Dziś przedstawiam coś wyjątkowego i absolutnie przepysznego. Tosty z mięsnym nadzieniem z cebulką, w pikantnym sosie pomidorowym i ciągnącym się żółtym serem, z pewnością zachwycą całą rodzinę. Wiadomo, im więcej sera tym lepiej 😉 Uwielbiam je robić na śniadanie, ale tak samo cudownie sprawdzą się także na lunch czy sycącą kolację.
W tym przepisie użyłam sera Hochland BURGER & TOAST, który jest specjalnym gatunkiem sera Cagliata i jest w formie grubych plastrów, idealnych do tostów i burgerów. Świetnie się topi i pozostaje ciągnący, więc nadaje się do wszystkich potraw na ciepło. Co więcej, ser ten nie zawiera konserwantów i powstaje wyłącznie z polskiego mleka, polecam.
Scroll down for recipe in English
Tosty z wołowiną i serem
(4 tosty)
Składniki:
- 350 g mielonej wołowiny
- 1/4 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 3/4 szklanki ketchupu
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 8 kromek chleba tostowego lub innego ulubionego
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1 opakowanie Hochland BURGER & TOAST
Przygotowanie:
- Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, dodaj wołowinę i cebulkę i smaż do lekkiego zarumienienia. Odlej tłuszcz z patelni, dodaj czosnek i smaż kolejną minutę.
- W małej miseczce wymieszaj keczup, chili, wodę, ocet, brązowy cukier, sos sojowy, musztardę i dopraw solą i pieprzem i wmieszaj powstały sos do wołowiny.
- Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Przygotuj dużą patelnię grillową lub sprzęt do grilla lub opiekacz.
- Rozsmaruj masło na jednej stronie każdej kromki, ułóż 2 masłem dołu na patelnię, następnie na nie po 1/2 plastra sera, na jedną porządną porcję wołowiny i podsmażaj aż ser się rozpuści a kromki zarumienią od spodu. Następnie połóż chleb ze stopionym serem na kawałku chleba z wołowiną i podgrzewaj jeszcze przez minutę.
- Jeśli używasz opiekacza na kromce bez masła ułóż 1/2 plasterka sera, porcję mięsa i na wierzch 1/2 plastra sera i na to kromkę masłem do góry i podpiekaj do ładnego zarumienienia.
- Powtórz czynności z pozostałymi tostami i podawaj!
Smacznego!
English version
Meaty grilled cheese
(4 sandwiches)
Ingredients:
- 350 g ground beef
- 1/4 onion, finely diced
- 1 clove garlic, minced
- 3/4 cup ketchup
- 1 teaspoon ground chilli
- 2 tablespoons water
- 1 tablespoon brown sugar
- 1/2 tablespoon white wine vinegar
- 1 teaspoon soy sauce
- 1 teaspoon mustard
- salt and pepper to taste
- 8 slices sandwich bread
- 4 tablespoons butter softened
- 1 package Hochland BURGER & TOAST cheese
Preparation:
- Add the ground beef and onion to a pan and cook over medium heat until lightly browned. Drain the fat add the garlic, and cook for minute longer.
- In a small bowl, mix the ketchup, chilli, water, vinegar, brown sugar, soy sauce, mustard and season with salt and pepper and stir into beef mixture.
- Reduce heat to low and cook for 5 minutes. Heat a large grill pan over medium heat or prepare sandwich press.
- Butter one side of each slice of bread, place two slices of bread, butter-side down, in the pan and top each slice with 1/2 slice of cheese. Spoon the beef mixture onto one piece of bread and cook until the bread is toasted and the cheese has melted. Place the bread with the melted cheese over the piece of bread with the beef mixture and cook for 1 minute more.
- If using sandwich press, top one piece without butter with 1/2 cheese slice, portion of meat and top with 1/2 slice of cheese and top with bread butter side up. Place in sandwich press and cook until golden brown.
- Repeat with remaining sandwiches and serve!
Enjoy!
General Fresh says
Świetnie to wygląda! Naprawdę bardzo fajny i prosty przepis 🙂
Kinga says
Tosty na nowo. Takich jeszcze nie jadłam
jasijasi says
Apetyczne jak diabli