Share the post "Brokuły i kalafior z masłem i bułką tartą / Cauliflower and broccoli with butter and breadcrumbs"
Dziś klasyka, bo jest to danie które w moim domu robiło się odkąd pamiętam i nigdy mi się nie znudziło. Nawet teraz robię je bardzo często jako dodatek do dania głównego lub zwyczajnie do zajadania bez niczego. A mowa tutaj o kalafiorze i brokułach z bułką tartą! Warzywa gotujemy lub parujemy do miękkości i polewamy masłem z podsmażoną na niej bułką tartą. Szybkie, proste i przepyszne. Jeżeli jeszcze jakimś cudem nie próbowaliście jeszcze tego dania, koniecznie musicie nadrobić te zaległości. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Brokuły i kalafior z masłem i bułką tartą
(4 porcje)
Składniki:
- 1/2 główki kalafiora, podzielonego na różyczki
- 1/2 główki brokuła, podzielonego na różyczki
- 1/2 kostki masła (100 g)
- 4-5 łyżek bułki tartej
- sól
Przygotowanie:
- Wrzuć kalafiora i brokuły do wrzącej i osolonej wody i gotuj przez około 10-15 minut do miękkości i odcedź, ewentualnie ugotuj na parze.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i smaż mieszając na małym ogniu aż bułka się ładnie zarumieni.
- Dopraw warzywa solą jeżeli to konieczne, polej masłem z bułką i zajadaj.
Przygotowanie TC:
- wlej do misy TC 0.7 l wody, włóż warzywa do koszyczka, umieść w misie i uruchom program P1 Steam na 15-20 minut, aż warzywa zmiękną.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i smaż mieszając na małym ogniu aż bułka się ładnie zarumieni.
- Dopraw warzywa solą jeżeli to konieczne, polej masłem z bułką i zajadaj.
Smacznego!
English version
Cauliflower and broccoli with butter and breadcrumbs
(4 servings)
Ingredients:
- 1/2 a head of cauliflower, cut into florets
- 1/2 head of broccoli, cut into florets
- 100g of butter
- 4-5 tablespoons breadcrumbs
- salt
Preparation:
- Add cauliflower and broccoli in boiling and salted water and cook for about 10-15 minutes until tender and drain.
- Melt butter in a frying pan, add breadcrumbs and cook stirring on low heat until the crumbs are golden brown.
- Season the vegetables with salt if necessary, pour over the butter with crumbs and serve!
Preparation for TC:
- Add 0.7 l of water to the TC bowl, place the vegetables in the basket, fit in a bowl and start the P1 Steam program for 15-20 minutes, until the vegetables are soft.
- Melt butter in a frying pan, add breadcrumbs and cook stirring on low heat until the crumbs are golden brown.
- Season the vegetables with salt if necessary, pour over the butter with crumbs and serve!
Enjoy!
Przepisy są moją własnością i użycie ich do promocji lub ich redystrybucja wymaga odrębnej umowy
Zachęcająca inspiracja, szczególnie jak się uwielbia brokuły albo kalafior 🙂
Smaka narobiliście mi 🙂