Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken

Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken"

  • Facebook
  • X

Dziś proponuję szybkie i sycące danie, szczególnie przydatne w zabieganym tygodniu lub w szczególnie leniwym dniu. Pyszny kurczak w stylu azjatyckim z chrupiącą cukinią, papryką i prażonymi orzechami – pyszności. Polecam!

Kurczak Kung Pao

Przepis znalazłam tutaj.

Kurczak Kung Pao

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka skrobi/mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 czerwona papryka pokrojona na 2 cm kawałki
  • 1 średnia cukinia pokrojona na pół i następnie w plastry
  • 2 czerwone papryczki chili, bez pestek i posiekane
  • 2/3 szklanki uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych
  • sezam do posypania
  • ugotowany ryż lub makaron ryżowy do podania

Składniki na sos:

  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki miodu lub brązowego cukru
  • 2 1/2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki chili w płatkach
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw.
  2. Dopraw kurczaka solą i pieprzem i wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i 1 łyżką przygotowanego sosu.
  3. Rozgrzej dużą patelnię na większym ogniu, dodaj olej i kurczaka i smaż przez 5–6 minut lub do zrumienienia. Przełóż na talerz i odstaw.
  4. Do tej samej patelni dodaj więcej oleju jeżeli to konieczne, cukinię, paprykę i papryczki chili i smaż mieszając 2-3 minuty lub do momentu, aż warzywa będą podsmażone jednak wciąż chrupiące a kurczak odpowiednio dosmażony.
  5. Dodaj pozostały sos i orzechy ziemne lub nerkowce, wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Podawaj danie z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym, posypane sezamem.

Smacznego!

Kurczak Kung Pao

English version

Kurczak Kung Pao

(4 servings)

Ingredients:

  • 500 g chicken breasts cut into 2 cm pieces
  • salt and pepper
  • 1 tbsp cornstarch
  • 3 tbsp vegetable oil
  • 1 red bell pepper chopped into larger pieces
  • 1 medium zucchini chopped halved and sliced
  • 2 red chilis, deseeded and chopped
  • 2/3 cup roasted cashews or roasted peanuts
  • sesame seeds for servings
  • cooked rice or rice noodles for servings

Ingredients for the sauce:

  • 6 tbsp light soy sauce
  • 3 tbsp hoisin sauce
  • 2 tbsp honey or brown sugar
  • 2 1/2 tbsp cornstarch
  • 1/4 tsp red pepper flakes
  • 1/2 tsp fresh minced ginger
  • 2 cloves garlic minced
  • 1/2 cup water

Preparation:

  1. Mix all sauce ingredients in a medium bowl and set aside.
  2. Season chicken with salt, pepper and mix with cornstarch and 1 tbsp of prepared sauce.
  3. Add oil to a large pan over medium-high heat, add the chicken and stir-fry for 5-6 minutes, or until brown. Transfer to plate and set aside.
  4. Return the pan back to medium heat and add more oil as needed. Add zucchini, bell peppers and chili peppers and cook for 2-3 minutes, or until the vegetables are crisp-tender and the chicken is cooked through.
  5. Add in the remaining sauce and add the cashews, mix and cook until sauce thickens. Season with salt and pepper to taste.
  6. Serve with cooked rice or rice noodles, sprinkled with sesame seeds.
Enjoy!
Kurczak Kung Pao

Share the post "Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: chilli, cukinia, kuchnia azjatycka, kurczak, makaron, mięso, obiad, orzechy, orzechy nerkowca, papryka, ryż

« Najpopularniejsze przepisy w 2019 roku!
Quesadillas ze stekiem i papryką / Steak and bell pepper quesadillas »

Comments

  1. Kasia says

    20 stycznia 2020 at 14:51

    ojeja wygląda przekozacko 😀 już wiem co jutro będzie na obiad 😀

    Odpowiedz
  2. Pozycjonowanie Opole says

    3 lutego 2020 at 11:22

    wygląda bardzo smacznie 🙂 ja od pewnego czasu mam fazę na takie orientalne jedzonko więc na pewno wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  3. Fit King says

    8 lutego 2020 at 07:42

    Wygląda pysznie. W naszym cateringu staramy się cały czas urozmaicać dania, zmieniać smaki – ten kurczak na pewno będzie inspiracją dla naszych klientów 🙂

    Odpowiedz
  4. Karolina says

    10 lutego 2020 at 14:26

    Zrobiłam to, tylko, że w woku i wyszło przepyszne! Serio jedna z lepszych mieszanek sosów jakie jadłam (chociaż od niedawna z tym kombinuje :p). Nie wpadłam wcześniej na wrzuceniu cukinii do woka, a smakuje super.

    Odpowiedz
  5. TwojSpożywczy says

    7 maja 2020 at 16:23

    Mmmmmmm… pychota. Trzeba spróbować zrobić na weekend

    Odpowiedz
  6. Lula says

    23 października 2020 at 13:20

    Zrobiłam wg przepisu, wyszło wysmienite danie! Polceam!

    Odpowiedz
  7. Dietomix says

    20 marca 2023 at 07:50

    Bardzo zaciekawił mnie ten przepis i kompozycja składników w nim zawartych.

    Odpowiedz
  8. Maciej says

    2 grudnia 2023 at 00:50

    Idealny kurczak

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken | FlyB Kulinaria pisze:
    18 stycznia 2020 o 00:11

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Kung Pao Chicken - Yum Goggle pisze:
    31 stycznia 2020 o 15:46

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Golonka w piwie z miodem i puree dyniowym / Pork shank in beer & honey with pumpkin puree

Hamburger doskonały Jamiego Olivera

Tosty-z-grzybami-i-serem-Mushroom-grilled-cheese

Tosty z grzybami i serem / Mushroom grilled cheese

Dietetyczny butter chicken Billa Grangera

Krewetki w sosie kokosowo-kalafiorowym na spaghetti z cukinii

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress