Fasolki teraz urodzaj, warto wkomponować ją w codzienne menu. Jednym ze sposobów jest prosta fasolka w pomidorach, która nie wymaga wiele wysiłku. Wystarczy nastawić ją, pozwolić jej sobie powoli dochodzić a w międzyczasie można robić sobie danie główne. Fasolka świetnie sprawdza się jako dodatek, jak też danie samo w sobie. Ja uwielbiam fasolkę szparagową w każdej postaci. Polecam także moją wersję fasolki w bułce tartej, w sosie miodowo-musztardowym czy zapiekaną z grzybami – wszystkie pyszne!
Scroll down for recipe in English
Fasolka szparagowa w pomidorach
(6 porcji)
Składniki:
- 800 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 duże pomidory, obrane i pokrojone w kostkę lub 400 g puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki mielonego chili
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej olej i masło na większej patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i podsmaż kolejną minutę.
- Dodaj pomidory wraz z cukrem i gotuj aż pomidory zmiękną. Dodaj fasolkę i wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj aż fasolka zmięknie, przez około 10 do 12 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeżeli sos stanie się zbyt gęsty, dolej odrobinę wody.
- Dopraw ziołami prowansalskimi, chili, solą i pieprzem do smaku i podawaj!
Smacznego!
English version
Yellow beans with tomato sauce
(6 servings)
Ingredients:
- 800 g of green or yellow beans, trimmed
- 1 tablespoon of vegetable oil
- 1 tablespoon of butter
- 1 onion, diced
- 2 garlic cloves, minced
- 2 large tomatoes, peeled and chopped, or 1×400 g can chopped tomatoes
- 1 tablespoon of brown sugar
- 1/2 cup of water
- 1/4 teaspoon of dried herbes de Provence
- 1/4 teaspoon of graound chilli
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Heat oil and butter in a large pan over medium high heat, add onion and cook until translucent. Add garlic and cook one more minute.
- Add tomatoes and the brown sugar and cook until tomatoes are softened. Add the green beans and water, bring to a boil, reduce heat to medium, cover and cook, about 10 to 12 minutes or until beans reach desired tenderness, stirring occasionally.
- Season with herbes de Provence, chilli, salt and pepper to taste and aserve immediately.
Enjoy!
organizacja komunii warszawa says
Ja wolę z klasycznie, z zasmażką z bułki, ale spróbuję zrobić Twoim sposobem.
Julita Kaczmarek says
Noooo, muszę przyznać, że wygląda naprawdę dobrze! Nigdy nie pomyślałam o takim przyrządzeniu fasolki 😉
halinka says
palce lizac!!