Dziś przedstawiam kolejny pomysł na obiadowe ziemniaki. Najlepsze prosto z piekarnika, chrupiące z zewnątrz, ale delikatne i puszyste wewnątrz i w posypce z wędzonej papryki doskonale skomponują się z każdym daniem głównym. Co więcej, są bardzo łatwe w przygotowaniu, zapewniam że warto wypróbować ten przepis! Jeżeli jesteś fanem tego typu ziemniaków, polecam także rewelacyjne ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu i ziemniaki smażone z grzybami. Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką
(4 porcje)
Składniki:
- 450 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na 3 cm kawałki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie prawie do miękkości, przez około 10-15 minut i odcedź na sitku. Następnie z energią potrząsaj sitkiem tak żeby powierzchnia ziemniaków się pościerała. Dzięki temu zabiegowi będą niebywale chrupiące.
- Na blaszkę wyłożoną papierem wyłóż ziemniaki i wymieszaj z oliwą, dopraw porządnie solą, pieprzem i papryką.
- Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piecz przez 30 minut. W połowie pieczenia poodwracaj je na drugą stronę.
- Podawaj natychmiast!
Smacznego!
English version
Paprika roasted potatoes
(4 servings)
Ingredients:
- 450 g potatoes, peeled and cut into 3 cm pieces
- 2 tablespoons olive oil
- salt and pepper
- 1 teaspoon garlic powder
- 2 teaspoons paprika
Preparation:
- Boil the potatoes in salted water until almost tender, for about 10-15 minutes and drain in the colander. Shake the colander back and forth a few times to fluff up the outsides.
- Place the potatoes on a baking tray lined with baking paper and mix with oil, season with salt, pepper and paprika.
- Place in the preheated to 200oC oven and roast the potatoes for 15 minutes, turn them over and roast for another 15 mins.
- Serve immediately!
Enjoy!
Zuza says
uwielbiam takie 🙂 mniam!
Maria says
Czy ziemniaki wrzuca się do zimnej wody i 10-15min.odlicza się od jej zagotowania?
Dzi says
Ja dokładnie tak właśnie robię. Ponadto sprawdzam co jakiś czas czy są jeszcze takie prawie miękkie ale lekko twardawe, wtedy odcedzam.
Wiewióra says
za czosnkiem granulowanym nie przepadam i pewnie dodałabym świeży ale zdecydowanie lubię połączenie ziemniaków i wędzonej papryki 🙂
Betix says
Zupełnie przypadkiem trafiłam na tą stronę. Od zawsze uwielbiam jeść i przyrządzać coś smacznego. Uwielbiam takie blogi i przepisy! zwłaszcza, że z tego co zaobserwowałam dajesz dużo przepisów inspirowanych azjatyckimi smakami a takie wprost uwielbiam! Jestem dopiero początkującą w gotowaniu, naprawdę podziwiam ludzi, którzy prowadzą takie blogi kulinarne. Sama chciałabym wymyśleć jakiś przepis sama z siebie, ale ilekroć patrzę na te wszystkie blogi to stwierdzam, że jeszcze daleka droga do tego. Jak wyglądały twoje początki? Od zawsze lubiłaś gotować?
Dzi says
Zaczęłam gotować z przymusu, gdyż okazało się, że mój ukochany ma chorobę jelit i nie może jeść przetworzonej żywności. I tak się wkręciłam, ze nie mogę przestać! 🙂