Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake

Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam w końcu coś słodkiego 😉 Pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto migdałowe ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami doskonale komponuje się z kawunią, szczególnie w niedzielne popołudnie. Chociaż w każdy inny dzień też się sprawdzi 😉 Jeżeli lubisz śliwkowe słodkości to polecam także moje ciasto drożdżowe, obłędną tartę i ciasto bezą, wszystkie cudowne. Zapraszam po przepis.

Ciasto-ze-sliwkami-i-kandyzowanymi-migdalami-Plum-and-candied-almond-cake

Scroll down for recipe in English

Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami

(12 porcji)

Składniki:

  • 180 g cukru
  • 6 śliwek, bez pestek, pokrojonych na 6 klinów każda
  • starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 120 g masła, w temp. pokojowej
  • 2 jajka
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 120 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na karmelizowane migdały:

  • starta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 25 g brązowego cukru
  • 25 g masła
  • 70 g migdałów, z grubsza posiekanych

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C i natłuść 23 cm tortownicę.
  2. Wymieszaj śliwki, skórkę pomarańczową i 40 gramów cukru w misce i odstaw na godzinę.
  3. Zmiksuj masło z resztą cukru do uzyskania puszystej masy, po czym miksując dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Przełóż ciasto do formy, odlej płyn z miski ze śliwkami i ułóż je na wierzchu ciasta. Włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
  5. W międzyczasie rozpuść masło i wymieszaj je z cukrem, migdałami i skórką pomarańczową. Po 25 minutach pieczenia posyp migdałami wierzch ciasta i piecz kolejne 15-20 minut do zarumienienia lub suchego patyczka. Ostudź i podawaj.

Smacznego!

Ciasto-ze-sliwkami-i-kandyzowanymi-migdalami-Plum-and-candied-almond-cake

English version

Plum and candied almond cake

(12 servings)

Ingredients:

  • 180 g caster sugar
  • 6 plums, cut each into 6 segments
  • grated zest of 1/2 orange
  • 120 g butter, softened
  • 2 eggs
  • 50 g ground almonds
  • 120 g flour
  • 1 1/2 teaspoons baking powder

Ingredients for candied almonds:

  • grated zest of 1/2 orange
  • 25 g brown sugar
  • 25 g butter
  • 70 g whole almonds, chopped

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180°C. and grease 23cm cake tin.
  2. Mix plums, orange zest and 40 grams of the sugar in a bowl and set aside for an hour.
  3. Mix the butter and remaining sugar until light and fluffy, next while mixing add the eggs one at a time and add the ground almonds, flour and baking powder and mix until we combined.
  4. Transfer batter into cake tin, discard any liquid from the bowl with plums and arrange it on the top. Place in the preheated oven and bake for 25 minutes.
  5. Meanwhile, melt butter, add sugar, almonds and orange zest. After 25 minutes of baking, sprinkle over prepared topping and bake for a further 15-20 minutes or until golden. Cool and serve!

Enjoy!

Ciasto-ze-sliwkami-i-kandyzowanymi-migdalami-Plum-and-candied-almond-cake

Share the post "Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, deser, migdały, pomarańcza, śliwki, słodkości

« Fasolka szparagowa w pomidorach / Yellow beans with tomato sauce
Pieczone letnie warzywa w pomidorach / Roasted summer vegetables with tomato sauce »

Comments

  1. Elżunia34 says

    7 września 2021 at 12:25

    O tak! Ciasto ze śliwkami to mój ulubiony smakołyk, zaraz po zdrowym maśle orzechowym, który dodaję prawie wszędzie… Właśnie w weekend jadę do teściów, nazbieram śliwek i wypróbuję ten przepis. 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake | FlyB Kulinaria pisze:
    15 sierpnia 2018 o 11:59

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops

Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops

Tarta z kremem migdałowym i śliwkami Thomasa Kellera

Restauracja Bałkański Kocioł – recenzja

Cukinia faszerowana z parmezanem i mozzarellą

Babka-z-jablkami-i-orzechami-Apple-walnut-bundt-cake

Babka z jabłkami i orzechami / Apple walnut bundt cake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress