Kurek teraz zatrzęsienie, korzystajmy ile się da bo są przepyszne. Dziś proponuję je w aromatycznym sosie na winie ze śmietanką i ziołami, który cudownie pasuje do klasycznego, średnio wysmażonego steka, któremu nikt się nie oprze. Ja użyłam rostbefu, jednak możecie użyć innego swojego ulubionego kawałka wołowiny. Podałam ją z pyszną fasolką szparagową w pomidorach. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Szybki stek z sosem kurkowym
(2 porcje)
Składniki:
- 2 ulubione steki
Przygotowanie:
- Natrzyj steki od serca solą i pieprzem.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i kurki i smaż aż odparuje z nich wilgoć i delikatnie się zarumienią, przełóż na talerz i odstaw.
- Do tej samej patelni dodaj masło, cebulę i czosnek i podsmaż na średnim ogniu do zeszklenia. Dodaj wino i gotuj aż prawie odparuje, po czym dodaj śmietanę, przyprawy i grzyby. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, następnie zdejmij przykrywkę i gotuj przez 5 minut i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- W międzyczasie usmaż steki. Rozgrzej patelnię zwykłą lub grillową i smaż steki, obracając je raz lub dwa razy, do ładnego zarumienienia, przez około 7 minut jeśli lubisz średnio wysmażone (termometr kuchenny powinien wskazywać 60-65 C w środku steka). Przełóż je na deskę do krojenia i daj im „odpocząć” przez minimum 5 minut, po czym podaj polane sosem kurkowym i posypane pietruszką.
Smacznego!
English version
Easy steak with chanterelle sauce
(2 servings)
Ingredients:
- 2 steaks of your choice
- 250 g chanterelle mushrooms, cleaned
- 1 tablespoon vegetable oil
- 1 tablespoon butter
- 1 onion, diced
- 2 cloves garlic, minced
- 1/2 cup dry white wine
- 1 cup heavy cream
- 1/4 teaspoon thyme, fresh or dried
- salt and pepper to taste
- chopped parsley for garnish
Preparation:
- Season steaks generously with salt and pepper.
- Heat medium pan over medium heat, add oil and chanterelles and cook unil lightly browned, transfer on the plate and set aside.
- Add butter to the pan, and cook onion and garlic on medium heat until translucent. Add wine, cook until almost evaporates and add the cream, spices and mushrooms. Simmer covered on low heat until for 10 minutes, stirring occasionally, next remove the cover and continue to cook for another 5 minutes and season to taste with salt and pepper.
- In the meantime cook steaks. Heat grill or heavy bottom pan and cook the steaks over moderate heat, turning once or twice, until lightly charred, about 7 minutes for medium-rare meat. Let the steaks rest for 5 minutes, then serve with the chanterelle sauce sprinkled with chopped parsley.
Enjoy!
marlena says
Niebo w gebie
DirDia says
Mee like it! Ja chcę dzisiaj taki obiad :<
Ania says
Aż się zrobiłam głodna 🙂