Thomas Keller jest jednym z najlepszych i najbardziej utytułowanych szefów kuchni w USA. Niestety w Polsce jeszcze nieznanym,a przynajmniej nie widziałam w księgarni żadnej jego książki,a szkoda. Jest jedynym szefem kuchni w USA,który posiada aż 3 gwiazdki Michelina w 2 swoich restauracjach.
Jestem szczęśliwą posiadaczką jego 3 książek, w tym „Ad hoc ad home”. Po pierwszym pobieżnym przejrzeniu, trochę się przeraziłam…Jednak gdy dokładnie wczytałam się w przepisy, stwierdziłam,że nawet ja dam radę:) Jedyną nowością dla mnie jest to,że wszystkie mięsa w jego przepisach muszą być wcześniej wymoczone w odpowiedniej do rodzaju mięsa solance, na pewno spróbuję i dam znać jak wyszło.
Podsumowując, książka Thomasa Kellera „Ad hoc at home” jest pięknie wydana,posiada mnóstwo inspirujących zdjęć i przepisów,a co najważniejsze,dostosowanych do możliwości takiej domowej „kucharki” jak ja:). Dziś przedstawiam pierwszy przepis z jakiego skorzystałam, otóż postanowiłam upiec jego brioszkę. Brioszka jest to coś pomiędzy chlebem a bułką maślaną, ta czy inaczej u mnie 3/4 zniknęło tego samego dnia z powidłami, a reszta następnego w postaci tostów francuskich.Pycha!
Brioszka Thomasa Kellera (2 brioszki)
Składniki:
- 1/3 szklanki ciepłej wody (ok. 50 oC)
- 2 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 2 1/3 szklanki mąki tortowej
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 6 dużych jajek, w temp. pokojowej
- 280 g niesolonego masła,pokrojonego w kostkę, w temp. pokojowej
Przygotowanie:
- W małej miseczce wymieszaj wodę z drożdżami,poczekaj 10 min, i wymieszaj całość tak, by drożdże były całkowicie rozpuszczone.
- Do miski miksera wyposażonego w końcówkę do ciast przesiej obie mąki,wsyp cukier i sól. Dodaj jajka i miksuj przez około 1 minutę na niskiej prędkości, zdrapując ciasto z brzegów miski silikonową łopatkaą jeżeli to będzie konieczne.
- Wciąż miksując wlewaj wodę z drożdżami i miksuj na niskiej prędkości kolejne 5 minut. Wyłącz mikser, zdrap z haka ciasto i miksuj kolejne 5 minut.
- Następnie dodaj masło, ok. 1/4 ilości na raz, ubijając minutę po każdej partii. Gdy dodasz już całe masło, miksuj ciasto kolejne 10 minut, do momentu aż będzie jednolite.
- Po tym czasie,przełóż je do dużej obsypanej mąką miski i przykryj folią spożywczą. Połóż ja w ciepłe miejsce i odczekaj,aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 3 godzin).
- Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i kilkukrotnie je ugnieć,aby pozbyć się zgromadzonych bąbelków powietrza.Włóż z powrotem do miski,przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki.(Ja przyznam się,że odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce na kolejne 3 godziny i upiekłam brioszkę tego samego dnia:)).
- Następnego dnia przygotuj 2 wysmarowane masłem keksówki i wyjmij ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Podziel je na 2 równe części, uformuj je w kształt prostokąta i włóż je do keksówek ( ja dodatkowo podzieliłam każdą część ciasta znowu na pół,utworzyłam wałki i zawinęłam je wokół siebie,aby nadać im ładny kształt). Odłóż je bez przykrycia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,do momentu,aż ciasto będzie wystawało ok. 1.5 cm nad brzegiem keksówki (to zajmie też ok. 3 godzin).
- Rozgrzej piekarnik do 180 oC i piecz brioszki, do zarumienienia ok. 35-40 minut. Dobrze upieczona, będzie wydawała głuchy dźwięk po stuknięciu w jej spód. Wyjmij z piekarnika i natychmiast przełóż je z formy na kratkę do przestudzenia.
- Jeżeli będzie spożywana natychmiast,odczekaj 10 minut przed pokrojeniem. Jeżeli będzie spożywana za kilka godzin lub do 2 dni, zawiń ją w folię aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce o temp. pokojowej. Można ją także zamrozić i przechowywać w ten sposób do 2 miesięcy,po wyjęciu z zamrażarki wystarczy włożyć ją (wciąż owiniętą w folię) do piekarnika nagrzanego do 125 oC na 20-25 min.
karmel-itka says
wow! ale piękna.
Dzi says
i pyszna…
aga-aa says
z prawdziwym masłem i kubkiem mleka musi smakować wybornie,
Dzi says
O tak:) My dorzuciliśmy jeszcze powidła 🙂