Dziś przedstawiam pomysł na obiad dla bardzo zabieganych, pyszną, meksykańską lazanię z patelni z wołowiną, fasolą i kukurydzą i grubą warstwą ciągnącego się sera, a całość doprawiona aromatycznymi przyprawami i chilli. Wiadomo, czasami brakuje nam czasu na wszystko, jednak warto zebrać się w sobie i przygotować coś samemu w domu.
Pracuję na pełny etat i czasami wracam do domu bardzo późno, gdzie czekają na mnie wygłodniali ukochani. Chcąc nie chcąc, trzeba przygotować coś do jedzenia, najlepiej szybkiego i oczywiście smacznego. Zdarza się, że w takich chwilach sięgam po szybkich pomocników, jednak bardzo uważnie studiuję składy takich produktów, gdyż chcę karmić moich bliskich możliwie jak najzdrowiej.
Ostatnio wpadła mi w ręce saszetka Knorra na naturalnie smaczną Lasagne i postanowiłam ją wypróbować. Producent obiecuje 100 % naturalnych składników w postaci mieszanki ziół i przypraw bogatych w smak i aromat. Składniki poddawane są suszeniu, czyli jednej z najstarszych, naturalnych metod przygotowywania żywności, która pozwala zachować smak i składniki odżywcze składników. Przyznam, że cieszę się że Knorr wyszedł naprzeciw potrzebom osób dramatycznie zabieganych, skład tego produktu na prawdę cieszy oko 😉 A jak faktycznie ze smakiem? Klasycznie postanowiłam użyć jej inaczej niż w postaci sugerowanej na opakowaniu, myślę że jeszcze szybszej i smaczniejszej. Lazania wyszła absolutnie przepyszna! Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Meksykańska lazania z patelni
(4 porcje)
Składniki na sos mięsny:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 250 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny
- 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 czerwona papryczka chilli, posiekana (lub więcej jeśli lubisz pikantne dania)
- 1 opakowanie Knorra naturalnie smaczna Lasagne
- 500 ml wody
- 150 ml passaty (opcjonalnie)
- 200 g fasoli z puszki, odcedzonej i opłukanej
- 200 g kukurydzy z puszki, odcedzonej
- sól i pieprz do smaku
Składniki na resztę lazanii:
- 100 g makaronu lasagne (w wersji bez gotowania), połamanego na 3 części
- 2 szklanki startego ulubionego sera (mozzarelli, cheddara lub innego)
- posiekana świeża kolendra, do podania
Przygotowanie:
- W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż mięso i smaż przez 3 minuty, do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę i smaż prze kolejne kilka minut.
- Dodaj czosnek, smaż przez 2 minuty, a następnie wmieszaj kmin, cynamon, kolendrę i chilli. Smaż przez minutę i wlej sos sporządzony z saszetki lasagne wymieszanej z wodą, passatę, fasolę i kukurydzę. Na koniec dodaj makaron, wymieszaj i gotuj całość przez 10-15 minut, aż makaron zmięknie. Dopraw danie solą i pieprzem jeżeli będzie to konieczne.
- Zdejmij patelnię z ognia, posyp serem odstaw (najlepiej pod przykryciem ) na 2 minuty, do jego rozpuszczenia lub jeżeli masz patelnie dostosowaną do zapiekania w piekarniku, włóż ją pod grilla aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni. Podawaj danie posypane świeżą kolendrą.
Smacznego!
English version
Mexican skillet lasagna
(4 servings)
Ingredients for the meat sauce:
- 2 tbsp vegetable oil
- 250 g ground pork or beef
- 1 onion, peeled and chopped
- 2 cloves garlic, peeled and crushed
- ½ tsp cumin
- ½ tsp cinnamon
- ½ tsp ground coriander
- 1 red chilli, chopped
- 1 package of instant lasagna Knorr
- 500 ml of water
- 150 ml passaty (optional)
- 200 g canned kidney beans, drained and rinsed
- 200 g canned corn, drained
- salt and pepper to taste
Ingredients for the lasagne:
- 100 g no-cook lasagna noodles, broken
- 2 cups shredded cheese (mozzarella, cheddar)
- chopped fresh coriander, for serving
- In a large frying pan, heat up the oil and cook ground meat for 3 minutes until browned. Add in the onion and cook for a further couple of minutes.
- Add in the garlic, cook for 2 minutes, then add the cumin, cinnamon, ground coriander and chillies. Cook for another minute, then add instant lasagna sauce mixed with water, passata, kidney beans and corn. Add broken lasagne noodles, mix and simmer on low for 10-15 minutes or until noodles are tender. Season with salt and pepper if necessary.
- Remove from heat, sprinkle with mozzarella cheese and let stand 2 minutes or until cheese is melted or place the pan under a grill for a couple of minutes until the cheese is melted and bubbling and serve with chopped coriander.
Enjoy!
Tck says
To danie to właściwie taka zapiekanka. Sądzisz, ze będzie OK bez makaronu? Staram się unikać mącznych artykułów.
Wyglada zachęcająco!
Dzi says
Da radę, tylko do tego trzeba zrobić coś w stylu ryż itp. I mniej wody bo makaron wchłania większość wilgoci w trakcie gotowania.
Sprzęt gastronomiczny says
Super przepis, rewelacja. Dość szybkie, a przy tym efektowne danie.
Edyta says
Co to za patelnia? 😉
Dzi says
Taka żeliwna 20 cm średnicy, najlepsza ever!
Zoska says
Ciekawy przepis. Muszę spróbować.
Ewa says
Właśnie dziś robiłam lazanię, ale tradycyjnie, jak zwyczaj przykazuje w piekarniku 🙂 o lazanii na patelni pierwszy raz słyszę. Chętnie wypróbuje przepis.
Dzi says
Koniecznie! 🙂
joanna says
A co mogę dodac jeśli nie chce papierka z knora?
Dzi says
Można wykorzystać passatę pomidorową lub krojone pomidory z puszki, oczywiście dobrze doprawione.
Karol says
Czy można dodać jeszcze fasolę czerwoną? Czy popsuje smak?
Dzi says
Można, tylko odsączoną z zalewy i najlepiej jeszcze ekstra przepłukaną pod bieżącą wodą.