Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Churros czekoladowe / Chocolate churros

Churros czekoladowe / Chocolate churros

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Churros czekoladowe / Chocolate churros"

  • Facebook
  • Twitter

Tłusty Czwartek za pasem, przedstawiam więc przepis na churrosy czekoladowe, który znalazłam w książce „Ale ciacho” zwycięzcy Masterchefa Polska Damiana Kordasa. To nie było moje pierwsze podejście do churrosów, gdyż moje pierwsze przygotowałam już jakiś czas temu (tutaj znajdziecie przepis) i zachwyciła mnie łatwość i szybkość ich przygotowania. Nie inaczej było tym razem, te churrosy robi się na prawdę szybko i szczerze mówiąc, trudno je zepsuć 😉 Te z przepisu Damiana wychodzą nieznacznie mniej puszyste niż moje wcześniejsze, jednak wciąż są bardzo smaczne, a podałam go z sosem czekoladowo-kawowym. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Churros czekoladowe / Chocolate churros

Churros czekoladowe

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku doprowadź do wrzenia mleko wraz z masłem, solą, cukrem waniliowym i cukrem. Wsyp mąkę i kakao i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Przełóż ją do miski miksera i odstaw do ostygnięcia.
  2. Miksując końcówką do ciast dodawaj po jednym jajku do otrzymania jednolitej, gładkiej pasty.
  3. W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż max 4-5 jednocześnie, odwracając gdy już będą zarumienione z jednej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz na papierze kuchennym.
  4. Posyp cukrem pudrem i podawaj!

Smacznego!

Churros czekoladowe / Chocolate churros

English version

Chocolate churros

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 250 ml of milk
  • 100 g of butter
  • 200 g of flour
  • 4 eggs
  • 1 tablespoon cocoa powder
  • 1 tablespoon vanilla sugar
  • 2 tablespoons sugar
  • pinch of salt
  • oil for frying
  • powdered sugar for dusting

Preparation:

  1. In small sauce pan bring the milk, butter, salt, vanilla sugar and sugar to the boil. Add the flour and mix vigorously to make a roux, next place in a bowl of stand mixer and allow to cool.
  2. Add eggs to the roux and mix with an electric mixer, until a nice thick paste reached.
  3. Heat the oil in a deep pan, and fill a piping bag fitted with a big nozzle and carefully pipe long strips of batter directly into the oil, cutting off the ends with a knife when long enough, max 4-5 at a time. Turn the churros over when they are brown on the one side and continue to cook the other side until golden. Remove them with a slotted spoon and drain on kitchen paper.
  4. Sprinkle with powdered sugar and serve.

Enjoy!

Churros czekoladowe / Chocolate churros

Share the post "Churros czekoladowe / Chocolate churros"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: churros, czekolada, Damian Kordas, deser, Masterchef, słodkości, tłusty czwartek

« Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze
Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew »

Comments

  1. Kinga says

    20 lutego 2017 at 13:16

    pomysł super 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 lutego 2017 at 13:37

      🙂

      Odpowiedz
  2. U Mamusi Muminka says

    28 lutego 2017 at 12:47

    Aż mi się żołądek zwinął w pentelkę! Pyyyycha!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 lutego 2017 at 13:50

      🙂

      Odpowiedz
  3. Agata Kurczak Chmielewska says

    28 lutego 2017 at 14:01

    wyglądają pysznie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty świąteczne

Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries

Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną / Turkey roll stuffed with sausage and cranberries

Najlepsze gofry / The best waffels ever

Pikantna-surowka-z-kapusty-Spicy-Coleslaw

Pikantna surówka z kapusty / Spicy Coleslaw

Mule po tajsku / Thai mussels

Mule po tajsku / Thai mussels

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress