Dziś przedstawiam kolejną odsłonę mich ulubionych bułeczek śniadaniowych lub jak kto woli,deserowych. Tym razem są to sconesy dla wielbicieli sera koziego, ja jak na razie jest na etapie oswajania z tym specyficznym smakiem, jednak w tym wydaniu bardzo mi smakował:).Oprócz niego w ich składzie znajdziemy dodatkowo serek mascarpone i sporo szczypiorku.Polecam!
Przygotowanie: ok.20 min,Pieczenie:max. 15 min, Ilość bułeczek: 15
Scones z kozim serem,mascarpone i szczypiorkiem
Składniki:
- 3 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 170 g masła,zimnego i pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 1/2 szklanki serka mascarpone
- 1/4 szklanki jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki posiekanego szczypiorku
- 115 g serka koziego,pokrojonego w małe kawałki
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
- Do miski miksera (lub blendera jeżeli masz nakładkę do ciast) przesiej mąkę, wsyp cukier puder,proszek do pieczenia,sodę i sól. Całość wymieszaj.Następnie dodaj masło i miksuj do momentu uzyskania ziarnistej konsystencji.
- W drugiej miseczce dokładnie wymieszaj jajko,mleko,serek mascarpone i jogurt. Następnie dodaj miksturę do sypkich składników i miksuj tylko do momentu połączenia się składników. Dodaj szczypiorek i ser kozi i wmieszaj je w ciasto.
- Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zagniataj chwilę dłońmi,aż stanie się jednolite.
- Zroluj je do postaci wałka o grubości ok 2,5 cm,następnie podziel go nożem na 15 kawałków. Wyłóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i posmaruj je mlekiem (by się ładnie zarumieniły).
- Piecz ok. 12-15 minut,następnie wyłóż na kartkę do wystudzenia.
These scones look amazing! I can imagine how delicious they are with goat cheese..
Thx:)