Jeżeli tak jak ja macie w domu fana piekielnych smaków, to ten przepis jest właśnie dla niego. Ten makaron z mięsnym sosem bbq i grzybami to dosłownie ogień w gębie! Ja umęczyłam się strasznie w trakcie jedzenia, ale mój luby był wniebowzięty! Jeżeli też chcesz zjeść ten makaron bez potu na czole, proponuję zmniejszyć ilość chilli i będzie pysznie. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Makaron z pikantnym sosem BBQ
(6-7 porcji)
Składniki:
- 450 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- 250 ml ulubionego sosu BBQ, gotowego lub z tego przepisu
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka, pokrojona w kostkę
- 150 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 1×400 g puszka krojonych pomidorów
- 200 ml passaty
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki sosu worcestershire (lub sosu sojowego)
- 1/2 łyżki mielonego kminu rzymskiego
- 1 1/2 łyżki mielonego chili (lub mniej jeśli nie lubisz bardzo pikantnych dań)
- sól i pieprz
- 250 g makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (al dente)
Przygotowanie:
- W dużej głębokiej patelni podsmaż mięso do zarumienienia i przełóż je na talerz.
- Do tej samej patelni dodaj warzywa i odrobinę oleju i podsmaż aż zmiękną tak jak lubisz, po czym dodaj resztę składników oprócz mięsa i makaronu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.
- Następnie dodaj mięso i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Zdejmij z ognia, wymieszaj makaron, przykryj pokrywką i pozwól smakom przegryźć się przez kolejne 10 minut i po czym podawaj!
Smacznego!
English version
Pasta with spicy BBQ sauce
(6-7 servings)
Ingredients:
- 450 g ground beef or pork
- 250 ml your favorite BBQ sauce
- 1 large onion, chopped
- 2 garlic cloves,chopped
- 1 bell pepper, chopped
- 150 g mushrooms, chopped
- 1×400 g can of chopped tomatoes
- 200 ml of passata
- 2 tbsp tomato paste
- 1/2 cup chicken stock
- 2 tbsp worcestershire sauce (or soy sauce)
- 1/2 tbsp ground cumin
- 1 1/2 tbsp chili powder
- salt and pepper
- 200 g pasta, cooked according to package directions (al dente)
Preparation:
- In a large an deep pan add meat and cook until browned and transfer on the plate.
- In the same pot add vegetables and cook until soft and add all the ingredients except the meat and the pasta. Bring to a boil, reduce heat, and simmer for 20 minutes.
- Next add the meat and simmer for another 10 minutes, season to taste in necessary. Remove from the heat, stir in the pasta, put the lid on, and let it sit for 10 minutes and serve!
Enjoy!
Kasia says
Bajka,palce lizac!
CookUp says
Akceptujemy go w wersji z mniejszą ilością chilli i… z bardzo dużą ilością chilli! 😉 Zawsze to szansa na podwójną kolację! 😉