Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa kokosowa z cukinią i grzybami / Coconut zucchini and mushroom soup

Zupa kokosowa z cukinią i grzybami / Coconut zucchini and mushroom soup

by Dzi 1 Comment

Share the post "Zupa kokosowa z cukinią i grzybami / Coconut zucchini and mushroom soup"

  • Facebook
  • Twitter

Jakiś czas temu odwiedziłam dom rodzinny i jak zwykle zatargałam do Warszawy mnóstwo świeżych, ekologicznych warzyw, w tym mnóstwo pięknej cukinii. Wykorzystuję ją teraz do prawie wszystkich moich dań, a dziś przedstawiam ją w postaci zupy z mleczkiem kokosowym, kurczakiem i grzybami w stylu orientalnym. Dodatek imbiru, chilli i pasty curry dodaje jej mocy i charakteru i dzięki nim zupa nie jest mdła jak inne typowe cukiniowe. Ponadto, jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się na obiad w zapracowanym tygodniu. Zapraszam po przepis!

Zupa-kokosowa-z-cukinia-i-grzybami-Coconut-zucchini-and-mushroom-soup

Scroll down for recipe in English

Zupa kokosowa z cukinią i grzybami

(4 porcje)

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana
  • 3 cm świeżego imbiru, startego
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 2 szklanki bulionu drobiowego (lub więcej jeśli lubisz mniej gęste zupy)
  • garść posiekanej świeżej bazylii do podania
  • sok z cytryny, cukier, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W średnim rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj kurczaka, pastę curry i chili i smaż mieszając przez około 2 minuty.
  2. Dodaj bulion i resztę warzyw i gotuj przez około 15 minut, lub do momentu aż zmiękną. Dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut.
  3. Dopraw porządnie cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem i podawaj zupę posypaną bazylią.

Przygotowanie Tefal Companion:

  1. W misie TC wyposażonej w mieszadło dodaj olej, kurczaka, pastę curry i chili i uruchom program Slow cook P1 na 3 minuty.
  2. Dodaj bulion i wszystkie warzywa i uruchom program Slow cook P2 na 15 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodaj mleko kokosowe i uruchom P1 Slow cook na kolejne 5 minut.
  3. Dopraw porządnie cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem i podawaj zupę posypaną bazylią.

Smacznego!

Zupa-kokosowa-z-cukinia-i-grzybami-Coconut-zucchini-and-mushroom-soup

English version

Coconut zucchini and mushroom soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 300 g chicken breast, thinly sliced
  • 1 can (400 ml) coconut milk
  • 1 medium green zucchini, diced
  • 150 g mushrooms, sliced
  • 1 tbsp green curry paste
  • 1 garlic clove, chopped
  • 1 chilli pepper, thinly sliced
  • 3 cm piece fresh ginger, grated
  • 2 tsp vegetable oil
  • 2 cups chicken stock
  • 1 handful fresh basil, chopped
  • lemon juice, sugar, salt, pepper to taste

Preparation:

  1. Heat oil in the medium pot over medium heat, add chicken, curry paste and chilli and cook stirring for about 2 minutes.
  2. Add stock and all vegetables and cook for about 15 minutes, or until vegetables are soft. Add coconut milk and cook for 5 more minutes.
  3. Season generously with sugar, lemon juice, salt and pepper and serve serve garnished with basil.

Preparation for Tefal Companion:

  1. Add oil, chicken, curry paste and chilli into TC bowl fitted with stirrer and start Slow cook P1 program for 3 minutes.
  2. Add stock and all vegetables and start Slow cook P2 program for 15 minutes or until vegetables are soft. Add coconut milk and start P1 Slow cook program for 5 more minutes.
  3. Season generously with sugar, lemon juice, salt and pepper and serve serve garnished with basil.

Enjoy!

Zupa-kokosowa-z-cukinia-i-grzybami-Coconut-zucchini-and-mushroom-soup

Share the post "Zupa kokosowa z cukinią i grzybami / Coconut zucchini and mushroom soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: chilli, cukinia, grzyby, imbir, mleko kokosowe, obiad, pieczarki, przystawka, Tefal Companion, zupa

« Zjadłam obiad w egipskich ciemnościach!
Tosty z wołowiną i serem / Meaty grilled cheese »

Trackbacks

  1. Zupa kokosowa z cukinią i grzybami / Coconut zucchini and mushroom soup | FlyB Kulinaria pisze:
    28 sierpnia 2018 o 11:58

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Mlode ziemniaki ze śmietana i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach

Młode ziemniaki ze śmietaną i szpinakiem / Baby potatoes with cream and spinach

Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce

Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim / Indian style green beans with eggs

Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples

Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples

Ravioli zapiekane w miesnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem/ Chicken, spinach and pasta bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress