Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Tosty francuskie z mascarpone i tuskawkami

Tosty francuskie z mascarpone i tuskawkami

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Tosty francuskie z mascarpone i tuskawkami"

  • Facebook
  • X

Uwielbiam tosty francuskie na śniadanie,na słodko i najlepiej z dużą ilością owoców. W związku z tym,że piekłam niedawno briochę, wykorzystałam dosłownie jej resztki następnego dnia właśnie na nie.Można oczywiście użyć np. chleba tostowego,jednak trudno znaleźć niekrojony,a w tym przepisie będziemy potrzebowali na prawdę grube pajdy. Tym razem wykorzystałam truskawki i niezawodny serek mascarpone (można zamiast niego użyć ricotty jeżeli akurat mamy w lodówce). Polecam!

 

Tosty francuskie z mascarpone i tuskawkami (4 tosty)

Składniki na nadzienie:

  • 6 ładnych średnich truskawek,bez szypułek,pokrojonych w ćwiartki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki serka mascarpone w temp. pokojowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
Składniki na tosty:
  • 4 grube kromki (min.2-2,5 cm) brioszki,chleba tostowego lub innego słodkiego pieczywa
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietanki 36 %
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj pokrojone truskawki z 1 łyżką cukru i odstaw na 10 minut aby puściły soki.
  2. W innej łyżeczce wymieszaj dokładnie mascarpone,ekstrakt z wanilii,skórkę z pomarańczy o 2 łyżki cukru. Dodaj połowę truskawek w cukrze i ponownie wymieszaj całość.Drugą połowę truskawek wykorzystamy do podania.
  3. We wszystkich grubych kromkach,zrób głębokie kieszonki o szerokości około 10 cm.
  4. Małą łyżeczką napełnij je delikatnie zrobionym wcześniej farszem (tylko na prawdę delikatnie,gdyż kieszonki w takim pieczywie lubią się rozrywać).
  5. W dużej i płytkiej miseczce (lub talerzu), utrzep ze sobą jajka,śmietankę,cukier, ekstrakt z wanilii, sól i likier jeżeli używamy.
  6. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z połową łyżki masła. Namocz pierwszą kromkę w miksturze jajecznej (ok. 5 s. z każdej strony,nie dłużej, za długo wymoczone będą się rozpadać) i włóż ją na rozgrzaną patelnię. Smaż na średnim ogniu ok. 3 min ,gdy spód będzie zarumieniony, przewróć go delikatnie i smaż kolejne 3 min. Przełóż na talerz i wykonaj powyższe czynności dla pozostałych kromek za każdym razem wkładając na patelnię kolejne pół łyżki masła.
  7. Podawaj od razu po usmażeniu z pozostałymi truskawkami. Jeżeli chcesz podać je wszystkie razem,przekładaj tosty do naczynia żaroodpornego i wkładaj je każdorazowo do piekarnika nagrzanego do 100 0C. Wtedy wszystkie razem podamy ciepłe.
Smacznego!

Share the post "Tosty francuskie z mascarpone i tuskawkami"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: brioszka, likier, mascarpone, pomarańcza, ricotta, śmietanka, śniadanie, słodkości, tosty, tosty francuskie, truskawki, wanilia

« Żeberka z miodem w pięciu smakach Billa Grangera
Pikantna grillowana makrela Gordona Ramsaya »

Comments

  1. Kulinarny Zenit says

    4 maja 2013 at 06:50

    Tosty francuskie ! Są boskie! Truskawki- uwielbiam, z niecierpliwością czekam na te nasze, tanie i pyszne! Zabrzmiało bardzo patriotycznie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 maja 2013 at 09:22

      Wiadomo,że nasze polskie są najlepsze. Na chwilę obecną niestety trzeba się ratować tym co jest:)

      Odpowiedz
  2. muffinkowe niebo says

    4 maja 2013 at 10:03

    Sniadanie krolow 🙂 wygląda oblednie, musze sie kiedys tak rozpiescic 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. magda says

    4 maja 2013 at 10:29

    królewskie śniadanie! 🙂 …

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 maja 2013 at 10:34

      Polecam:)

      Odpowiedz
  4. Wiewióra says

    4 maja 2013 at 11:46

    ale śniadanie!!! na truskawy czekam z utęsknieniem 🙂

    Odpowiedz
  5. Dzi says

    4 maja 2013 at 11:52

    Już niedługo:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Polędwiczka wieprzowa po indonezyjsku / Indonesian pork tenderloin

Łatwy stek teriyaki z grzybami i szparagami / Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus

Najpopularniejsze przepisy w 2015 roku

swiateczne choinki bezowe / Christmas tree meringues

Świąteczne choinki bezowe / Christmas tree meringues

Szybka-zupa-z-lososiem-i-szpinakiem-Easy-salmon-and-spinach-soup

Szybka zupa z łososiem i szpinakiem / Easy salmon and spinach soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress