Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake

Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake

by Dzi 1 Comment

Share the post "Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Dziś przedstawiam w końcu coś słodkiego 😉 Pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto migdałowe ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami doskonale komponuje się z kawunią, szczególnie w niedzielne popołudnie. Chociaż w każdy inny dzień też się sprawdzi 😉 Jeżeli lubisz śliwkowe słodkości to polecam także moje ciasto drożdżowe, obłędną tartę i ciasto bezą, wszystkie cudowne. Zapraszam po przepis.

Ciasto-ze-sliwkami-i-kandyzowanymi-migdalami-Plum-and-candied-almond-cake

Scroll down for recipe in English

Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami

(12 porcji)

Składniki:

  • 180 g cukru
  • 6 śliwek, bez pestek, pokrojonych na 6 klinów każda
  • starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 120 g masła, w temp. pokojowej
  • 2 jajka
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 120 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na karmelizowane migdały:

  • starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 25 g brązowego cukru
  • 25 g masła
  • 70 g migdałów, z grubsza posiekanych

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C i natłuść 23 cm tortownicę.
  2. Wymieszaj śliwki, skórkę pomarańczową i 40 gramów cukru w misce i odstaw na godzinę.
  3. Zmiksuj masło z resztą cukru do uzyskania puszystej masy, po czym miksując dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Przełóż ciasto do formy, odlej płyn z miski ze śliwkami i ułóż je na wierzchu ciasta. Włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
  5. W międzyczasie rozpuść masło i wymieszaj je z cukrem, migdałami i skórką pomarańczową. Po 25 minutach pieczenia posyp migdałami wierzch ciasta i piecz kolejne 15-20 minut do zarumienienia lub suchego patyczka. Ostudź i podawaj.

Smacznego!

Ciasto-ze-sliwkami-i-kandyzowanymi-migdalami-Plum-and-candied-almond-cake

English version

Plum and candied almond cake

(12 servings)

Ingredients:

  • 180 g caster sugar
  • 6 plums, cut each into 6 segments
  • grated zest of 1/2 orange
  • 120 g butter, softened
  • 2 eggs
  • 50 g ground almonds
  • 120 g flour
  • 1 1/2 teaspoons baking powder

Ingredients for candied almonds:

  • grated zest of 1/2 orange
  • 25 g brown sugar
  • 25 g butter
  • 70 g whole almonds, chopped

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180°C. and grease 23cm cake tin.
  2. Mix plums, orange zest and 40 grams of the sugar in a bowl and set aside for an hour.
  3. Mix the butter and remaining sugar until light and fluffy, next while mixing add the eggs one at a time and add the ground almonds, flour and baking powder and mix until we combined.
  4. Transfer batter into cake tin, discard any liquid from the bowl with plums and arrange it on the top. Place in the preheated oven and bake for 25 minutes.
  5. Meanwhile, melt butter, add sugar, almonds and orange zest. After 25 minutes of baking, sprinkle over prepared topping and bake for a further 15-20 minutes or until golden. Cool and serve!

Enjoy!

Ciasto-ze-sliwkami-i-kandyzowanymi-migdalami-Plum-and-candied-almond-cake

Share the post "Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, deser, migdały, pomarańcza, śliwki, słodkości

« Fasolka szparagowa w pomidorach / Yellow beans with tomato sauce
Pieczone letnie warzywa w pomidorach / Roasted summer vegetables with tomato sauce »

Trackbacks

  1. Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake | FlyB Kulinaria pisze:
    15 sierpnia 2018 o 11:59

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜 ⏩ Link Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜
⏩ Link w BIO ⏪
🥢🥢🥢🥢🥢
Dziś zapraszam na bloga po przepis na pysznego kurczaka w stylu azjatyckim z chrupiącą cukinią, papryką i prażonymi orzechami – pyszności. Polecam!🍜 #obiad #dinner #comfortfood #noodles #mięso #meat #kurczak #chicken #chinese #zucchini #cukinia #spicy #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc cza Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc czas podsumowań. Na blogu przedstawiam zestawienie najpopularniejszych przepisów w 2019 r. Zapraszam po inspirację!🍗🥘🍝
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #podsumowanie #sweets #deser #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świą Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów. Zapraszam po inspirację!🎄👌
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #duck#foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken🍗
⏩Link w BIO⏪
🍊🍊🍊
Dziś zapraszam na bloga po przepis na kurczaka z pomarańczową nutą, natartego porządnie przyprawami i pieczonego w rękawie, dzięki czemu jest cudownie soczysty.👌🍗
#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą / Creamy chicken, spinach and Marsala pasta

Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne

Cytrynowe scones z jagodami (szybkie bułeczki śniadaniowe)

Zajmowanie się domem – przyjemność czy obowiązek? Sprawdź co na ten temat sądzą Polacy

Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress