Share the post "Mussaka / Moussaka"
Jakiś czas temu zapowiedziała mi się w gości rodzinka i zastanawiałam się nad daniem, którego wyjdzie dużo, a co najważniejsze, by było też smacznie. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się zapiekanki, a że kupiłam we Frisco masę pięknych warzyw, zdecydowałam się na mussakę. Przyznam się, że jest to jeden z moich ulubionych spożywczych sklepów internetowych, a przetestowałam w Warszawie już chyba wszystkie. Jako jedyny dostarcza mi zawsze wszystkie produkty jakie wybrałam do koszyka, więc nie muszę w ostatniej chwili zmieniać planów bo czegoś “nie było”. Ponadto, wszystkie produkty są zawsze świeże, świetnej jakości i dobrze zapakowane 🙂 Wracając do mussaki, wyszła pyszna! Z podsmażonymi plastrami bakłażana, mięsem mielonym w ziołowym sosie pomidorowym, ziemniakami i grubą warstwą beszamelu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Mussaka
(6-7 porcji)
Składniki:
- 2 bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry
- 1 łyżka soli
- 750 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego
- 1×400 g puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki passaty
- 7 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w 1 cm plastry
Składniki na beszamel:
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 400 ml mleka
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 25 g startego parmezanu
- 1 jajko, roztrzepane
Przygotowanie:
- Umieść bakłażana w durszlaku, posyp solą i odstaw do zlewu na 10 minut.
- Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, włóż mięso, cebulę, czosnek, oregano i liście laurowe i smaż przez 10 minut, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką.
- Po tym czasie wmieszaj mąkę i dopraw całość solą i pieprzem. Następnie dodaj wino, pomidory, passatę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mięso przestanie być surowe, a sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne i odstaw.
- Opłukaj bakłażana pod zimną, bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Rozgrzej trzy łyżki oleju na patelni i smaż bakłażany po 2-3 minuty z każdej strony, dodając więcej oleju w razie potrzeby. Przełóż bakłażany na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Wrzuć ziemniaki do wrzącej i osolonej wody i gotuj przez 5 minut, po czym odcedź i odstaw.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- W celu przygotowania beszamelu, rozpuść w średnim rondelku masło i wsyp mąkę. Smaż przez chwilę do lekkiego zarumienienia po czym, cały czas mieszając, wlej mleko. Następnie wmieszaj połowę parmezanu i dopraw sos gałka muszkatołową. Gotuj mieszając na małym ogniu przez 4-5 minut aż ładnie zgęstnieje, po czym dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij garnek z ognia i energicznie wmieszaj jajko.
- Do dużego i natłuszczonego naczynia do zapiekania wyłóż jedną trzecią sosem mięsnego, na to wyłóż jedną trzecią ziemniaków i bakłażanów. Powtarzaj czynności aż do wyczerpania składników, po czym wyłóż równomiernie beszamel. Posyp parmezanem, włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut lub ładnego zarumienienia.
Smacznego!
English version
Moussaka
(6-7 servings)
Ingredients:
- 2 aubergines, cut into 1cm slices
- 1 tbsp salt
- 750 g pork mince
- 1 onion, finely chopped
- 2 garlic cloves, crushed
- 1 tsp dried oregano
- 2 bay leaves
- 1 tbsp plain flour
- salt and pepper to taste
- 200 ml dry red wine
- 400 g can chopped tomatoes
- 2 tbsp tomato purée
- 7 tbsp olive oil
- 500 g potatoes, peeled, sliced into 1 cm slices
Ingredients for the white sauce:
- 50 g butter
- 50 g plain flour
- 400 ml milk
- 1 tsp ground nutmeg
- 25 g finely grated parmesan
- 1 egg, beaten
Preparation:
- Place the aubergine in a colander and sprinkle with salt. Set aside for 10 minutes.
- Place the meat, onions, garlic, oregano and bay leaves in a large frying pan and cook over a medium heat for 10 minutes, stirring with a wooden spoon to break up the meat.
- Stir in the flour, salt and plenty of freshly ground black pepper. Add the wine, tomatoes, tomato purée and bring to a simmer. Cook for 30 minutes, stirring occasionally until the meat is tender and the sauce has thickened. Season with salt and freshly ground black pepper to taste and set aside.
- Rinse the aubergine under cold running water and pat dry in a clean tea towel. Heat three tablespoons of the oil in a frying pan and fry the aubergines for 2-3 minutes on each side, adding more oil when necessary. Remove from the pan and set aside to drain on kitchen paper.
- Cook the potatoes in boiling water for five mintues, then drain in a colander under running water until cold.
- Preheat the oven to 180C.
- For the white sauce, melt the butter in a large saucepan and stir in the flour. Cook for a few seconds, then gradually stir in the milk. Add half the parmesan and the grated nutmeg. Simmer the sauce gently for 4-5 minutes, stirring regularly and season to taste with salt and pepper.
- Remove the saucepan from the heat and quickly stir in the beaten egg.
- Spoon one third of the meat sauce into a large, shallow ovenproof dish. Cover with a layer of potatoes and a layer of aubergines. Repeat the layers twice more, finishing with the aubergines. Pour over the white sauce, making sure it covers in a thick, even layer. Sprinkle with the remaining parmesan. Bake in the oven for 45 minutes, or until deep golden-brown and bubbling.
Enjoy!
Share the post "Mussaka / Moussaka"
smacznie i duzo! to lubie 😉
🙂