Pulled pork,jest to najzwyczajniejsze mięso wieprzowe tylko porozrywane po upieczeniu na włókna. Byłam nawet jakiś czas temu w restauracji w Warszawie, która specjalizuje się w tego typu kanapkach, jednak brakowało mi tam sosu i warzyw. Dlatego ja dziś proponuję pulled pork w sosie barbeque, z bardzo wolno pieczonej polędwiczki wieprzowej i dobrze doprawionym colesławem. Sposób…
Dobrze doprawiony colesław
Chyba każdy zna tą surówkę z kapusty. Ja dziś proponuję wersję troszkę bardziej urozmaiconą,ponieważ oprócz standardowej kapusty i marchewki,znajdują się w niej kapary i korniszony, a całość wymieszana jest z dressingiem z curry. Świetny dodatek do mięs i innych dań głównych. Przepis znalazłam w książce „Complete Cook” Hamlyna. Polecam!
Esencjonalny bulion z kaczki Thomasa Kellera
Przyznam szczerze,że niełatwo było znaleźć przepis na bulion kaczki, w każdej książce były tylko buliony z kurczaka lub warzywne. W końcu udało mi się znaleźć to czego szukałam w książce Thomasa Kellera „The French Laundry Cookbook” i okazało się,że to wcale nie jest takie trudne. Cały proces trwa dosyć długo,ale zapewniam,że warto. Na bazie tego…
Łatwe ciasto z truskawkami i czekoladą
Dziś proponuję coś słodkiego:) Pyszne i łatwe ciasto z truskawkami i dużą ilością czekolady. Można użyć tutaj dowolnych owoców, jak i każdej innej lubionej czekolady,ja miałam akurat mleczną i gorzką,więc wsypałam ten mix. Polecam!
Penne z wiosennymi warzywami i ricottą zapiekane pod mozzarellą
Mam słabość do makaronów zapiekanych z serem…najlepiej z dużą ilością sera:). Tym razem proponuję penne z pieczonymi szparagami i porem, groszkiem,dużą ilością świeżych ziół w sosie z ricotty, a to wszystko zapieczone pod mozzarellą. To danie jest wyjątkowo smaczne i pomimo tego,że jest wegetariańskie, zachwyci każdego.Ponadto,co najważniejsze, jest łatwe i szybkie w wykonaniu.Polecam!
Zupa szafranowa z kalafiorem Gordona Ramsaya
Szafran-najdroższa wagowo przyprawa świata. Kupiłam ostatnio dosłownie 2 szczypty, gdyż znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki” przepis na zupę,która wyglądała na zdjęciu obłędnie. Jak zwykle nie zawiodłam się na nim i zupa wyszła pyszna:) Normalnie jest koloru prawie białego,moja wyszła pomarańczowa gdyż użyłam własnoręcznie zrobionego bulionu z kaczki,ale o tym później.Polecam!
Młoda kapusta w pomidorach
Jeden z moich ulubionych i najbardziej wyczekiwanych dodatków do dania głównego. Szkoda,że można się nią raczyć tylko wiosną… Bardzo łatwa w przygotowaniu młoda kapusta z pomidorami i dużą ilością koperku. Pasuje do każdego rodzaju mięsa i o oczywiście młodych ziemniaczków.Polecam!
Perfekcyjnie usmażone piersi kacze Thomasa Kellera
Tak, w końcu udało mi się idealnie usmażyć kacze piersi, z kompletnie wytopionym tłuszczem,chrupiącą skórką i rozpływającym się w ustach mięsie. Jestem ogromną fanką kaczek, i bardzo zależało mi aby dojść do perfekcji w jej przygotowaniu.Myślę,że w przypadku piersi lepiej już być nie może:). Idealne wskazówki znalazłam w książce Thomasa Kellera „Ad hoc at home”.
Coeurs a la Creme Delii Smith
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się przepyszny i lekki deser z serka śmietankowego i w tym przypadku truskawek. Specyficzny jest sposób w jaki się go przygotowuje,spotkałam się z nim pierwszy raz,jednak dzięki temu konsystencja serka jest dosłownie piankowa. Dałam też tyle cukru pudru ile było w przepisie,jednak następnym razem troszkę zwiększę jego ilość (lubię bardzo…
Piersi kurczaka z balsamicznymi pieczarkami i gorgonzolą
Dziś przedstawiam pomysł na bardzo przyjemny tzw. „obiad w tygodniu”, piersi kurczaka na pysznych pieczarkach smażonych z octem balsamicznym,serem gorgonzola i rukolą. Podałam go z pieczonymi młodymi ziemniakami Nigela Slatera.Polecam!
- « Previous Page
- 1
- …
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- …
- 115
- Next Page »