Share the post "Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake"
Dziś przedstawiam w końcu coś słodkiego 😉 Pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto migdałowe ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami doskonale komponuje się z kawunią, szczególnie w niedzielne popołudnie. Chociaż w każdy inny dzień też się sprawdzi 😉 Jeżeli lubisz śliwkowe słodkości to polecam także moje ciasto drożdżowe, obłędną tartę i ciasto bezą, wszystkie cudowne. Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami
(12 porcji)
Składniki:
- 180 g cukru
- 6 śliwek, bez pestek, pokrojonych na 6 klinów każda
- starta skórka z 1/2 pomarańczy
- 120 g masła, w temp. pokojowej
- 2 jajka
- 50 g zmielonych migdałów
- 120 g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na karmelizowane migdały:
- starta skórka z 1/2 pomarańczy
- 25 g brązowego cukru
- 25 g masła
- 70 g migdałów, z grubsza posiekanych
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C i natłuść 23 cm tortownicę.
- Wymieszaj śliwki, skórkę pomarańczową i 40 gramów cukru w misce i odstaw na godzinę.
- Zmiksuj masło z resztą cukru do uzyskania puszystej masy, po czym miksując dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta.
- Przełóż ciasto do formy, odlej płyn z miski ze śliwkami i ułóż je na wierzchu ciasta. Włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
- W międzyczasie rozpuść masło i wymieszaj je z cukrem, migdałami i skórką pomarańczową. Po 25 minutach pieczenia posyp migdałami wierzch ciasta i piecz kolejne 15-20 minut do zarumienienia lub suchego patyczka. Ostudź i podawaj.
Smacznego!
English version
Plum and candied almond cake
(12 servings)
Ingredients:
- 180 g caster sugar
- 6 plums, cut each into 6 segments
- grated zest of 1/2 orange
- 120 g butter, softened
- 2 eggs
- 50 g ground almonds
- 120 g flour
- 1 1/2 teaspoons baking powder
Ingredients for candied almonds:
- grated zest of 1/2 orange
- 25 g brown sugar
- 25 g butter
- 70 g whole almonds, chopped
Preparation:
- Preheat the oven to 180°C. and grease 23cm cake tin.
- Mix plums, orange zest and 40 grams of the sugar in a bowl and set aside for an hour.
- Mix the butter and remaining sugar until light and fluffy, next while mixing add the eggs one at a time and add the ground almonds, flour and baking powder and mix until we combined.
- Transfer batter into cake tin, discard any liquid from the bowl with plums and arrange it on the top. Place in the preheated oven and bake for 25 minutes.
- Meanwhile, melt butter, add sugar, almonds and orange zest. After 25 minutes of baking, sprinkle over prepared topping and bake for a further 15-20 minutes or until golden. Cool and serve!
Enjoy!
Elżunia34 says
O tak! Ciasto ze śliwkami to mój ulubiony smakołyk, zaraz po zdrowym maśle orzechowym, który dodaję prawie wszędzie… Właśnie w weekend jadę do teściów, nazbieram śliwek i wypróbuję ten przepis. 🙂