Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Perfekcyjnie usmażone piersi kacze Thomasa Kellera

Perfekcyjnie usmażone piersi kacze Thomasa Kellera

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Perfekcyjnie usmażone piersi kacze Thomasa Kellera"

  • Facebook
  • Twitter

Tak, w końcu udało mi się idealnie usmażyć kacze piersi, z kompletnie wytopionym tłuszczem,chrupiącą skórką i rozpływającym się w ustach mięsie. Jestem ogromną fanką kaczek, i bardzo zależało mi aby dojść do perfekcji w jej przygotowaniu.Myślę,że w przypadku piersi lepiej już być nie może:). Idealne wskazówki znalazłam w książce Thomasa Kellera „Ad hoc at home”.

Perfekcyjnie usmażone piersi kacze (6 porcji)

Składniki:

  • 6 piersi kaczych
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • mielona gałka muszkatołowa
  • 1 pomarańcza
  • ocet balsamiczny
  • 6 gałązek tymianku
  • 6 listków laurowych
  • olej

Przygotowanie:

  1. Przygotuj naczynie żaroodporne wyłożone papierem do pieczenia lub matą silikonową.
  2. Wyjmij piersi z lodówki i gdy są jeszcze zimne,natnij ich skórki w ok. 7 mm kratkę uważając aby nie przeciąć mięsa. Gdy są zimne łatwiej to zrobić precyzyjnie niż jak są już w temp. pokojowej.
  3. Jeżeli piersi są z przyczepionymi „polędwiczkami” czyli mniejszymi kawałkami piersi,zostaw je.Użyj tylko bardzo ostrego noża,aby usunąć z nich białe ścięgno,które najprawdopodobniej na nich będzie.Zauważysz także żyłę biegnącą wzdłuż każdej piersi,przeciągnij wzdłuż każdej palcem,aby pozbyć się zalegającej w nich krwi.Jeżeli coś wypłynie,natychmiast zetrzyj ją ręcznikiem papierowym.
  4. Połóż piersi skórą do dołu i dopraw każdą (tylko część bez skóry) solą,pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Zetrzyj na bardzo drobnej tarce na każdą pierś trochę skórki pomarańczowej i skrop octem balsamicznym.Następnie połóż na piersi po gałązce tymianku i listku laurowym.
  5. Przełóż je teraz na drugą stronę (przyprawioną częścią do dołu wraz z ziołami) i dokładnie je posól i posyp szczyptą gałki muszkatołowej.
  6. Wstaw bez przykrycia do lodówki na minimum 1 godzinę,max. 12 godzin (nie dłużej gdyż mięso będzie za słone).
  7. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
  8. Wyjmij piersi z lodówki i za pomocą ręcznika papierowego usuń z nich powstałą wilgoć. Posyp je z każdej strony szczyptą soli.
  9. Wlej odrobinę oleju na  2 patelnie przystosowane do piekarnika i postaw je na średnio-małym ogniu ( u mnie 4 w skali 1-10).Jeżeli posiadasz tylko jedną taką patelnię przygotuj kaczkę w dwóch partiach.
  10. Włóż kaczki skórą do dołu i w czasie smażenia przesuwaj je od czasu do czasu aby zarumieniły się równomiernie. W trakcie smażenia będzie wytapiało się sporo tłuszczu. Zbieraj go od czasu łyżką (nie odlewaj bo może się zapalić) do miseczki,można go później wykorzystać do smażenia innych potraw. Zostawiaj go na patelni za każdym razem do ok. 3 mm wysokości.
  11. W sumie smaż kaczkę ok. 20-25 minut,aż skórka będzie pięknie zarumieniona i chrupiąca.W tym momencie temp. wewnętrzna kaczki powinna wynosić ok. 57 oC (polecam zakup termometru kuchennego). Przewróć piersi na drugą stronę i smaż tylko ok. 30 sekund.
  12. Jeżeli posiadasz patelnię dostosowaną do piekarnika,ułóż piersi ponownie skórą do dołu i wstaw do piekarnika,Jeżeli takiej nie posiadasz,przełóż do naczynia żaroodpornego.
  13. Piecz około 5 minut. Aby uzyskać różowe wnętrze, temp. wewnętrzna powinna wynosić ok. 63 oC (medium-rare). Ja piekłam do około 67 oC.
  14. Po upieczeniu,połóż piersi kacze skórą do dołu na kratce do studzenia i pozwól im odpocząć od 5 do 10 minut przed pokrojeniem.
  15. Pokrój je na plasterki,delikatnie posól i popieprz (jeżeli to konieczne) i podawaj.
Smacznego!

Share the post "Perfekcyjnie usmażone piersi kacze Thomasa Kellera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kaczka, mięso, obiad, ocet balsamiczny, piersi z kaczki, pomarańcza, Thomas Keller, zioła

« Coeurs a la Creme Delii Smith
Młoda kapusta w pomidorach »

Comments

  1. Wiewióra says

    26 maja 2013 at 08:56

    Przyznaje otwarcie i bez bicia, że z kaczką jeszcze nie obcowałam, no może poza taka pływająca w stawie. Te piersi wyglądają przewspaniale! właśnie zapisałam na liście kaczuchę i Małżon w tym tygodniu mam nadzieję gdzieś ja znajdzie. A właśnie, może podpowiesz gdzie można kupić same kacze piersi???

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 maja 2013 at 09:03

      Mieszkam w Warszawie i tutaj są praktycznie w każdym większym markecie. Niestety zauważyłam też,że te piersi wykrojone z całej kaczki są nieporównywalnie mniejsze od tych kupionych oddzielnie;/

      Odpowiedz
  2. Dziwny przepis says

    24 lutego 2019 at 15:50

    Nie rozumiem od kiedy pierś podsmażyć się na patelni z jakimkolwiek innym tłuszczem… Przecież cały smak jest w tłuszczu który powoli się wytapia…
    Kaczki nigdy się nie smażę na żadnym tłuszczu, i kładzie się ją na zimną patelnię, gdzie powoli wraz ze wzrostem temperatury wytapia się cały tłuszcz. Bez urazy ale nie wiem gdzie to perfekcja… Nie wspomnę o tym że jak kaczka smażysz to nigdy jej nie ruszasz

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 lutego 2019 at 15:59

      No cóż, Thomas Keller tak właśnie przygotowuje piersi kacze, a biorąc pod uwagę to, że jest jednym z najlepszych kucharzy na świecie, a te piersi wychodzą obłędne-pozwolę sobie się z nie zgodzić. Najwyraźniej każdy ma „swój pomysł” na perfekcyjne piersi kacze.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Piersi kacze z sosem ze świeżych malin i porto | karmelowy pisze:
    8 września 2013 o 07:10

    […] Jedyne co mnie zaskoczyło to sam sposób przygotowania piersi, całkowicie odmienny niż Thomasa Kellera, czy innych kucharzy, których książki posiadam. Jednak mimo wszystko, piersi wyszły pięknie […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna

Meksykańska lazania z patelni / Mexican skillet lasagna

Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions

Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions

Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies

Ciasteczka marchewkowe z serkiem / Carrot cake cream cheese cookies

Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem

Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem i KONKURS!

Zupa z batatow, marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup

Zupa z batatów, marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress