Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Pieczone letnie warzywa w pomidorach / Roasted summer vegetables with tomato sauce

Pieczone letnie warzywa w pomidorach / Roasted summer vegetables with tomato sauce

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Pieczone letnie warzywa w pomidorach / Roasted summer vegetables with tomato sauce"

  • Facebook
  • X

Lato w pełni, jest zatrzęsienie świeżych warzyw i to w sezonie, czyli w najlepszych cenach. Korzystajmy z tych dobrodziejstw póki można! Dziś przedstawiam przepyszne pieczone warzywa z grządki mojej mamy, podane w pysznym sosie pomidorowym, które mogą być podane jako dodatek do dań głównych. Chociaż odgrzałam sobie obiadowe resztki na kolację i zachwyciły mnie ponownie, więc same w sobie też są świetnym i pożywnym daniem. Są też bardzo łatwe w przygotowaniu, więc mogą robić się same w piekarniku kiedy przygotowujesz danie główne. Zapraszam po przepis!

Pieczone-letnie-warzywa-w-pomidorach-Roasted-summer-vegetables-with-tomato-sauce

Scroll down for English

Pieczone letnie warzywa w pomidorach

(4 porcje)

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roslinnego
  • 1 główka czosnku, przekrojona wszerz na pół
  • 2 cukinie, pokrojone w plastry
  • 1 duża czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 1 bakłażan, przekrojony wzdłuż na pół i następnie w plastry
  • 2 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki
  • 5 pieczarek, pokrojone w ćwiartki
  • 200 g młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych na połówki lub ćwiartki
  • 1 paprykę czerwoną, bez pestek i pokrojoną na kawałki
  • 400 g puszka krojonych pomidorów
  • posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200oC i przygotuj szerokie naczynie do zapiekania.
  2. Ułóż warzywa w naczyniu, polej olejem, dopraw od serca solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
  3. Po wyjęciu z piekarnika wyciśnij upieczony czosnek z łupinek i wmieszaj do warzyw.
  4. W małym rondelku umieść krojone pomidory z puszki, doprowadź do wrzenia, dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i chwilę pogotuj. Następnie wmieszaj sos do upieczonych warzyw i posyp pietruszką i podawaj.

Smacznego!

Pieczone-letnie-warzywa-w-pomidorach-Roasted-summer-vegetables-with-tomato-sauce

English version

Roasted summer vegetables with tomato sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 3 tbsp vegeteable oil
  • 1 garlic bulb, halved through the middle
  • 2 courgettes, thickly sliced
  • 1 large red onion, sliced
  • 1 aubergine, halved and sliced
  • 2 large tomatoes, quartered
  • 5 mushrooms, quartered
  • 200 g new potatoes, peeled and halved
  • 1 red pepper, deseeded and cut into pieces
  • 400 g can chopped tomatoes
  • chopped parsley for serving
  • sugar, salt and pepper

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200oC and perepare roasting tin.
  2. Place vegetables in the tin sprinkle with oil, season generously with salt and pepper, then toss with your hands to coat in the oil and roast for 25 minutes.
  3. Remove the garlic from the roasting tin and squeeze out the softened cloves all over the vegetables and stir.
  4. In a medium pan, simmer the chopped tomatoes until bubbling, season well and stir through the roasted veg in the tin. Scatter over the parsley and serve.

Enjoy!

Pieczone-letnie-warzywa-w-pomidorach-Roasted-summer-vegetables-with-tomato-sauce

Share the post "Pieczone letnie warzywa w pomidorach / Roasted summer vegetables with tomato sauce"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: bakłażan, cukinia, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, grzyby, młode ziemniaki, papryka, pomidor, ziemniaki

« Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake
Szybki stek z sosem kurkowym / Easy steak with chanterelle sauce »

Comments

  1. Zdzisław Wawrzyniak says

    17 sierpnia 2018 at 12:16

    Już sobie wyobrażam ten fantastyczny smak i zapach! Muszę koniecznie wypróbować!

    Odpowiedz
  2. Kasia says

    24 sierpnia 2018 at 20:05

    szukałam takiego dania, dziękuję! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 sierpnia 2018 at 20:50

      😉

      Odpowiedz
  3. magda says

    3 września 2018 at 10:56

    zrobione wg przepisu-pyszne!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 września 2018 at 11:22

      😉

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Żeberka w glazurze z coca coli / Coca cola glazed pork ribs - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    18 września 2018 o 10:13

    […] z coca coli, ketchupu i sosu sojowego na pewno znajdzie sobie fanów w każdym domu. Podałam je z pieczonymi warzywami w pomidorach i wyszło bosko. Jeżeli jesteś fanem żeberek, polecam także te z grzybami i […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Coeurs a la Creme Delii Smith

Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup

Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin

Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin

Tagliatelle z pieczarkami, pomidorami i gorgonzolą

Warsztaty kulinarne z Gorenje

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress