Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Fasolka szparagowa w pomidorach / Yellow beans with tomato sauce

Fasolka szparagowa w pomidorach / Yellow beans with tomato sauce

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Fasolka szparagowa w pomidorach / Yellow beans with tomato sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Fasolki teraz urodzaj, warto wkomponować ją w codzienne menu. Jednym ze sposobów jest prosta fasolka w pomidorach, która nie wymaga wiele wysiłku. Wystarczy nastawić ją, pozwolić jej sobie powoli dochodzić a w międzyczasie można robić sobie danie główne. Fasolka świetnie sprawdza się jako dodatek, jak też danie samo w sobie. Ja uwielbiam fasolkę szparagową w każdej postaci. Polecam także moją wersję fasolki w bułce tartej, w sosie miodowo-musztardowym czy zapiekaną z grzybami – wszystkie pyszne!

Fasolka-szparagowa-w-pomidorach-Yellow-beans-with-tomato-sauce

Scroll down for recipe in English

Fasolka szparagowa w pomidorach

(6 porcji)

Składniki:

  • 800 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 duże pomidory, obrane i pokrojone w kostkę lub 400 g puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki mielonego chili
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej olej i masło na większej patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i podsmaż kolejną minutę.
  2. Dodaj pomidory wraz z cukrem i gotuj aż pomidory zmiękną. Dodaj fasolkę i wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj aż fasolka zmięknie, przez około 10 do 12 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeżeli sos stanie się zbyt gęsty, dolej odrobinę wody.
  3. Dopraw ziołami prowansalskimi, chili, solą i pieprzem do smaku i podawaj!

Smacznego!

Fasolka-szparagowa-w-pomidorach-Yellow-beans-with-tomato-sauce

English version

Yellow beans with tomato sauce

(6 servings)

Ingredients:

  • 800 g of green or yellow beans, trimmed
  • 1 tablespoon of vegetable oil
  • 1 tablespoon of butter
  • 1 onion, diced
  • 2 garlic cloves, minced
  • 2 large tomatoes, peeled and chopped, or 1×400 g can chopped tomatoes
  • 1 tablespoon of brown sugar
  • 1/2 cup of water
  • 1/4 teaspoon of dried herbes de Provence
  • 1/4 teaspoon of graound chilli
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat oil and butter in a large pan over medium high heat, add onion and cook until translucent. Add garlic and cook one more minute.
  2. Add tomatoes and the brown sugar and cook until tomatoes are softened. Add the green beans and water, bring to a boil, reduce heat to medium, cover and cook, about 10 to 12 minutes or until beans reach desired tenderness, stirring occasionally.
  3. Season with herbes de Provence, chilli, salt and pepper to taste and aserve immediately.

Enjoy!

Fasolka-szparagowa-w-pomidorach-Yellow-beans-with-tomato-sauce

Share the post "Fasolka szparagowa w pomidorach / Yellow beans with tomato sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, fasolka szparagowa, obiad, pomidor, zioła

« Tortellini zapiekane w sosie bolońskim / Bolognese tortellini bake
Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake »

Comments

  1. organizacja komunii warszawa says

    8 sierpnia 2018 at 20:40

    Ja wolę z klasycznie, z zasmażką z bułki, ale spróbuję zrobić Twoim sposobem.

    Odpowiedz
  2. Julita Kaczmarek says

    13 sierpnia 2018 at 13:44

    Noooo, muszę przyznać, że wygląda naprawdę dobrze! Nigdy nie pomyślałam o takim przyrządzeniu fasolki 😉

    Odpowiedz
  3. halinka says

    28 sierpnia 2018 at 18:28

    palce lizac!!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Fasolka szparagowa w pomidorach / Yellow beans with tomato sauce | FlyB Kulinaria pisze:
    8 sierpnia 2018 o 23:55

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Szybki stek z sosem kurkowym / Easy steak with chanterelle sauce - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    24 sierpnia 2018 o 13:18

    […] jednak możecie użyć innego swojego ulubionego kawałka wołowiny. Podałam ją z pyszną fasolką szparagową w pomidorach. Zapraszam po […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels wuth creamy garlic sauce

Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce

Biryani-z-kurczakiem-Chicken-biryani

Biryani z kurczakiem / Chicken biryani

Zestawienie świątecznych przepisów

Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą

Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew

Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress