Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole

Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole"

  • Facebook
  • X

Cieszmy się świeżutką i zdrową cukinią dopóki możemy, teraz jest ona najsmaczniejsza i tak na prawdę też najtańsza. Dziś proponuję kolejny pomysł na jej wykorzystanie, w postaci łatwej zapiekanki z kurczakiem, kurkami i pomidorami zapiekanymi w śmietankowym sosie pod dużą ilością mozzarelli. Może danie to nie jest szczególnie dietetyczne, ale zapewniam że bardzo smaczne. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole

Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami

(6-8 porcji)

Składniki:

  • 800-900 g piersi z kurczaka
  • 2 małe cukinie, startej na grubych oczkach
  • 6 pomidorów, pokrojonych na plasterki lub ósemki
  • 2 łyżki masła
  • 350 g kurek, większe podzielone na połówki (można zamienić na pieczarki)
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 szklanki startej mozzarelli
  • 1 łyżki posiekanej bazylii

Składniki sosu:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól pieprz

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w misce lekko osoloną cukinię i odstaw na pół godziny. Dopraw piersi solą i pieprzem, pokrój w 1 cm paski, po czym ułóż je w naczyniu do zapiekania o wielkości około 25×20 cm.
  2. Odciśnij soki z cukinii i rozłóż ją na kurczaku, a na niej  pokrojone pomidory.
  3. Rozgrzej średnią patelnie na dużym ogniu, włóż grzyby i smaż przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę i masło do patelni, dopraw solą i pieprzem, smaż przez kolejne 4 minuty i wyłóż na pomidory.
  4. W celu przygotowania sosu wymieszaj wszystkie jego składniki i dopraw solą i pieprzem. Zalej nim grzyby i posyp zapiekankę startą mozzarellą.
  5. Przykryj naczynie folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz przez około 45 minut, po czym zdejmij folię, zmniejsz tempertaurę do 180 oC i piecz kolejne 10-15 minut, do ładnego zarumienienia.

Smacznego!

Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole

Chicken, zucchini and chanterelle casserole

(6-8 servings)

Ingredients:

  • 800-900 g chicken breasts
  • 2 small zucchini, grated
  • 6  tomatoes, sliced
  • 2 tbsp butter
  • 350 g chanterelles, halved
  • 1 medium onion, chopped
  • 2 cups Mozzarella cheese, grated
  • 1 tbsp chopped basil

Sauce ingredients:

  • 1/2 cup mayonnaise
  • 1/3 cup double cream
  • 2 garlic cloves, minced
  • 3 Tbsp Parmesan cheese, grated
  • salt, pepper

Preparation:

  1. Lightly salt the zucchini, mix, and set aside for about a half an hour. Salt and pepper each chicken breast, slice into strips and place onto a 25×20 baking dish.
  2. Take the zucchini and with your hands squeeze the juice from them and spread zucchini over the chicken strips. Next evenly distribute tomatoes over the zucchini.
  3. Place the mushrooms into hot pan over high heat and cook for about 2-3 minutes. Add onions and butter to pan, lightly salt and pepper. Cook for about 4 minutes and place over the tomatoes.
  4. Prepare the sauce mixture by mixing all of the ingredients for the sauce, season lightly with salt and pepper. Pour over the mushrooms and sprinkle with cheese.
  5. Cover dish with foil and bake in preheated oven to 200 o C for about 45 minutes. Remove foil and turn heat down to 180 oC and cook another 10-15 minutes, until the top of the cheese starts to brown.

Enjoy!

Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole

Share the post "Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cukinia, grzyby, kurczak, kurki, mięso, mozzarella, obiad, parmezan, pieczarki, pomidor, ser, zapiekanka, zioła

« Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym / Sautéed cabbage with creamy tomato sauce
Przepyszne gofry pełnoziarniste / Whole-wheat waffles »

Comments

  1. Ola says

    17 września 2015 at 14:45

    Wygląda pysznie, już mam plan na sobotni obiad 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 września 2015 at 15:01

      Polecam!

      Odpowiedz
  2. Angelika says

    17 września 2015 at 14:55

    wygląda przesmakowicie! a ja jeszcze nie zdążyłam wypróbowac przepisu z gulaszem z kurczaka a tu już kolejne!:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 września 2015 at 15:04

      też pyszny:)

      Odpowiedz
  3. Adventuresinthekitchen says

    17 września 2015 at 19:13

    uwielbiam takie zapiekanki 😉 Wygląda rewelacyjnie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 września 2015 at 19:13

      Polecam gorąco!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes

Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes

Kruche ciasto z musem rabarbarowym

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Mlode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

Żeberka z miodem w pięciu smakach Billa Grangera

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress