Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Brioszka Thomasa Kellera z jego książki „Ad hoc at home”

Brioszka Thomasa Kellera z jego książki „Ad hoc at home”

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Brioszka Thomasa Kellera z jego książki „Ad hoc at home”"

  • Facebook
  • Twitter

Thomas Keller jest jednym z najlepszych i najbardziej utytułowanych szefów kuchni w USA. Niestety w Polsce jeszcze nieznanym,a przynajmniej nie widziałam w księgarni żadnej jego książki,a szkoda. Jest jedynym szefem kuchni w USA,który posiada aż 3 gwiazdki Michelina w 2 swoich restauracjach.

Jestem szczęśliwą posiadaczką jego 3 książek, w tym „Ad hoc ad home”. Po pierwszym pobieżnym przejrzeniu, trochę się przeraziłam…Jednak gdy dokładnie wczytałam się w przepisy, stwierdziłam,że nawet ja dam radę:) Jedyną nowością dla mnie jest to,że wszystkie mięsa w jego przepisach muszą być wcześniej wymoczone w odpowiedniej do rodzaju mięsa solance, na pewno spróbuję i dam znać jak wyszło.

Podsumowując, książka Thomasa Kellera „Ad hoc at home” jest pięknie wydana,posiada mnóstwo inspirujących zdjęć i przepisów,a co najważniejsze,dostosowanych do możliwości takiej domowej „kucharki” jak ja:). Dziś przedstawiam pierwszy przepis z jakiego skorzystałam, otóż postanowiłam upiec jego brioszkę. Brioszka jest to coś pomiędzy chlebem a bułką maślaną, ta czy inaczej u mnie 3/4 zniknęło tego samego dnia z powidłami, a reszta następnego w postaci tostów francuskich.Pycha!

 

Brioszka Thomasa Kellera (2 brioszki)

Składniki:

  • 1/3 szklanki ciepłej wody (ok. 50 oC)
  • 2 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 2 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 6 dużych jajek, w temp. pokojowej
  • 280 g niesolonego masła,pokrojonego w kostkę, w temp. pokojowej

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce wymieszaj wodę z drożdżami,poczekaj 10 min, i wymieszaj całość tak, by drożdże były całkowicie rozpuszczone.
  2. Do miski miksera wyposażonego w końcówkę do ciast przesiej obie mąki,wsyp cukier i sól. Dodaj jajka i miksuj przez około 1 minutę na niskiej prędkości, zdrapując ciasto z brzegów miski silikonową łopatkaą jeżeli to będzie konieczne.
  3. Wciąż miksując wlewaj wodę z drożdżami i miksuj na niskiej prędkości kolejne 5 minut. Wyłącz mikser, zdrap z haka ciasto i miksuj kolejne 5 minut.
  4. Następnie dodaj masło, ok. 1/4 ilości na raz, ubijając minutę po każdej partii. Gdy dodasz już całe masło, miksuj ciasto kolejne 10 minut, do momentu aż będzie jednolite.
  5. Po tym czasie,przełóż je do dużej obsypanej mąką miski i przykryj folią spożywczą. Połóż ja w ciepłe miejsce i odczekaj,aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 3 godzin).
  6. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i kilkukrotnie je ugnieć,aby pozbyć się zgromadzonych bąbelków powietrza.Włóż z powrotem do miski,przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki.(Ja przyznam się,że odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce na kolejne 3 godziny i upiekłam brioszkę tego samego dnia:)).
  7. Następnego dnia przygotuj 2 wysmarowane masłem keksówki i wyjmij ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Podziel je na 2 równe części, uformuj je w kształt prostokąta i włóż je do keksówek ( ja dodatkowo podzieliłam każdą część ciasta znowu na pół,utworzyłam wałki i zawinęłam je wokół siebie,aby nadać im ładny kształt). Odłóż je bez przykrycia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,do momentu,aż ciasto będzie wystawało ok. 1.5 cm nad brzegiem keksówki (to zajmie też ok. 3 godzin).
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 oC i piecz brioszki, do zarumienienia ok. 35-40 minut. Dobrze upieczona, będzie wydawała głuchy dźwięk po stuknięciu w jej spód. Wyjmij z piekarnika i natychmiast przełóż je z formy na kratkę do przestudzenia.
  9. Jeżeli będzie spożywana natychmiast,odczekaj 10 minut przed pokrojeniem. Jeżeli będzie spożywana za kilka godzin lub do 2 dni, zawiń ją w folię aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce o temp. pokojowej. Można ją także zamrozić i przechowywać w ten sposób do 2 miesięcy,po wyjęciu z zamrażarki wystarczy włożyć ją (wciąż owiniętą w folię) do piekarnika nagrzanego do 125 oC na 20-25 min.
Smacznego!

Share the post "Brioszka Thomasa Kellera z jego książki „Ad hoc at home”"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości, Testy i recenzje Tagged With: brioszka, bułki, ciasto drożdżowe, recenzja, słodkości, Thomas Keller, wypieki

« Scones z kozim serem,mascarpone i szczypiorkiem
Żeberka z miodem w pięciu smakach Billa Grangera »

Comments

  1. karmel-itka says

    2 maja 2013 at 06:39

    wow! ale piękna.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 maja 2013 at 08:37

      i pyszna…

      Odpowiedz
  2. aga-aa says

    2 maja 2013 at 08:41

    z prawdziwym masłem i kubkiem mleka musi smakować wybornie,

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 maja 2013 at 08:43

      O tak:) My dorzuciliśmy jeszcze powidła 🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Tosty francuskie z mascarpone i tuskawkami | karmelowy pisze:
    4 maja 2013 o 06:32

    […] słodko i najlepiej z dużą ilością owoców. W związku z tym,że piekłam niedawno briochę, wykorzystałam dosłownie jej resztki następnego dnia właśnie na nie.Można oczywiście […]

    Odpowiedz
  2. Pain aux raisins | karmelowy pisze:
    6 maja 2013 o 06:13

    […] z różnymi ich wariacjami w przyszłości.Do ich zrobienia wykorzystałam ciasto z brioszki i wyszły […]

    Odpowiedz
  3. Perfekcyjnie usmażone piersi kacze Thomasa Kellera | karmelowy pisze:
    26 maja 2013 o 07:00

    […] Tak, w końcu udało mi się idealnie usmażyć kacze piersi, z kompletnie wytopionym tłuszczem,chrupiącą skórką i rozpływającym się w ustach mięsie. Jestem ogromną fanką kaczek, i bardzo zależało mi aby dojść do perfekcji w jej przygotowaniu.Myślę,że w przypadku piersi lepiej już być nie może:). Idealne wskazówki znalazłam w książce Thomasa Kellera „Ad hoc at home”. […]

    Odpowiedz
  4. Esencjonalny bulion z kaczki | karmelowy pisze:
    31 maja 2013 o 06:04

    […] buliony z kurczaka lub warzywne. W końcu udało mi się znaleźć to czego szukałam w książce Thomasa Kellera „The French Laundry Cookbook” i okazało się,że to wcale nie jest takie trudne. Cały […]

    Odpowiedz
  5. Migdałowo-waniliowe ciasto kruche na tarty słodkie Thomasa Kellera i jego książka „Bouchon Bakery” | karmelowy pisze:
    12 sierpnia 2013 o 11:00

    […] Thomasa Kellera przedstawiałam już przy okazji przepisu z jego książki „Ad Hoc at Home”  na puszystą brioszkę. Oprócz tego,że jest właścicielem wielu bardzo popularnych […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pasta z makreli z suszonymi pomidorami / Smoked mackerel and sun-dried tomato pate

Pasta z makreli z suszonymi pomidorami / Smoked mackerel and sun-dried tomato pate

Cukinia faszerowana z parmezanem i mozzarellą

Kurczak tikka masala Jamiego Olivera

Ciasteczka-maslane-z-czekolada-Butter-cookies-with-chocolate

Ciasteczka maślane z czekoladą / Butter cookies with chocolate

Ciasto do odrywania z jabłkami i karmelem/Caramel apple pull apart bread

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress