Dziś proponuję szybkie i sycące danie, szczególnie przydatne w zabieganym tygodniu lub w szczególnie leniwym dniu. Pyszny kurczak w stylu azjatyckim z chrupiącą cukinią, papryką i prażonymi orzechami – pyszności. Polecam!
Przepis znalazłam tutaj.
Kurczak Kung Pao
(4 porcje)
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka pokrojonych na ok. 2 cm kawałki
- sól i pieprz
- 1 łyżka skrobi/mąki kukurydzianej
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 czerwona papryka pokrojona na 2 cm kawałki
- 1 średnia cukinia pokrojona na pół i następnie w plastry
- 2 czerwone papryczki chili, bez pestek i posiekane
- 2/3 szklanki uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych
- sezam do posypania
- ugotowany ryż lub makaron ryżowy do podania
Składniki na sos:
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki sosu hoisin
- 2 łyżki miodu lub brązowego cukru
- 2 1/2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki chili w płatkach
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw.
- Dopraw kurczaka solą i pieprzem i wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i 1 łyżką przygotowanego sosu.
- Rozgrzej dużą patelnię na większym ogniu, dodaj olej i kurczaka i smaż przez 5–6 minut lub do zrumienienia. Przełóż na talerz i odstaw.
- Do tej samej patelni dodaj więcej oleju jeżeli to konieczne, cukinię, paprykę i papryczki chili i smaż mieszając 2-3 minuty lub do momentu, aż warzywa będą podsmażone jednak wciąż chrupiące a kurczak odpowiednio dosmażony.
- Dodaj pozostały sos i orzechy ziemne lub nerkowce, wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj danie z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym, posypane sezamem.
Smacznego!
English version
Kurczak Kung Pao
(4 servings)
Ingredients:
- 500 g chicken breasts cut into 2 cm pieces
- salt and pepper
- 1 tbsp cornstarch
- 3 tbsp vegetable oil
- 1 red bell pepper chopped into larger pieces
- 1 medium zucchini chopped halved and sliced
- 2 red chilis, deseeded and chopped
- 2/3 cup roasted cashews or roasted peanuts
- sesame seeds for servings
- cooked rice or rice noodles for servings
Ingredients for the sauce:
- 6 tbsp light soy sauce
- 3 tbsp hoisin sauce
- 2 tbsp honey or brown sugar
- 2 1/2 tbsp cornstarch
- 1/4 tsp red pepper flakes
- 1/2 tsp fresh minced ginger
- 2 cloves garlic minced
- 1/2 cup water
Preparation:
-
Mix all sauce ingredients in a medium bowl and set aside.
-
Season chicken with salt, pepper and mix with cornstarch and 1 tbsp of prepared sauce.
-
Add oil to a large pan over medium-high heat, add the chicken and stir-fry for 5-6 minutes, or until brown. Transfer to plate and set aside.
-
Return the pan back to medium heat and add more oil as needed. Add zucchini, bell peppers and chili peppers and cook for 2-3 minutes, or until the vegetables are crisp-tender and the chicken is cooked through.
-
Add in the remaining sauce and add the cashews, mix and cook until sauce thickens. Season with salt and pepper to taste.
-
Serve with cooked rice or rice noodles, sprinkled with sesame seeds.
Kasia says
ojeja wygląda przekozacko 😀 już wiem co jutro będzie na obiad 😀
Pozycjonowanie Opole says
wygląda bardzo smacznie 🙂 ja od pewnego czasu mam fazę na takie orientalne jedzonko więc na pewno wypróbuję 🙂
Fit King says
Wygląda pysznie. W naszym cateringu staramy się cały czas urozmaicać dania, zmieniać smaki – ten kurczak na pewno będzie inspiracją dla naszych klientów 🙂
Karolina says
Zrobiłam to, tylko, że w woku i wyszło przepyszne! Serio jedna z lepszych mieszanek sosów jakie jadłam (chociaż od niedawna z tym kombinuje :p). Nie wpadłam wcześniej na wrzuceniu cukinii do woka, a smakuje super.
TwojSpożywczy says
Mmmmmmm… pychota. Trzeba spróbować zrobić na weekend
Lula says
Zrobiłam wg przepisu, wyszło wysmienite danie! Polceam!
Dietomix says
Bardzo zaciekawił mnie ten przepis i kompozycja składników w nim zawartych.
Maciej says
Idealny kurczak