Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką/ Paprika roasted potatoes

Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką/ Paprika roasted potatoes

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką/ Paprika roasted potatoes"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na obiadowe ziemniaki. Najlepsze prosto z piekarnika, chrupiące z zewnątrz, ale delikatne i puszyste wewnątrz i w posypce z wędzonej papryki doskonale skomponują się z każdym daniem głównym. Co więcej, są bardzo łatwe w przygotowaniu, zapewniam że warto wypróbować ten przepis! Jeżeli jesteś fanem tego typu ziemniaków, polecam także rewelacyjne ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu i  ziemniaki smażone z grzybami. Zapraszam po przepis.

Pieczone-ziemniaki-z-wedzona-papryka-Paprika-roasted-potatoes

Scroll down for recipe in English

Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką

(4 porcje)

Składniki:

  • 450 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie prawie do miękkości, przez około 10-15 minut i odcedź na sitku. Następnie z energią potrząsaj sitkiem tak żeby powierzchnia ziemniaków się pościerała. Dzięki temu zabiegowi będą niebywale chrupiące.
  2. Na blaszkę wyłożoną papierem wyłóż ziemniaki i wymieszaj z oliwą, dopraw porządnie solą, pieprzem i papryką.
  3. Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piecz przez 30 minut. W połowie pieczenia poodwracaj je na drugą stronę.
  4. Podawaj natychmiast!

Smacznego!

Pieczone-ziemniaki-z-wedzona-papryka-Paprika-roasted-potatoes

English version

Paprika roasted potatoes

(4 servings)

Ingredients:

  • 450 g potatoes, peeled and cut into 3 cm pieces
  • 2 tablespoons olive oil
  • salt and pepper
  • 1 teaspoon garlic powder
  • 2 teaspoons paprika

Preparation:

  1. Boil the potatoes in salted water until almost tender, for about 10-15 minutes and drain in the colander.  Shake the colander back and forth a few times to fluff up the outsides.
  2. Place the potatoes on a baking tray lined with baking paper and mix with oil, season with salt, pepper and paprika.
  3. Place in the preheated to 200oC oven and roast the potatoes for 15 minutes, turn them over and roast for another 15 mins.
  4. Serve immediately!

Enjoy!

Pieczone-ziemniaki-z-wedzona-papryka-Paprika-roasted-potatoes

Share the post "Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką/ Paprika roasted potatoes"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, obiad, ziemniaki

« Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami / Chicken and mushroom pasta bake
Szybka quesadilla z wołowiną / Easy beef quesadilla »

Comments

  1. Zuza says

    12 stycznia 2018 at 10:13

    uwielbiam takie 🙂 mniam!

    Odpowiedz
  2. Maria says

    12 stycznia 2018 at 12:39

    Czy ziemniaki wrzuca się do zimnej wody i 10-15min.odlicza się od jej zagotowania?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 stycznia 2018 at 12:45

      Ja dokładnie tak właśnie robię. Ponadto sprawdzam co jakiś czas czy są jeszcze takie prawie miękkie ale lekko twardawe, wtedy odcedzam.

      Odpowiedz
  3. Wiewióra says

    14 stycznia 2018 at 19:37

    za czosnkiem granulowanym nie przepadam i pewnie dodałabym świeży ale zdecydowanie lubię połączenie ziemniaków i wędzonej papryki 🙂

    Odpowiedz
  4. Betix says

    14 stycznia 2018 at 23:06

    Zupełnie przypadkiem trafiłam na tą stronę. Od zawsze uwielbiam jeść i przyrządzać coś smacznego. Uwielbiam takie blogi i przepisy! zwłaszcza, że z tego co zaobserwowałam dajesz dużo przepisów inspirowanych azjatyckimi smakami a takie wprost uwielbiam! Jestem dopiero początkującą w gotowaniu, naprawdę podziwiam ludzi, którzy prowadzą takie blogi kulinarne. Sama chciałabym wymyśleć jakiś przepis sama z siebie, ale ilekroć patrzę na te wszystkie blogi to stwierdzam, że jeszcze daleka droga do tego. Jak wyglądały twoje początki? Od zawsze lubiłaś gotować?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 stycznia 2018 at 09:19

      Zaczęłam gotować z przymusu, gdyż okazało się, że mój ukochany ma chorobę jelit i nie może jeść przetworzonej żywności. I tak się wkręciłam, ze nie mogę przestać! 🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką/ Paprika roasted potatoes | FlyB Kulinaria pisze:
    12 stycznia 2018 o 23:51

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Babka z advocatem / Advocaat bundt cake

Salatka-pieczarkowa-na-cieplo-Warm-mushroom-salad

Sałatka pieczarkowa na ciepło / Warm mushroom salad

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

Panierowana pierś z kurczaka z salsą pomidorową / Chicken in Breadcrumbs With Tomato Salsa

Kurczak w kremowym sosie z orzechami nerkowca w stylu indyjskim / Creamy indian cashew chicken

Boczniaki-w-smietanie-Creamed-oyster-

Boczniaki w śmietanie / Creamed oyster mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress