Jakiś czas temu odwiedziłam dom rodzinny i jak zwykle zatargałam do Warszawy mnóstwo świeżych, ekologicznych warzyw, w tym mnóstwo pięknej cukinii. Wykorzystuję ją teraz do prawie wszystkich moich dań, a dziś przedstawiam ją w postaci zupy z mleczkiem kokosowym, kurczakiem i grzybami w stylu orientalnym. Dodatek imbiru, chilli i pasty curry dodaje jej mocy i charakteru i dzięki nim zupa nie jest mdła jak inne typowe cukiniowe. Ponadto, jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się na obiad w zapracowanym tygodniu. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Zupa kokosowa z cukinią i grzybami
(4 porcje)
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę
- 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 papryczka chilli, drobno posiekana
- 3 cm świeżego imbiru, startego
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- 2 szklanki bulionu drobiowego (lub więcej jeśli lubisz mniej gęste zupy)
- garść posiekanej świeżej bazylii do podania
- sok z cytryny, cukier, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W średnim rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj kurczaka, pastę curry i chili i smaż mieszając przez około 2 minuty.
- Dodaj bulion i resztę warzyw i gotuj przez około 15 minut, lub do momentu aż zmiękną. Dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 minut.
- Dopraw porządnie cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem i podawaj zupę posypaną bazylią.
Przygotowanie Tefal Companion:
- W misie TC wyposażonej w mieszadło dodaj olej, kurczaka, pastę curry i chili i uruchom program Slow cook P1 na 3 minuty.
- Dodaj bulion i wszystkie warzywa i uruchom program Slow cook P2 na 15 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodaj mleko kokosowe i uruchom P1 Slow cook na kolejne 5 minut.
- Dopraw porządnie cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem i podawaj zupę posypaną bazylią.
Smacznego!
English version
Coconut zucchini and mushroom soup
(4 servings)
Ingredients:
- 300 g chicken breast, thinly sliced
- 1 can (400 ml) coconut milk
- 1 medium green zucchini, diced
- 150 g mushrooms, sliced
- 1 tbsp green curry paste
- 1 garlic clove, chopped
- 1 chilli pepper, thinly sliced
- 3 cm piece fresh ginger, grated
- 2 tsp vegetable oil
- 2 cups chicken stock
- 1 handful fresh basil, chopped
- lemon juice, sugar, salt, pepper to taste
Preparation:
- Heat oil in the medium pot over medium heat, add chicken, curry paste and chilli and cook stirring for about 2 minutes.
- Add stock and all vegetables and cook for about 15 minutes, or until vegetables are soft. Add coconut milk and cook for 5 more minutes.
- Season generously with sugar, lemon juice, salt and pepper and serve serve garnished with basil.
Preparation for Tefal Companion:
- Add oil, chicken, curry paste and chilli into TC bowl fitted with stirrer and start Slow cook P1 program for 3 minutes.
- Add stock and all vegetables and start Slow cook P2 program for 15 minutes or until vegetables are soft. Add coconut milk and start P1 Slow cook program for 5 more minutes.
- Season generously with sugar, lemon juice, salt and pepper and serve serve garnished with basil.
Enjoy!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]