Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam bardzo łatwe do wykonania a równocześnie bardzo smaczne puree z topinambura i jabłek, z dodatkiem orzechów włoskich. Szczerze mówiąc takie połączenie nigdy nie przyszłoby mi do głowy, ale jakiś czas temu wygrałam w konkursie książkę „Wszystkie smaki Skandynawii” autorstwa Clausa Meyera i wiedziałam, że muszę wypróbować ten przepis. Ta książka ogólnie jest kopalnią niekonwencjonalnych pomysłów, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się dziwne, jednak jakimś cudem wszystko wychodzi smaczne:) Kiedy przewertowałam ją pierwszy raz, byłam lekko zawiedziona, jednak teraz, kiedy otworzyło mi się kilka klapek własnych ograniczeń (może kulturowych ;)) w końcu doceniłam jej wartość. W oryginale przepis ten jest z orzechami laskowymi, jednak mam na nie alergię i zamieniłam na włoskie, wybór należy do Was. Zapraszam po przepis!

Scroll down for recipe in English

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Puree z topinambura i jabłka

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 kg topinamburów, wyszorowane i pokrojone w dużą kostkę
  • 1 jabłko, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w dużą kostkę
  • 20 g  orzechów włoskich lub laskowych
  • 20 g masła
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W średnim rondelku zagotuj wodę, wrzuć topinambur i jabłka i gotuj przez 15 minut do miękkości. Odcedź i odstaw aby lekko przestygły.
  2. Przełóż je do pojemnika blendera, dodaj orzechy, masło i 1 łyżkę octu jabłkowego, po czym zmiksuj na puree.
  3. Dopraw solą, pieprzem i octem jabłkowym do smaku i podawaj z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

English version

Jerusalem artichoke and apple puree

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 kg jerusalem artichokes, scrubbed and cut in large dice
  • 1 apple, peeled, cored and cut in large dice
  • 20 g walnuts or hazelnuts
  • 20 g butter
  • 1-2 tablespoons of apple cider vinegar
  • salt and pepper to do taste

Preparation:

  1. Add artichokes and apples into boiling water and cook for 15 minutes or until soft. Drain and set aside to cool slightly.
  2. Transfer to the blender container, add the nuts, butter and 1 tablespoon of apple cider vinegar, and blend until pureed.
  3. Season with salt, pepper and apple cider vinegar and serve with your favorite main dish.

Enjoy!

Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree

Share the post "Puree z topinambura i jabłka / Jerusalem artichoke and apple puree"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dania głównego, jabłka, topinambur

« Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding
Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze »

Comments

  1. Jola says

    16 lutego 2017 at 21:04

    Wygląda obłędnie! Jutro wypróbuje

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 lutego 2017 at 21:06

      Polecam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kotlety schabowe z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru / Pork chops with caramelized pears and cider sauce

Puree ziemniaczane z serem brie / Brie mashed potatoes

Warsztaty z Kurczakiem Zagrodowym

Mlode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress