Uwielbiam tosty francuskie na śniadanie,na słodko i najlepiej z dużą ilością owoców. W związku z tym,że piekłam niedawno briochę, wykorzystałam dosłownie jej resztki następnego dnia właśnie na nie.Można oczywiście użyć np. chleba tostowego,jednak trudno znaleźć niekrojony,a w tym przepisie będziemy potrzebowali na prawdę grube pajdy. Tym razem wykorzystałam truskawki i niezawodny serek mascarpone (można zamiast niego użyć ricotty jeżeli akurat mamy w lodówce). Polecam!
Tosty francuskie z mascarpone i tuskawkami (4 tosty)
Składniki na nadzienie:
- 6 ładnych średnich truskawek,bez szypułek,pokrojonych w ćwiartki
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki serka mascarpone w temp. pokojowej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 4 grube kromki (min.2-2,5 cm) brioszki,chleba tostowego lub innego słodkiego pieczywa
- 4 jajka
- 1/2 szklanki śmietanki 36 %
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszaj pokrojone truskawki z 1 łyżką cukru i odstaw na 10 minut aby puściły soki.
- W innej łyżeczce wymieszaj dokładnie mascarpone,ekstrakt z wanilii,skórkę z pomarańczy o 2 łyżki cukru. Dodaj połowę truskawek w cukrze i ponownie wymieszaj całość.Drugą połowę truskawek wykorzystamy do podania.
- We wszystkich grubych kromkach,zrób głębokie kieszonki o szerokości około 10 cm.
- Małą łyżeczką napełnij je delikatnie zrobionym wcześniej farszem (tylko na prawdę delikatnie,gdyż kieszonki w takim pieczywie lubią się rozrywać).
- W dużej i płytkiej miseczce (lub talerzu), utrzep ze sobą jajka,śmietankę,cukier, ekstrakt z wanilii, sól i likier jeżeli używamy.
- Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z połową łyżki masła. Namocz pierwszą kromkę w miksturze jajecznej (ok. 5 s. z każdej strony,nie dłużej, za długo wymoczone będą się rozpadać) i włóż ją na rozgrzaną patelnię. Smaż na średnim ogniu ok. 3 min ,gdy spód będzie zarumieniony, przewróć go delikatnie i smaż kolejne 3 min. Przełóż na talerz i wykonaj powyższe czynności dla pozostałych kromek za każdym razem wkładając na patelnię kolejne pół łyżki masła.
- Podawaj od razu po usmażeniu z pozostałymi truskawkami. Jeżeli chcesz podać je wszystkie razem,przekładaj tosty do naczynia żaroodpornego i wkładaj je każdorazowo do piekarnika nagrzanego do 100 0C. Wtedy wszystkie razem podamy ciepłe.
Tosty francuskie ! Są boskie! Truskawki- uwielbiam, z niecierpliwością czekam na te nasze, tanie i pyszne! Zabrzmiało bardzo patriotycznie 🙂
Wiadomo,że nasze polskie są najlepsze. Na chwilę obecną niestety trzeba się ratować tym co jest:)
Sniadanie krolow 🙂 wygląda oblednie, musze sie kiedys tak rozpiescic 🙂 pozdrawiam
królewskie śniadanie! 🙂 …
Polecam:)
ale śniadanie!!! na truskawy czekam z utęsknieniem 🙂
Już niedługo:)