Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Scones z kozim serem,mascarpone i szczypiorkiem

Scones z kozim serem,mascarpone i szczypiorkiem

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Scones z kozim serem,mascarpone i szczypiorkiem"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejną odsłonę mich ulubionych bułeczek śniadaniowych lub jak kto woli,deserowych. Tym razem są to sconesy dla wielbicieli sera koziego, ja jak na razie jest na etapie oswajania z tym specyficznym smakiem, jednak w tym wydaniu bardzo mi smakował:).Oprócz niego w ich składzie znajdziemy dodatkowo serek mascarpone i sporo szczypiorku.Polecam!

Przygotowanie: ok.20 min,Pieczenie:max. 15 min, Ilość bułeczek: 15

 

Scones z kozim serem,mascarpone i szczypiorkiem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g masła,zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki serka mascarpone
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 115 g serka koziego,pokrojonego w małe kawałki

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
  2. Do miski miksera (lub blendera jeżeli masz nakładkę do ciast) przesiej mąkę, wsyp cukier puder,proszek do pieczenia,sodę i sól. Całość wymieszaj.Następnie dodaj masło i miksuj do momentu uzyskania ziarnistej konsystencji.
  3. W drugiej miseczce dokładnie wymieszaj jajko,mleko,serek mascarpone i jogurt. Następnie dodaj miksturę do sypkich składników i miksuj tylko do momentu połączenia się składników. Dodaj szczypiorek i ser kozi i wmieszaj je w ciasto.
  4. Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zagniataj chwilę dłońmi,aż stanie się jednolite.
  5. Zroluj je do postaci wałka o grubości ok 2,5 cm,następnie podziel go nożem na 15 kawałków. Wyłóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i posmaruj je mlekiem (by się ładnie zarumieniły).
  6. Piecz ok. 12-15 minut,następnie wyłóż na kartkę do wystudzenia.
Smacznego!

Share the post "Scones z kozim serem,mascarpone i szczypiorkiem"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: bułki, deser, mascarpone, scones, ser kozi, śniadanie, szczypiorek, słodkości, wypieki

« Cannelloni ze szpinakiem,pieczarkami i serem ricotta Gordona Ramsaya
Brioszka Thomasa Kellera z jego książki „Ad hoc at home” »

Comments

  1. Medeja says

    1 maja 2013 at 08:38

    These scones look amazing! I can imagine how delicious they are with goat cheese..

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 maja 2013 at 08:40

      Thx:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem / Roasted chicken with cardamom and yogurt

Chowder serowy z kukurydzą / Corn and cheese chowder

Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą

Tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą / Bacon, brie and caramelised onion grilled sandwich

Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami / Duck salad with glazed figs, gorgonzola and toasted walnuts

Esencjonalny bulion z kaczki Thomasa Kellera

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress