- « Previous Page
- 1
- …
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- …
- 115
- Next Page »