Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini

Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini"

  • Facebook
  • Twitter

Po raz kolejny firma Ballarini przekazała mi do testów patelnię, tym razem wok indukcyjny Ballarini MasterChef Series. Uczciwie przyznam, że dopiero niedawno dowiedziałam się, że firma Ballarini nawiązała w tym roku długofalową i globalną współpracę z Grupą Shine 360 – wyłącznego właściciela praw autorskich najpopularniejszego programu kulinarnego jakim jest MasterChef.

wok

A ja uwielbiam MasterChefa! Szczególnie wersję amerykańską i australijską. Obejrzałam każdy odcinek każdej serii łącznie z wersją dla juniorów. Ostatnio oglądając amerykańskiego MS Junior przyjrzałam się na czym dzieciaki gotują i faktycznie, wszędzie widać dumne logo Ballarini. Gratulacje! Szczerze mówiąc nie ma się co dziwić, ich patelnie są zwyczajnie świetne, a na pewno te które testowałam:). Nie inaczej było z wokiem.

Jeżeli chcecie poczuć się jak Masterchef we własnej kuchni, musicie spieszyć się z zakupem gdyż linia sygnowana logo MasterChef jest serią limitowaną, a obejmuje patelnie, patelnie grillowe i właśnie prezentowanego woka. Zostały one stworzone przy autoryzacji i ścisłej współpracy z właścicielem najbardziej popularnego programu kulinarnego MC.

Patelnie i wok MC charakteryzują się trójwarstwową, odporną na ścieranie i uszkodzenia powłoką Keravis oraz dnem wykonanym z aluminium i stali nierdzewnej. Wok indukcyjny MasterChef należy do kategorii non-stick i potrawy nie przywierają do niego nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu. Podwójne, wzmocnione dno sprawia, że woki idealnie nadają się do stosowania na kuchence indukcyjnej, ale można stosować ją na innych rodzajach kuchni – ceramicznych, gazowych, elektrycznych czy halogenowych.

wok

W związku z tym, że przypadł mi do testów właśnie wok, postanowiłam zrobić coś wschodniego i po długim namyśle postawiłam na curry.  Szybkie, rozgrzewające i bardzo aromatyczne z kurczakiem, szpinakiem, brokułami i pomidorami, podane z makaronem ryżowym. Przepyszne! Patelnia jak zwykle sprawdziła się świetnie, nic nie przywarło, potrawa gotowała się równomiernie a mycie jej to bajka. Na prawdę poczułam się przez chwilę jak Masterchef 🙂 Wy też będziecie mieli szansę, gdyż za kilka dni ogłoszę konkurs, gdzie do wygrania będzie patelnia sygnowana logo MasterChef o średnicy 20 cm. Nie przegapcie! 🙂

Scroll down for recipe in English

curry

Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w kostkę
  • 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 szklanki różyczek brokułu
  • 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżki curry w proszku
  • 1 łyżka mąki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 g świeżego szpinaku
  • sól, pieprz
  • uprażone na suchej patelni płatki migdałów, do podania
  • posiekana natka kolendry do podania

Przygotowanie:

  1. W dużej i głębokiej patelni, a najlepiej typu wok, podgrzej ma dużym ogniu olej i wrzuć kurczaka. Smaż mieszając aż będzie ładnie zarumieniony z każdej strony.
  2. Następnie dodaj cebulę, chilli, brokuły i czosnek, podsmaż mieszając przez chwilę po czym posyp całość mąką i curry. Podsmaż przez chwilę, cały czas mieszając, następnie wlej mleko kokosowe i 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia, wrzuć pomidory i gotuj przez 10 – 15 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  3. Po tym czasie dodaj szpinak i dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Podawaj natychmiast z ryżem lub makaronem ryżowym.

Smacznego!

wok

 English version

Chicken, broccoli and spinach curry

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 onion, diced
  • 3 tomatoes, diced
  • 1 clove of garlic, diced
  • 1 red chilli, thinly sliced
  • 2 cups broccoli florets
  • 500g chicken breasts, cut into 2 cm cubes
  • 2 tbsp canola oil
  • 1-2 tbsp of curry powder
  • 1 tablespoon flour
  • 400 ml coconut milk
  • 250 g of fresh spinach
  • salt and pepper
  • toasted sliced almonds, to serve
  • chopped coriander leaves to serve

Preparation:

  1. In a large, deep pan, preferably a wok, heat over high heat canola oil and add the chicken. Stir fry until nicely browned on each side.
  2. Next add the onion, chilli, broccoli and garlic, stir fry for a minute and sprinkle with flour and curry powder. Cook for a minute, stirring constantly and add coconut milk with 200 ml of water. Bring the sauce to a boil, add tomatoes and cook for 10 – 15 minutes, until slightly thickened.
  3. Add the spinach and season with salt and to taste. Serve immediately with rice or rice noodles.

Enjoy!

wok

Share the post "Kurczak w sosie curry ze szpinakiem i brokułami i test woka firmy Ballarini"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Testy i recenzje Tagged With: brokuły, chilli, curry, kuchnia indyjska, kurczak, mięso, mleko kokosowe, pomidor, recenzja, szpinak, zioła

« Kremowe puree z kalafiora / Creamy cauliflower puree
Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels »

Comments

  1. Sylwia says

    28 listopada 2014 at 09:41

    Przepis zapowiada się bardzo ciekawie. Co prawda woka mam innego, ale myślę, że wyjdzie mi także smaczne danie;)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 listopada 2014 at 11:36

      Myślę, że też się doskonale sprawdzi:)

      Odpowiedz
  2. radca prawny wrocław says

    15 grudnia 2014 at 16:14

    Az slinka cieknie… wyglada niesamowicie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 grudnia 2014 at 16:35

      Jest pyszny, polecam:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. konkurs pisze:
    4 grudnia 2014 o 10:27

    […] z obietnicą w poście z testem woka MasterChef firmy Ballarini i przepisem na kurczaka w sosie curry z brokułami, z wielką przyjemnością ogłaszam kolejny konkurs na moim blogu, gdzie do wygrania […]

    Odpowiedz
  2. Recenzja woka Ballarini z linii MasterChef! | Ballarini Blog pisze:
    31 stycznia 2015 o 17:00

    […] limitowanej linii MasterChef. W związku z tym, dzisiaj zapraszamy wszystkich do zapoznania się z recenzją tej właśnie patelnii przez wspomnianą wcześniej blogerkę. Jeżeli nadal wahasz się czy kupić […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową / Blueberry muffins with walnut streusel

Dorsz w pikantnym sosie pomidorowym / Cod in piquant tomato sauce

Scones z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem

Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables

Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables

Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress