Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna

Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna

by Dzi 13 komentarzy

Share the post "Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam pomysł na obiad dla bardzo zabieganych, pyszną, meksykańską lazanię z patelni z wołowiną, fasolą i kukurydzą i grubą warstwą ciągnącego się sera, a całość doprawiona aromatycznymi przyprawami i chilli. Wiadomo, czasami brakuje nam czasu na wszystko, jednak warto zebrać się w sobie i przygotować coś samemu w domu.

Pracuję na pełny etat i czasami wracam do domu bardzo późno, gdzie czekają na mnie wygłodniali ukochani. Chcąc nie chcąc, trzeba przygotować coś do jedzenia, najlepiej szybkiego i oczywiście smacznego. Zdarza się, że w takich chwilach sięgam po szybkich pomocników, jednak bardzo uważnie studiuję składy takich produktów, gdyż chcę karmić moich bliskich możliwie jak najzdrowiej.

Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna

Ostatnio wpadła mi w ręce saszetka Knorra na naturalnie smaczną Lasagne i postanowiłam ją wypróbować. Producent obiecuje 100 % naturalnych składników w postaci mieszanki ziół i przypraw bogatych w smak i aromat. Składniki poddawane są suszeniu, czyli jednej z najstarszych, naturalnych metod przygotowywania żywności, która pozwala zachować smak i składniki odżywcze składników. Przyznam, że cieszę się że Knorr wyszedł naprzeciw potrzebom osób dramatycznie zabieganych, skład tego produktu na prawdę cieszy oko 😉 A jak faktycznie ze smakiem? Klasycznie postanowiłam użyć jej inaczej niż w postaci sugerowanej na opakowaniu, myślę że jeszcze szybszej i smaczniejszej. Lazania wyszła absolutnie przepyszna! Polecam gorąco!

Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna

Scroll down for recipe in English

Meksykańska lazania z patelni

(4 porcje)

Składniki na sos mięsny:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 250 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 czerwona papryczka chilli, posiekana (lub więcej jeśli lubisz pikantne dania)
  • 1 opakowanie Knorra naturalnie smaczna Lasagne
  • 500 ml wody
  • 150 ml passaty (opcjonalnie)
  • 200 g fasoli z puszki, odcedzonej i opłukanej
  • 200 g kukurydzy z puszki, odcedzonej
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na resztę lazanii:

  • 100 g makaronu lasagne (w wersji bez gotowania), połamanego na 3 części
  • 2 szklanki startego ulubionego sera (mozzarelli, cheddara lub innego)
  • posiekana świeża kolendra, do podania

Przygotowanie:

  1. W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż mięso i smaż przez 3 minuty, do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę i smaż prze kolejne kilka minut.
  2. Dodaj czosnek, smaż przez 2 minuty, a następnie wmieszaj kmin, cynamon, kolendrę i chilli. Smaż przez minutę i wlej sos sporządzony z saszetki lasagne wymieszanej z wodą, passatę, fasolę i kukurydzę. Na koniec dodaj makaron, wymieszaj i gotuj całość przez 10-15 minut, aż makaron zmięknie. Dopraw danie solą i pieprzem jeżeli będzie to konieczne.
  3. Zdejmij patelnię z ognia, posyp serem odstaw (najlepiej pod przykryciem ) na 2 minuty, do jego rozpuszczenia lub jeżeli masz patelnie dostosowaną do zapiekania w piekarniku, włóż ją pod grilla aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni. Podawaj danie posypane świeżą kolendrą.

Smacznego!

Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna

English version

Mexican skillet lasagna

(4 servings)

Ingredients for the meat sauce:

  • 2 tbsp vegetable oil
  • 250 g ground pork or beef
  • 1 onion, peeled and chopped
  • 2 cloves garlic, peeled and crushed
  • ½ tsp cumin
  • ½ tsp cinnamon
  • ½ tsp ground coriander
  • 1 red chilli, chopped
  • 1 package of instant lasagna Knorr
  • 500 ml of water
  • 150 ml passaty (optional)
  • 200 g canned kidney beans, drained and rinsed
  • 200 g canned corn, drained
  • salt and pepper to taste

Ingredients for the lasagne:

  • 100 g no-cook lasagna noodles, broken
  • 2 cups shredded cheese (mozzarella, cheddar)
  • chopped fresh coriander, for serving
Preparation:
  1. In a large frying pan, heat up the oil and cook ground meat for 3 minutes until browned. Add in the onion and cook for a further couple of minutes.
  2. Add in the garlic, cook for 2 minutes, then add the cumin, cinnamon, ground coriander and chillies. Cook for another minute, then add instant lasagna sauce mixed with water, passata, kidney beans and corn. Add broken lasagne noodles, mix and simmer on low for 10-15 minutes or until noodles are tender. Season with salt and pepper if necessary.
  3. Remove from heat, sprinkle with mozzarella cheese and let stand 2 minutes or until cheese is melted or place the pan under a grill for a couple of minutes until the cheese is melted and bubbling and serve with chopped coriander.

Enjoy!

Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna

Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna

Share the post "Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: cheddar, fasola, kukurydza, lasagne, lazania, makaron, mięso, mozzarella, ser, wieprzowina, wołowina, zioła

« Gulasz z boczniaków / Oyster mushroom stew
Pizza z kurczakiem barbecue / Barbecue chicken pizza »

Comments

  1. Tck says

    24 lutego 2017 at 11:35

    To danie to właściwie taka zapiekanka. Sądzisz, ze będzie OK bez makaronu? Staram się unikać mącznych artykułów.
    Wyglada zachęcająco!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 lutego 2017 at 11:41

      Da radę, tylko do tego trzeba zrobić coś w stylu ryż itp. I mniej wody bo makaron wchłania większość wilgoci w trakcie gotowania.

      Odpowiedz
  2. Sprzęt gastronomiczny says

    24 lutego 2017 at 13:37

    Super przepis, rewelacja. Dość szybkie, a przy tym efektowne danie.

    Odpowiedz
  3. Edyta says

    2 marca 2017 at 21:01

    Co to za patelnia? 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 marca 2017 at 21:21

      Taka żeliwna 20 cm średnicy, najlepsza ever!

      Odpowiedz
  4. Zoska says

    15 marca 2017 at 10:45

    Ciekawy przepis. Muszę spróbować.

    Odpowiedz
  5. Ewa says

    29 sierpnia 2017 at 17:02

    Właśnie dziś robiłam lazanię, ale tradycyjnie, jak zwyczaj przykazuje w piekarniku 🙂 o lazanii na patelni pierwszy raz słyszę. Chętnie wypróbuje przepis.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 sierpnia 2017 at 18:32

      Koniecznie! 🙂

      Odpowiedz
  6. joanna says

    13 września 2017 at 11:44

    A co mogę dodac jeśli nie chce papierka z knora?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 września 2017 at 11:53

      Można wykorzystać passatę pomidorową lub krojone pomidory z puszki, oczywiście dobrze doprawione.

      Odpowiedz
  7. Karol says

    13 września 2017 at 13:52

    Czy można dodać jeszcze fasolę czerwoną? Czy popsuje smak?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 września 2017 at 13:53

      Można, tylko odsączoną z zalewy i najlepiej jeszcze ekstra przepłukaną pod bieżącą wodą.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Mexican skillet lasagna - Yum Goggle pisze:
    3 września 2017 o 01:21

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Letnie scones z czereśniami

Ziemniaki z fenkułem zapiekane pod mozzarellą

Botwinka-ze -zparagami-Young-beet-soup-with-asparagus

Botwinka ze szparagami / Young beet soup with asparagus

Podwójnie lukrowana babka kawowa / Double glazed mocha bundt cake

Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese

Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress