Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Poradnik / Jak suszyć grzyby

Jak suszyć grzyby

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Jak suszyć grzyby"

  • Facebook
  • Twitter

Takie niby oczywiste, a jednak googlowałam kiedy dostałam od teściów pełen kosz pięknych grzybów. Zamrażarkę miałam pełną, dania z grzybami zaplanowane a co z resztą? Pozostało mi tylko marynowanie i suszenie, a w związku z tym, że w przypadku świeżych grzybów czas ma ogromne znaczenie, gdyż bardzo szybko konsumują je wszędobylskie robaki (sprawdzajcie przy krojeniu czy nie ma „korytarzyków” w trzonkach i kapeluszach) i pleśnieją. Dlatego też zabrałam się do pracy od razu po ich otrzymaniu.

grzyby

Generalnie wszystkie grzyby nadają się do suszenia, jedynie z maślakami może być problem gdyż zapewne niewiele z nich po tym procesie zostanie:)

Sposobów na suszenie grzybów jest kilka, jednak zanim zaczniemy należy je porządnie oczyścić. Nożykiem oczyszczamy trzonki, a blaszki i kapelusze najlepiej twardszym pędzelkiem. Nie doradzam mycia, gdyż namoczone będą schły wieki, a i tak jak przygotowujemy coś z grzybów suszonych to wywar zawsze jest przecedzany przez gęste sitko lub gazę właśnie w celu usunięcia ewentualnego pozostałego piasku.

Teraz w zależności:

  1. Jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem dobrze nasłonecznionego tarasu lub balkonu, zwyczajnie pokrój grzyby na kawałki, nawlecz na nitkę i rozwieś lub równomiernie rozłóż na szerokiej powierzchni, tak by były w jednej warstwie. Nich sobie spokojnie, naturalnie wysychają. Moim zdaniem jest to metoda czasochłonna, ale najlepsza, bo najbardziej naturalna.
  2. Jeżeli masz w domu piec, lub suche suche i przewiewne miejsce to też tam można powiesić nawleczone grzyby.  Pamiętam jak u mojej babci takie girlandy grzybowe wisiały nad piecem kaflowym, a jak pachniały!
  3. Można zakupić specjalny sprzęt do suszenia grzybów, jednak mieszkam w niedużym mieszkanku w bloku i zwyczajnie nie miałabym już gdzie go upchnąć.
  4. No i ostatnia metoda, którą zastosowałam u siebie – suszenie w piekarniku. Włącz piekarnik i ustaw go na 90 oC z termoobiegiem. Pokrój grzyby w cienkie plasterki (im cieńsze tym szybciej będą schły), ja pomogłam sobie za pomocą szatkownicy, dzięki której plasterki wyszły cieniutkie i cały proces krojenia został skrócony do niezbędnego minimum. Następnie wyłóż je cienką warstwą (najlepiej pojedynczą) na wyłożone papierem do pieczenia lub matą do pieczenia blaszki (bez papieru grzyby przywrą do blaszek) i włóż do piekarnika zostawiając uchylone drzwiczki. Wkładałam po 3 blaszki równocześnie i nie miało to wpływu na długość suszenia. Susz grzyby przez około godzinę lub dłużej jeżeli plasterki były grubsze. Co jakiś czas delikatnie przemieszaj łopatką aby schły równomiernie. Dobrze wysuszone grzyby powinny się lekko uginać po naciśnięciu, a przy mocniejszym nacisku łamać.

grzyby

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suszone grzyby należy też odpowiednio przechowywać. Swoje przechowuję w szczelnie zamkniętych słoikach, gdyż miałam kiedyś problem z molami spożywczymi i zwyczajnie jestem przeczulona. Generalnie powinno je się przechowywać w szczelnych pojemnikach, np. we wspomnianych słojach z uszczelką lub metalowych puszkach czy drewnianych pojemnikach.
Warto podjąć wysiłek suszenia grzybów we własnym zakresie gdyż odwdzięczą się nam cudownym smakiem w wielu potrawach. Oto kilka propozycji:

Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pierś z kurczaka w kremowym sosie grzybowym Gordona Ramsaya

mincho2

Pieczone pierogi z nadzieniem ze słodkiej kapusty, grzybami leśnymi i pieczarkami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piersi z kurczaka z nadzieniem grzybowym, w delikatnym sosie śmietanowym z nutą brandy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przepyszna zupa-krem z grzybów leśnych

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Share the post "Jak suszyć grzyby"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Poradnik Tagged With: grzyby, poradnik

« Łatwe ciasto z brzoskwiniami i śliwkami / Easy peach and plum coffee cake
Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką / Pasta and sausage in creamy vodka tomato sauce »

Comments

  1. ulubiona says

    24 września 2014 at 14:30

    Nigdy nie wpadłabym na pomysł „pieczenia” grzybów. Muszę przetestować u siebie. A i widzę, że kotem miał ochotę na grzybka ;P

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 września 2014 at 14:31

      Bardziej na kosz, prawie jak pudełko:P

      Odpowiedz
    • Johan says

      24 września 2014 at 15:37

      Rewelacyjny kotek 😀 a i porady nt.suszenia grzybow sluszne

      Odpowiedz
      • Dzi says

        24 września 2014 at 15:38

        Mam nadzieję, że się przydadzą kiedyś:)

        Odpowiedz
  2. Marek says

    25 września 2014 at 18:18

    No proszę, do tej pory używałem tylko metod 1 i 2, ale czwóreczka z piekarnikiem wygląda całkiem interesująco 🙂 Dzięki!

    Odpowiedz
  3. robertwrobel says

    26 września 2014 at 07:56

    Wpis na czasie – grzybowa pora roku;) Sam osobiście zawsze suszę grzyby nad piecykiem – od wielu lat tak się robiło u mnie w domu. „Pieczenie” ich w piecu? Nigdy bym nie pomyślał, że się uda. Może spróbuję niebawem.

    Odpowiedz
  4. Turbo says

    9 października 2014 at 10:20

    Scrollujać w ku dołowi strony, zobaczyłem kota z jedzeniem. Przez chwile aż mnie zatkało. „Jak suszyć kota” : P
    Uf co za ulga.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 października 2014 at 10:22

      Mój biedny Manuel 😛

      Odpowiedz
  5. Ala says

    26 kwietnia 2020 at 09:06

    Ja mam pytanie jak długo można suszyć grzyby na nitce, czy po… 7 mies (!) można je jeszcze zjeść? Wiem, ile kurzu może osiąść po takim czasie ale mój mąż się śmieje i mówi, że zrobi super zupę grzybową i wszyscy zjemy ze smakiem… Czy coś grozi od zbyt długiego leżenia /wisienia? Będę wdzięczny za pomoc i informacje.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 kwietnia 2020 at 09:23

      Ja swoje wysuszone grzyby przechowuję w słoikach i mają się świetnie przez dłuuugi czas. Nie powinno być problemu:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Gulasz-z-karkowka-i-cukinia-Pork-and-zucchini-stew

Gulasz z karkówką i cukinią / Pork and zucchini stew

Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds

Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds

Jajka pieczone z ratatouille/Baked eggs with ratatouille

Śledzie a’la Milanówek

Puree ziemniaczane z serem brie / Brie mashed potatoes

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress