Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Żeberka z miodem w pięciu smakach Billa Grangera

Żeberka z miodem w pięciu smakach Billa Grangera

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Żeberka z miodem w pięciu smakach Billa Grangera"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przestawiam przepis na żeberka wieprzowe z miodem i chińską mieszanką 5 przypraw z lekką surówką z białej kapusty z azjatyckim dressingiem. Przepis ten znalazłam w książce Billa Grangera „Nakarm mnie”. Żeberka te można przygotować w piekarniku, jak i na klasycznym grillu w ogrodzie. Robi się je bardzo szybko, a mięso jest pyszne i bardzo soczyste.Polecam!

 

Żeberka z miodem w pięciu smakach (4 porcje)

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 125 ml sosu sojowego
  • 125 ml sosu hoisin
  • 60 ml miodu
  • 1 łyżeczka mieszanki pięciu przypraw (5 smaków)
  • 2 łyżki stołowe oleju
Składniki na surówkę:
  • 1/4 białej kapusty,poszatkowanej
  • 2 łyżki stołowe białego octu winnego
  • kilka kropel oleju sezamowego
  • sól morska
  • 1/2 łyżeczki cukru
Do podania:
  • ryż (biały lub inny ulubiony)

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone żeberka włóż do naczynia żaroodpornego.Pozostałe składniki włóż do naczynia blendera i zmkisuj na gładki sos lub ewentualnie dobrze wymieszaj w miseczce.
  2. Polej żeberka większością marynaty i dobrze je nią natrzyj,resztę zachowaj na później. Ułóż żeberka w naczyniu żaroodpornym mięsną stroną do dołu.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 oC. Żeberka piecz przez 40 minut,następnie przewróć je na drugą stronę i nasmaruj resztą marynaty.Zwiększ temperaturę do 220 oC i piecz następne 1o minut.
  4. W tym czasie umieść poszatkowaną kapustę w dużej misce. Wymieszaj ocet winny,olej sezamowy,sól i cukier. Polej dressingiem kapustę i wymieszaj dłońmi.
  5. Przełóż upieczone żeberka na deskę do krojenia i podziel je na pojedyncze porcje.Podawaj z surówką i ryżem.
Smacznego!

Share the post "Żeberka z miodem w pięciu smakach Billa Grangera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Sałatki i surówki Tagged With: Bill Granger, grill, hoisin, kapusta, kuchnia azjatycka, mięso, miód, obiad, ocet winny, sos sojowy, surówki, wieprzowina, żeberka

« Brioszka Thomasa Kellera z jego książki „Ad hoc at home”
Tosty francuskie z mascarpone i tuskawkami »

Comments

  1. Nashelly says

    3 maja 2013 at 19:02

    Ale pysznie się przedstawia… Kocham mięsa z dodatkiem miodu – i żeberka! Niestety rodzinka nie podziela mojej miłości :<

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 maja 2013 at 19:07

      Spokojnie, jeszcze zmienią kiedyś zdanie. Ja też kiedyś nie przepadałam za takimi połączeniami,a teraz je uwielbiam:)

      Odpowiedz
  2. Wiewióra says

    4 maja 2013 at 11:47

    ja żeberka lubię tylko Małżon niestety nie bardzo 🙁 Twoje prezentują się rewelacyjnie! wprosiłabym się na takie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 maja 2013 at 11:53

      U mnie jest dokładnie to samo (się porobiło :P)

      Odpowiedz
  3. urszula says

    9 maja 2013 at 20:59

    Ależ smaczności, pycha:)

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Żeberka pieczone z grzybami i papryką / Baked ribs with mushrooms and bell pepper - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    24 sierpnia 2017 o 11:00

    […] Dziś przedstawiam pomysł na pyszny obiad bez zbędnego wysiłku. Długo pieczone, rozpływające się w ustach żeberka wieprzowe pieczone z cebulą, papryką i grzybami w pysznym sosie na bazie pikantnego ketchupu, czego chcieć więcej? Danie to wymaga od nas minimum wysiłku, gdyż tak na prawdę to piekarnik robi za nas całą robotę. A żeberka wychodzą takie, że palce lizać. Jeżeli jesteś fanem żeberek polecam także moje pikantne żeberka w glazurze i  żeberka z miodem w pięciu smakach. Polecam! […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Niezawodne chilli con carne Jamiego Olivera

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie dyniowym / Chicken and spinach pasta with pumpkin sauce

Sernik z białą czekoladą / White chocolate cheesecake squares

Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera

Najlepsze pesto z suszonych pomidorów

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress