Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Dziś przedstawiam bardzo łatwe do wykonania a równocześnie bardzo smaczne puree z topinambura i jabłek, z dodatkiem orzechów włoskich. Szczerze mówiąc takie połączenie nigdy nie przyszłoby mi do głowy, ale jakiś czas temu wygrałam w konkursie książkę “Wszystkie smaki Skandynawii” autorstwa Clausa Meyera i wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis. Ta książka ogólnie jest kopalnią niekonwencjonalnych pomysłów, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się dziwne, jednak jakimś cudem wszystko wychodzi smaczne:) Kiedy przewertowałam ją pierwszy raz, byłam lekko zawiedziona, jednak teraz, kiedy otworzyło mi się kilka klapek własnych ograniczeń (może kulturowych ;)) w końcu doceniłam jej wartość. W oryginale przepis ten jest z orzechami laskowymi, jednak mam na nie alergię i zamieniłam na włoskie, wybór należy do Was. Zapraszam po przepis!

Scroll down for recipe in English

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Puree z topinambura i jabłka

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 kg topinamburów, wyszorowane i pokrojone w dużą kostkę
  • 1 jabłko, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w dużą kostkę
  • 20 g  orzechów włoskich lub laskowych
  • 20 g masła
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W średnim rondelku zagotuj wodę, wrzuć topinambur i jabłka i gotuj przez 15 minut do miękkości. Odcedź i odstaw aby lekko przestygły.
  2. Przełóż je do pojemnika blendera, dodaj orzechy, masło i 1 łyżkę octu jabłkowego, po czym zmiksuj na puree.
  3. Dopraw solą, pieprzem i octem jabłkowym do smaku i podawaj z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

English version

Jerusalem artichoke and apple puree

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 kg jerusalem artichokes, scrubbed and cut in large dice
  • 1 apple, peeled, cored and cut in large dice
  • 20 g walnuts or hazelnuts
  • 20 g butter
  • 1-2 tablespoons of apple cider vinegar
  • salt and pepper to do taste

Preparation:

  1. Add artichokes and apples into boiling water and cook for 15 minutes or until soft. Drain and set aside to cool slightly.
  2. Transfer to the blender container, add the nuts, butter and 1 tablespoon of apple cider vinegar, and blend until pureed.
  3. Season with salt, pepper and apple cider vinegar and serve with your favorite main dish.

Enjoy!

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Share the post "Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, jabłka, topinambur

« Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding
Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze »

Comments

  1. Jola says

    16 lutego 2017 at 21:04

    Wygląda obłędnie! Jutro wypróbuje

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 lutego 2017 at 21:06

      Polecam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Instagram post 2196490713373779672_417337036 Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken🍗
⏩Link w BIO⏪
🍊🍊🍊
Dziś zapraszam na bloga po przepis na kurczaka z pomarańczową nutą, natartego porządnie przyprawami i pieczonego w rękawie, dzięki czemu jest cudownie soczysty.👌🍗
#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Instagram post 2182690823002846115_417337036 Kurczak pieczony z dynią i papryką / Chicken baked with pumpkin and bell pepper🥘
⏩Link w BIO⏪
🍗🍗🍗🍗
Dziś na blogu przepis na udka z kurczaka zapieczone w sosie pomidorowym z dynią, papryką i kiełbasą. Idealne danie na obiad dla całej rodziny. Zapraszam!🥘
#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #dynia #pumpkin #butternutsquash papryk #bellpepper #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Instagram post 2177680752929809671_417337036 Zapiekanka z mięsem i brokułami / Meat and broccoli bake🥦
⏩Link w BIO⏪
🍂🍁🍂🍁🍂🍁
Dziś zapraszam na bloga po przepis na sycącą zapiekankę z mięsem i brokułami w sosie serowym pod chrupiącymi ziemniakami. Pycha! 👌
#obiad #dinner #comfortfood #bake #zapiekanka #mięso #meat #brokuły #broccoli #ser #cheese #potatoes #ziemniaki #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Instagram post 2160189832592595402_417337036 Makaron z dynią i kiełbasą / Pumpkin and sausage pasta👌
⏩Link w BIO⏪
🍝🍝🍝
Dziś zapraszam na bloga przepis na bardzo łatwy i szybki makaron z dynią, kiełbasą, suszonymi i grzybami i dodatkiem szałwii. Polecam!👌
#makaron #pasta #dynia #pumpkin #kiełbasa #sausage #mushrooms #grzyby #obiad #dinner #comfortfood #dinner #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Więcej...

Spróbuj czegoś nowego

Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową / Spicy peanut butter noodles with pork

Kurczak z warzywami z patelni / Skillet chicken with vegetables

Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta

Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie / Roasted pork neck with honey, star anise and ginger

Makaron-z-kielbasa-i-brokulami-Sausage-and-broccoli-pasta

Makaron z kiełbasą i brokułami / Sausage and broccoli pasta

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2019 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress