Dziś przestawiam przepis na żeberka wieprzowe z miodem i chińską mieszanką 5 przypraw z lekką surówką z białej kapusty z azjatyckim dressingiem. Przepis ten znalazłam w książce Billa Grangera „Nakarm mnie”. Żeberka te można przygotować w piekarniku, jak i na klasycznym grillu w ogrodzie. Robi się je bardzo szybko, a mięso jest pyszne i bardzo soczyste.Polecam!
Żeberka z miodem w pięciu smakach (4 porcje)
Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 125 ml sosu sojowego
- 125 ml sosu hoisin
- 60 ml miodu
- 1 łyżeczka mieszanki pięciu przypraw (5 smaków)
- 2 łyżki stołowe oleju
- 1/4 białej kapusty,poszatkowanej
- 2 łyżki stołowe białego octu winnego
- kilka kropel oleju sezamowego
- sól morska
- 1/2 łyżeczki cukru
- ryż (biały lub inny ulubiony)
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone żeberka włóż do naczynia żaroodpornego.Pozostałe składniki włóż do naczynia blendera i zmkisuj na gładki sos lub ewentualnie dobrze wymieszaj w miseczce.
- Polej żeberka większością marynaty i dobrze je nią natrzyj,resztę zachowaj na później. Ułóż żeberka w naczyniu żaroodpornym mięsną stroną do dołu.
- Rozgrzej piekarnik do 200 oC. Żeberka piecz przez 40 minut,następnie przewróć je na drugą stronę i nasmaruj resztą marynaty.Zwiększ temperaturę do 220 oC i piecz następne 1o minut.
- W tym czasie umieść poszatkowaną kapustę w dużej misce. Wymieszaj ocet winny,olej sezamowy,sól i cukier. Polej dressingiem kapustę i wymieszaj dłońmi.
- Przełóż upieczone żeberka na deskę do krojenia i podziel je na pojedyncze porcje.Podawaj z surówką i ryżem.
Nashelly says
Ale pysznie się przedstawia… Kocham mięsa z dodatkiem miodu – i żeberka! Niestety rodzinka nie podziela mojej miłości :<
Dzi says
Spokojnie, jeszcze zmienią kiedyś zdanie. Ja też kiedyś nie przepadałam za takimi połączeniami,a teraz je uwielbiam:)
Wiewióra says
ja żeberka lubię tylko Małżon niestety nie bardzo 🙁 Twoje prezentują się rewelacyjnie! wprosiłabym się na takie 🙂
Dzi says
U mnie jest dokładnie to samo (się porobiło :P)
urszula says
Ależ smaczności, pycha:)