Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Szybki stek z sosem kurkowym / Easy steak with chanterelle sauce

Szybki stek z sosem kurkowym / Easy steak with chanterelle sauce

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Szybki stek z sosem kurkowym / Easy steak with chanterelle sauce"

  • Facebook
  • X

Kurek teraz zatrzęsienie, korzystajmy ile się da bo są przepyszne. Dziś proponuję je w aromatycznym sosie na winie ze śmietanką i ziołami, który  cudownie pasuje do klasycznego, średnio wysmażonego steka, któremu nikt się nie oprze. Ja użyłam rostbefu, jednak możecie użyć innego swojego ulubionego kawałka wołowiny. Podałam ją z pyszną fasolką szparagową w pomidorach. Zapraszam po przepis!

Szybki-stek-z-sosem-kurkowym-Easy-steak-with-chanterelle-sauce

Scroll down for recipe in English

Szybki stek z sosem kurkowym

(2 porcje)

Składniki: 

  • 2 ulubione steki  
  • 250 g kurek, oczyszczonych
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana pietruszka do podania

Przygotowanie:

  1. Natrzyj steki od serca solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i kurki i smaż aż odparuje z nich wilgoć i delikatnie się zarumienią, przełóż na talerz i odstaw.
  3. Do tej samej patelni dodaj masło, cebulę i czosnek i podsmaż na średnim ogniu do zeszklenia. Dodaj wino i gotuj aż prawie odparuje, po czym dodaj śmietanę, przyprawy i grzyby. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, następnie zdejmij przykrywkę i gotuj przez 5 minut i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. W międzyczasie usmaż steki. Rozgrzej patelnię zwykłą lub grillową i smaż steki, obracając je raz lub dwa razy, do ładnego zarumienienia, przez około 7 minut jeśli lubisz średnio wysmażone (termometr kuchenny powinien wskazywać 60-65 C w środku steka). Przełóż je na deskę do krojenia i daj im „odpocząć” przez minimum 5 minut, po czym podaj polane sosem kurkowym i posypane pietruszką.

Smacznego!

Szybki-stek-z-sosem-kurkowym-Easy-steak-with-chanterelle-sauce

English version

Easy steak with chanterelle sauce

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 steaks of your choice
  • 250 g chanterelle mushrooms, cleaned
  • 1 tablespoon vegetable oil
  • 1 tablespoon butter
  • 1 onion, diced
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1/2 cup dry white wine
  • 1 cup heavy cream
  • 1/4 teaspoon thyme, fresh or dried
  • salt and pepper to taste
  • chopped parsley for garnish

Preparation:

  1. Season steaks generously  with salt and pepper.
  2. Heat medium pan over medium heat, add oil and chanterelles and cook unil lightly browned, transfer on the plate and set aside.
  3. Add butter to the pan, and cook onion and garlic on medium heat until translucent. Add wine, cook until almost evaporates and add the cream, spices and mushrooms. Simmer covered on low heat until for 10 minutes, stirring occasionally, next remove the cover and continue to cook for another 5 minutes and season to taste with salt and pepper.
  4. In the meantime cook steaks. Heat grill or heavy bottom pan and cook the steaks over moderate heat, turning once or twice, until lightly charred, about 7 minutes for medium-rare meat. Let the steaks rest for 5 minutes, then serve with the chanterelle sauce sprinkled with chopped parsley.

Enjoy!

Szybki-stek-z-sosem-kurkowym-Easy-steak-with-chanterelle-sauce

Share the post "Szybki stek z sosem kurkowym / Easy steak with chanterelle sauce"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: białe wino, grzyby, kurki, obiad, stek, wino, wołowina, zioła

« Pieczone letnie warzywa w pomidorach / Roasted summer vegetables with tomato sauce
Zjadłam obiad w egipskich ciemnościach! »

Comments

  1. marlena says

    21 sierpnia 2018 at 21:54

    Niebo w gebie

    Odpowiedz
  2. DirDia says

    23 sierpnia 2018 at 10:32

    Mee like it! Ja chcę dzisiaj taki obiad :<

    Odpowiedz
  3. Ania says

    31 sierpnia 2018 at 12:25

    Aż się zrobiłam głodna 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Szybki stek z sosem kurkowym / Easy steak with chanterelle sauce | FlyB Kulinaria pisze:
    21 sierpnia 2018 o 23:56

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel

Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel

Pavlova z orange curd z likierem cytrynowym Marthy Stewart

Zapiekanka-makaronowa-z-miesem-i-szparagami-Meat-and-asparagus-pasta-bake

Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami / Meat and asparagus pasta bake

Marynowany w miodzie schab z grilla/ Grilled honey pork chops

Kalafior-w-ciescie-Battered-cauliflower

Kalafior w cieście / Battered cauliflower

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress