Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Pain aux raisins

Pain aux raisins

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Pain aux raisins"

  • Facebook
  • Twitter

Pain aux raisns, czyli drożdżówki z własnoręcznie zrobionym budyniem i słodkimi rodzynkami polane lukrem. Dosłownie rozpływające się w ustach. Jest to podstawowa wersja tych drożdżówek i zachwycona efektem,na pewno będę eksperymentowała z różnymi ich wariacjami w przyszłości.Do ich zrobienia wykorzystałam ciasto z brioszki i wyszły rewelacyjne.Polecam!

Pain aux raisins (10 szt)

Składniki:

  • 1/2 ilości ciasta z tego przepisu na brioszkę,zrobionego do etapu leżakowania w lodówce (włącznie)
  • 1 szklanka rodzynek
Składniki na budyń:
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 1/4 szklanki mąki chlebowej (lub uniwersalnej jeśli takiej nie mamy)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
Składniki na lukier:
  • 140 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

 

Przygotowanie budyniu:

  1. W misce wymieszaj mąkę,cukier puder i sól. W drugiej misce zmiksuj żółtka,następnie miksuj dalej dosypując przygotowaną wcześniej mieszankę z mąki, aż masa stanie się jednolita.
  2. Do rondelka najlepiej z grubym dnem wlej mleko i podgrzewaj na średnim ogniu,do momentu ujrzenia pierwszych bąbelków (nie doprowadź do wrzenia).Zdejmij mleko z ognia, ubijając trzepaczką dodawaj wcześniej przygotowany krem z żółtek. Gdy wszystko będzie już dokładnie rozmieszane,wstaw rondelek ponownie na średni ogień i cały czas ubijając trzepaczką odczekaj ok. 3 minut,aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu.W momencie gdy zacznie wrzeć,miksuj kolejne 10 sekund i zdejmij z ognia (gdy pozostawimy na ogniu dłużej, mogą pojawić się grudki).
  3. Przygotuj kolejną miskę i przetrzyj do niej przez sitko powstały krem,następnie wmieszaj ekstrakt z wanilii (lub cukier waniliowy).Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki do wystudzenia lub w chłodne miejsce (dłużej poczekamy).Można budyń zrobić max. 3 dni wcześniej,przechowując w lodówce.
Przygotowanie drożdżówek:
  1. Wyjmij przygotowane wcześniej ciasto z lodówki na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 35 cmx25 cm.
  2. Wyłóż na całą jego powierzchnię przygotowany budyń i posyp rodzynkami.
  3. Rozpoczynając od przeciwległego,szerszego końca ciasta,zacznij je zwijać w swoim kierunku w rulon. Następnie ostrym nożem pokrój go na 10 kawałków, każdy z nich kładź od razu na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pamiętaj o pozostawieniu pewnej odległości od siebie,gdyż jeszcze sporo urosną. Pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około. 2 godziny.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 oC i piecz drożdżówki przez około 25-30 min,lub do momentu zarumienienia. Następnie wyjmij je z piekarnika i wyłóż na kratkę do wystudzenia.
  5. W międzyczasie przygotuj lukier: wymieszaj cukier puder, z ok. 2 łyżkami wody i ekstraktem z wanilii (jeśli używamy),aż powstanie gładki lukier (w razie konieczności dodaj więcej wody).
  6. Podawaj drożdżówki najlepiej  jeszcze ciepłe polane lukrem.
Smacznego!

Share the post "Pain aux raisins"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: brioszka, ciasto drożdżowe, drożdżówki, kuchnia francuska, rodzynki, słodkości, wanilia, wypieki

« Pikantna grillowana makrela Gordona Ramsaya
Grillowany łosoś w glazurze z miodu i pasty miso »

Comments

  1. Inspirowane smakiem says

    6 maja 2013 at 06:38

    Wyglądają pysznie. Najsmaczniejsza jest klasyka:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 maja 2013 at 06:58

      Dokładnie:)

      Odpowiedz
  2. gin says

    6 maja 2013 at 19:18

    Mmm, coś cudownego…

    Odpowiedz
  3. zufik says

    6 maja 2013 at 21:29

    Ale pycha! poproszę jedną:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 maja 2013 at 21:39

      Te niestety zniknęły w ciągu jednego dnia,ale dam znać przed następnym eksperymentem tego typu:P

      Odpowiedz
  4. Laura Dembowski says

    7 maja 2013 at 18:04

    These looks heavenly! I would love one for breakfast!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 maja 2013 at 18:08

      Thx:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami / Yogurt fruit cake

Ciasto jogurtowe mojej mamy z owocami / Yogurt fruit cake

Smażona wołowina z groszkiem śnieżnym z woka

Szparagi z czosnkiem i parmezanem / Parmesan and garlic asparagus

Szparagi z czosnkiem i parmezanem / Parmesan and garlic asparagus

Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon / Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds

Fettuccine z kurczakiem, pieczarkami i prażonymi migdałami w sosie Dijon / Dijon chicken fettuccine with mushrooms and toasted almonds

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem / Tuna noodle casserole

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress