Dziś proponuję z tortellini zapiekane w gęstym, mięsno-warzywnym sosie bolońskim pod grubą warstwą sera. Czy może być coś lepszego? Miałam w czeluściach zamrażarki tortellini, które bardzo potrzebowały już zużycia więc wykombinowałam danie, które podbiło podniebienia domowników. Zapiekanki zawsze się sprawdzają a ta wyszła wyjątkowo smakowita. I wiadomo, im więcej sera tym lepiej, zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Tortellini zapiekane w sosie bolońskim
(8 porcji)
Składniki:
- 500 g świeżego lub rozmrożonego tortellini
- 1/4 szklanki mleka
- 2 szklanki startej mozzarelli
- 1 szklanka startego parmezanu
Składniki na sos boloński:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- sól i pieprz
- 1/4 łyżeczki mielonego chilli
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w małą kostkę
- 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 1 cukinia, pokrojona pokrojona w kostkę
- 1 papryka, pokrojona w kostkę
- 6-8 ząbków czosnku, posiekanych
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2×400 g puszki krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka stołowa suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
- 1 cały liść laurowy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Podgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni na dużym ogniu, dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem i chilli i podsmaż przez minutę. Następnie dodaj cebulę i marchewkę i smaż, aż mięso się lekko zrumieni.
- Dodaj grzyby, podsmaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, po czym dodaj cukinię, paprykę i czosnek i smaż przez kolejną minutę.
- Wmieszaj wszystkie pozostałe składniki sosu, gotuj na wolnym ogniu i gotuj delikatnie odsłonięte przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
- W międzyczasie włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- Po 15 minutach wyrzuć z sosu liść laurowy i wmieszaj mleko, 1/2 szklanki parmezanu i tortellini.
- Następnie przełóż sos z tortellini do dużego naczynia do zapiekania i posyp mozzarellą i resztą parmezanu.
- Przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz w piekarniku przez 30 minut, następnie zdejmij folię zapiekaj używając funkcji grilla aż się wierzch ładnie zarumieni.
Smacznego!
English version
Bolognese tortellini bake
(8 servings)
Ingredients:
- 500 g package fresh or defrosted tortellini
- 1/4 cup milk
- 2 cups grated mozzarella cheese
- 1 cup grated Parmesan cheese
- 2 tablespoons vegetable oil
- 500 g ground beef or pork
- salt and pepper
- 1/4 teaspoon ground chilli
- 1 onion, diced
- 2 medium carrots, peeled and cut in small dice
- 250 g buttton mushrooms, quartered
- 1 zucchini, quartered and sliced
- 1 bell pepper, chopped
- 6-8 garlic cloves, minced
- 1 cup chicken stock
- 2×400 g can chopped tomatoes
- 2 tablespoons tomato paste
- 1 tablespoon dried basil
- 1 teaspoon dried oregano
- 1 teaspoon sugar
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1/2 teaspoon dried parsley
- 1 whole bay leaf
- salt and pepper
Preparation:
-
Heat 2 tablespoons of oil in a large and deep pan over high heat, add meat and season salt, pepper and chilli and cook for a minute. Next add onions and carrots and cook until meat is browned.
-
Add mushrooms and continue to cook for 5 minutes, stirring occasionally, add zucchini, bell peppers and garlic and cook for 1 minute.
-
Stir in all of the remaining sauce ingredients, bring to a simmer and cookr gently uncovered for 15 minutes, stirring occasionally.
-
Meanwhile, preheat oven to 180 oC.
-
After 15 minutes, discard bay leaf and stir in 1/4 cup milk, 1/2 cup Parmesan and the uncooked tortellini and mix. Then pour Bolognese tortellini into a large baking dish and top mozzarella and parmesan cheese.
-
Cover tightly with foil and bake for 30 minutes then remove foil and broil cheese until golden brown.
Enjoy!
ewa says
Mam pytanie odnośnie tortelini. O jakie konkretnie chodzi bo u mnie są tortelinii nadziewane mięsem, grzybami lub serem
Dzi says
Każde będzie ok;)