Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z pikantnym sosem BBQ / Pasta with spicy BBQ sauce

Makaron z pikantnym sosem BBQ / Pasta with spicy BBQ sauce

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Makaron z pikantnym sosem BBQ / Pasta with spicy BBQ sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Jeżeli tak jak ja macie w domu fana piekielnych smaków, to ten przepis jest właśnie dla niego. Ten makaron z mięsnym sosem bbq i grzybami to dosłownie ogień w gębie! Ja umęczyłam się strasznie w trakcie jedzenia, ale mój luby był wniebowzięty! Jeżeli też chcesz zjeść ten makaron bez potu na czole, proponuję zmniejszyć ilość chilli i będzie pysznie. Zapraszam po przepis!

Makaron-z-pikantnym-sosem-BBQ-Pasta-with-spicy-BBQ-sauce

Scroll down for recipe in English

Makaron z pikantnym sosem BBQ

(6-7 porcji)

Składniki:

  • 450 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 250 ml ulubionego sosu BBQ, gotowego lub z tego przepisu 
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 papryka, pokrojona w kostkę
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 1×400 g puszka krojonych pomidorów
  • 200 ml passaty
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu worcestershire (lub sosu sojowego)
  • 1/2 łyżki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 1/2 łyżki mielonego chili (lub mniej jeśli nie lubisz bardzo pikantnych dań)
  • sól i pieprz
  • 250 g makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (al dente)

Przygotowanie:

  1. W dużej głębokiej patelni podsmaż mięso do zarumienienia i przełóż je na talerz.
  2. Do tej samej patelni dodaj warzywa i odrobinę oleju i podsmaż aż zmiękną tak jak lubisz, po czym dodaj resztę składników oprócz mięsa i makaronu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.
  3. Następnie dodaj mięso i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Zdejmij z ognia, wymieszaj makaron, przykryj pokrywką i pozwól smakom przegryźć się przez kolejne 10 minut i po czym podawaj!

Smacznego!

Makaron-z-pikantnym-sosem-BBQ-Pasta-with-spicy-BBQ-sauce

English version

Pasta with spicy BBQ sauce

(6-7 servings)

Ingredients:

  • 450 g ground beef or pork
  • 250 ml your favorite BBQ sauce
  • 1 large onion, chopped
  • 2 garlic cloves,chopped
  • 1 bell pepper, chopped
  • 150 g mushrooms, chopped
  • 1×400 g can of chopped tomatoes
  • 200 ml of passata
  • 2 tbsp tomato paste
  • 1/2 cup chicken stock
  • 2 tbsp worcestershire sauce (or soy sauce)
  • 1/2 tbsp ground cumin
  • 1  1/2 tbsp chili powder
  • salt and pepper
  • 200 g pasta, cooked according to package directions (al dente)

Preparation:

  1. In a large an deep pan add meat and cook until browned and transfer on the plate.
  2. In the same pot add vegetables and cook until soft and add all the ingredients except the meat and the pasta. Bring to a boil, reduce heat, and simmer for 20 minutes.
  3. Next add the meat and simmer for another 10 minutes, season to taste in necessary. Remove from the heat, stir in the pasta, put the lid on, and let it sit for 10 minutes and serve!

Enjoy!

Makaron-z-pikantnym-sosem-BBQ-Pasta-with-spicy-BBQ-sauce

Share the post "Makaron z pikantnym sosem BBQ / Pasta with spicy BBQ sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: chilli, grzyby, makaron, mięso, obiad, papryka, wieprzowina, wołowina

« Brokuły i kalafior z masłem i bułką tartą / Cauliflower and broccoli with butter and breadcrumbs
Tortellini zapiekane w sosie bolońskim / Bolognese tortellini bake »

Comments

  1. Kasia says

    1 sierpnia 2018 at 21:50

    Bajka,palce lizac!

    Odpowiedz
  2. CookUp says

    7 sierpnia 2018 at 21:21

    Akceptujemy go w wersji z mniejszą ilością chilli i… z bardzo dużą ilością chilli! 😉 Zawsze to szansa na podwójną kolację! 😉

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Makaron z pikantnym sosem BBQ / Pasta with spicy BBQ sauce | FlyB Kulinaria pisze:
    1 sierpnia 2018 o 11:51

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym / Cheeseburger pasta with mushrooms

Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym / Cheeseburger pasta with mushrooms

Puree z dyni i pomidorów / Pumpkin and tomato puree

Scones z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem

Restauracja Muu Muu Beef & Wine – recenzja

Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami / Strawberry cream cheese tart

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress