Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Tortellini zapiekane w sosie bolońskim / Bolognese tortellini bake

Tortellini zapiekane w sosie bolońskim / Bolognese tortellini bake

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Tortellini zapiekane w sosie bolońskim / Bolognese tortellini bake"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś proponuję z tortellini zapiekane w gęstym, mięsno-warzywnym sosie bolońskim pod grubą warstwą sera. Czy może być coś lepszego? Miałam w czeluściach zamrażarki tortellini, które bardzo potrzebowały już zużycia więc wykombinowałam danie, które podbiło podniebienia domowników. Zapiekanki zawsze się sprawdzają a ta wyszła wyjątkowo smakowita. I wiadomo, im więcej sera tym lepiej, zapraszam po przepis.

Tortellini-zapiekane-w-sosie-bolonskim-Bolognese-tortellini-bake

Scroll down for recipe in English

Tortellini zapiekane w sosie bolońskim

(8 porcji)

Składniki:

  • 500 g świeżego lub rozmrożonego tortellini
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki startej mozzarelli
  • 1 szklanka startego parmezanu

Składniki na sos boloński:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • sól i pieprz
  • 1/4 łyżeczki mielonego chilli
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w małą kostkę
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 cukinia, pokrojona pokrojona w kostkę
  • 1 papryka, pokrojona w kostkę
  • 6-8 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2×400 g puszki krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka stołowa suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1 cały liść laurowy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Podgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni na dużym ogniu, dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem i chilli i podsmaż przez minutę. Następnie dodaj cebulę i marchewkę i smaż, aż mięso się lekko zrumieni.
  2. Dodaj grzyby, podsmaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, po czym dodaj cukinię, paprykę i czosnek i smaż przez kolejną minutę.
  3. Wmieszaj wszystkie pozostałe składniki sosu, gotuj na wolnym ogniu i gotuj delikatnie odsłonięte przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  4. W międzyczasie włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  5. Po 15 minutach wyrzuć z sosu liść laurowy i wmieszaj mleko, 1/2 szklanki parmezanu i tortellini.
  6. Następnie przełóż sos z tortellini do dużego naczynia do zapiekania i posyp mozzarellą i resztą parmezanu.
  7. Przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz w piekarniku przez 30 minut, następnie zdejmij folię zapiekaj używając funkcji grilla aż się wierzch ładnie zarumieni.

Smacznego!

Tortellini-zapiekane-w-sosie-bolonskim-Bolognese-tortellini-bake

English version

Bolognese tortellini bake

(8 servings)

Ingredients:

  • 500 g package fresh or defrosted tortellini
  • 1/4 cup milk
  • 2 cups grated mozzarella cheese
  • 1 cup grated Parmesan cheese
Ingredients for bolognese sauce:
  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 500 g ground beef or pork
  • salt and pepper
  • 1/4 teaspoon ground chilli
  • 1 onion, diced
  • 2 medium carrots, peeled and cut in small dice
  • 250 g buttton mushrooms, quartered
  • 1 zucchini, quartered and sliced
  • 1 bell pepper, chopped
  • 6-8 garlic cloves, minced
  • 1 cup chicken stock
  • 2×400 g can chopped tomatoes
  • 2 tablespoons tomato paste
  • 1 tablespoon dried basil
  • 1 teaspoon dried oregano
  • 1 teaspoon sugar
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • 1/2 teaspoon dried parsley
  • 1 whole bay leaf
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Heat 2 tablespoons of oil in a large and deep pan over high heat, add meat and season salt, pepper and chilli and cook for a minute. Next add onions and carrots and cook until meat is browned.
  2. Add mushrooms and continue to cook for 5 minutes, stirring occasionally, add zucchini, bell peppers and garlic and cook for 1 minute.
  3. Stir in all of the remaining sauce ingredients, bring to a simmer and cookr gently uncovered for 15 minutes, stirring occasionally.
  4. Meanwhile, preheat oven to 180 oC.
  5. After 15 minutes, discard bay leaf and stir in 1/4 cup milk, 1/2 cup Parmesan and the uncooked tortellini and mix. Then pour Bolognese tortellini into a large baking dish and top mozzarella and parmesan cheese.
  6. Cover tightly with foil and bake for 30 minutes then remove foil and broil cheese until golden brown.

Enjoy!

Tortellini-zapiekane-w-sosie-bolonskim-Bolognese-tortellini-bake

Share the post "Tortellini zapiekane w sosie bolońskim / Bolognese tortellini bake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: chilli, cukinia, grzyby, makaron, mięso, mozzarella, obiad, papryka, parmezan, pieczarki, ser, zioła

« Makaron z pikantnym sosem BBQ / Pasta with spicy BBQ sauce
Fasolka szparagowa w pomidorach / Yellow beans with tomato sauce »

Comments

  1. ewa says

    23 kwietnia 2020 at 18:08

    Mam pytanie odnośnie tortelini. O jakie konkretnie chodzi bo u mnie są tortelinii nadziewane mięsem, grzybami lub serem

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 kwietnia 2020 at 19:29

      Każde będzie ok;)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Tortellini zapiekane w sosie bolońskim / Bolognese tortellini bake | FlyB Kulinaria pisze:
    3 sierpnia 2018 o 23:59

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Najchętniej odwiedzane wpisy w 2017 roku!

Wrapy z kurczakiem i mozzarellą w sosie miodowo-musztardowym

Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland

Kruche ciasto z musem rabarbarowym

Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce

Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress