Share the post "Pieczone letnie warzywa w pomidorach / Roasted summer vegetables with tomato sauce"
Lato w pełni, jest zatrzęsienie świeżych warzyw i to w sezonie, czyli w najlepszych cenach. Korzystajmy z tych dobrodziejstw póki można! Dziś przedstawiam przepyszne pieczone warzywa z grządki mojej mamy, podane w pysznym sosie pomidorowym, które mogą być podane jako dodatek do dań głównych. Chociaż odgrzałam sobie obiadowe resztki na kolację i zachwyciły mnie ponownie, więc same w sobie też są świetnym i pożywnym daniem. Są też bardzo łatwe w przygotowaniu, więc mogą robić się same w piekarniku kiedy przygotowujesz danie główne. Zapraszam po przepis!
Scroll down for English
Pieczone letnie warzywa w pomidorach
(4 porcje)
Składniki:
- 3 łyżki oleju roslinnego
- 1 główka czosnku, przekrojona wszerz na pół
- 2 cukinie, pokrojone w plastry
- 1 duża czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 1 bakłażan, przekrojony wzdłuż na pół i następnie w plastry
- 2 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki
- 5 pieczarek, pokrojone w ćwiartki
- 200 g młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych na połówki lub ćwiartki
- 1 paprykę czerwoną, bez pestek i pokrojoną na kawałki
- 400 g puszka krojonych pomidorów
- posiekana natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200oC i przygotuj szerokie naczynie do zapiekania.
- Ułóż warzywa w naczyniu, polej olejem, dopraw od serca solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika wyciśnij upieczony czosnek z łupinek i wmieszaj do warzyw.
- W małym rondelku umieść krojone pomidory z puszki, doprowadź do wrzenia, dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i chwilę pogotuj. Następnie wmieszaj sos do upieczonych warzyw i posyp pietruszką i podawaj.
Smacznego!
English version
Roasted summer vegetables with tomato sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 3 tbsp vegeteable oil
- 1 garlic bulb, halved through the middle
- 2 courgettes, thickly sliced
- 1 large red onion, sliced
- 1 aubergine, halved and sliced
- 2 large tomatoes, quartered
- 5 mushrooms, quartered
- 200 g new potatoes, peeled and halved
- 1 red pepper, deseeded and cut into pieces
- 400 g can chopped tomatoes
- chopped parsley for serving
- sugar, salt and pepper
Preparation:
- Preheat the oven to 200oC and perepare roasting tin.
- Place vegetables in the tin sprinkle with oil, season generously with salt and pepper, then toss with your hands to coat in the oil and roast for 25 minutes.
- Remove the garlic from the roasting tin and squeeze out the softened cloves all over the vegetables and stir.
- In a medium pan, simmer the chopped tomatoes until bubbling, season well and stir through the roasted veg in the tin. Scatter over the parsley and serve.
Enjoy!
Zdzisław Wawrzyniak says
Już sobie wyobrażam ten fantastyczny smak i zapach! Muszę koniecznie wypróbować!
Kasia says
szukałam takiego dania, dziękuję! 🙂
Dzi says
😉
magda says
zrobione wg przepisu-pyszne!
Dzi says
😉