Share the post "Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini"
Po raz kolejny firma Ballarini przekazała mi do testów patelnię, tym razem wok indukcyjny Ballarini MasterChef Series. Uczciwie przyznam, że dopiero niedawno dowiedziałam się, że firma Ballarini nawiązała w tym roku długofalową i globalną współpracę z Grupą Shine 360 – wyłącznego właściciela praw autorskich najpopularniejszego programu kulinarnego jakim jest MasterChef.
A ja uwielbiam MasterChefa! Szczególnie wersję amerykańską i australijską. Obejrzałam każdy odcinek każdej serii łącznie z wersją dla juniorów. Ostatnio oglądając amerykańskiego MS Junior przyjrzałam się na czym dzieciaki gotują i faktycznie, wszędzie widać dumne logo Ballarini. Gratulacje! Szczerze mówiąc nie ma się co dziwić, ich patelnie są zwyczajnie świetne, a na pewno te które testowałam:). Nie inaczej było z wokiem.
Jeżeli chcecie poczuć się jak Masterchef we własnej kuchni, musicie spieszyć się z zakupem gdyż linia sygnowana logo MasterChef jest serią limitowaną, a obejmuje patelnie, patelnie grillowe i właśnie prezentowanego woka. Zostały one stworzone przy autoryzacji i ścisłej współpracy z właścicielem najbardziej popularnego programu kulinarnego MC.
Patelnie i wok MC charakteryzują się trójwarstwową, odporną na ścieranie i uszkodzenia powłoką Keravis oraz dnem wykonanym z aluminium i stali nierdzewnej. Wok indukcyjny MasterChef należy do kategorii non-stick i potrawy nie przywierają do niego nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu. Podwójne, wzmocnione dno sprawia, że woki idealnie nadają się do stosowania na kuchence indukcyjnej, ale można stosować ją na innych rodzajach kuchni – ceramicznych, gazowych, elektrycznych czy halogenowych.
W związku z tym, że przypadł mi do testów właśnie wok, postanowiłam zrobić coś wschodniego i po długim namyśle postawiłam na curry. Szybkie, rozgrzewające i bardzo aromatyczne z kurczakiem, szpinakiem, brokułami i pomidorami, podane z makaronem ryżowym. Przepyszne! Patelnia jak zwykle sprawdziła się świetnie, nic nie przywarło, potrawa gotowała się równomiernie a mycie jej to bajka. Na prawdę poczułam się przez chwilę jak Masterchef 🙂 Wy też będziecie mieli szansę, gdyż za kilka dni ogłoszę konkurs, gdzie do wygrania będzie patelnia sygnowana logo MasterChef o średnicy 20 cm. Nie przegapcie! 🙂
Scroll down for recipe in English
Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami
(4 porcje)
Składniki:
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 3 pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w kostkę
- 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki
- 2 szklanki różyczek brokułu
- 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1-2 łyżki curry w proszku
- 1 łyżka mąki
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 g świeżego szpinaku
- sól, pieprz
- uprażone na suchej patelni płatki migdałów, do podania
- posiekana natka kolendry do podania
Przygotowanie:
- W dużej i głębokiej patelni, a najlepiej typu wok, podgrzej ma dużym ogniu olej i wrzuć kurczaka. Smaż mieszając aż będzie ładnie zarumieniony z każdej strony.
- Następnie dodaj cebulę, chilli, brokuły i czosnek, podsmaż mieszając przez chwilę po czym posyp całość mąką i curry. Podsmaż przez chwilę, cały czas mieszając, następnie wlej mleko kokosowe i 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia, wrzuć pomidory i gotuj przez 10 – 15 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Po tym czasie dodaj szpinak i dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Podawaj natychmiast z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!
English version
Chicken, broccoli and spinach curry
(4 servings)
Ingredients:
- 1 onion, diced
- 3 tomatoes, diced
- 1 clove of garlic, diced
- 1 red chilli, thinly sliced
- 2 cups broccoli florets
- 500g chicken breasts, cut into 2 cm cubes
- 2 tbsp canola oil
- 1-2 tbsp of curry powder
- 1 tablespoon flour
- 400 ml coconut milk
- 250 g of fresh spinach
- salt and pepper
- toasted sliced almonds, to serve
- chopped coriander leaves to serve
Preparation:
- In a large, deep pan, preferably a wok, heat over high heat canola oil and add the chicken. Stir fry until nicely browned on each side.
- Next add the onion, chilli, broccoli and garlic, stir fry for a minute and sprinkle with flour and curry powder. Cook for a minute, stirring constantly and add coconut milk with 200 ml of water. Bring the sauce to a boil, add tomatoes and cook for 10 – 15 minutes, until slightly thickened.
- Add the spinach and season with salt and to taste. Serve immediately with rice or rice noodles.
Enjoy!
Sylwia says
Przepis zapowiada się bardzo ciekawie. Co prawda woka mam innego, ale myślę, że wyjdzie mi także smaczne danie;)
Dzi says
Myślę, że też się doskonale sprawdzi:)
radca prawny wrocław says
Az slinka cieknie… wyglada niesamowicie!
Dzi says
Jest pyszny, polecam:)