Pod tą tajemniczą nazwą kryje się przepyszny i lekki deser z serka śmietankowego i w tym przypadku truskawek. Specyficzny jest sposób w jaki się go przygotowuje,spotkałam się z nim pierwszy raz,jednak dzięki temu konsystencja serka jest dosłownie piankowa. Dałam też tyle cukru pudru ile było w przepisie,jednak następnym razem troszkę zwiększę jego ilość (lubię bardzo słodko:)).Przepis znalazłam w książce Delii Smith „Complete cookery course.”
Coeurs a la Creme (4 porcje)
Składniki:
- 225 g serka śmietankowego (typu philadelphia)
- 275 ml śmietanki
- 2 łyżki cukru pudru (lub więcej jeżeli lubisz słodsze desery)
- 2 białka z dużych jaj
- truskawki pokrojone w plasterki (lub inne ulubione owoce)
- bita śmietana
Przygotowanie:
- W misce dokładnie wymieszaj serek,śmietankę i cukier puder (ja użyłam pojemnika blendera i zmiksowałam na jednolitą masę).
- W misce miksera ubij na sztywną pianę białka,następnie bardzo delikatnie wmieszaj ją w masę serową.
- Tutaj następuje najciekawsze: Przygotuj miskę i durszlak. Wyłóż durszlak gazą (lub innym materiałem przez który można coś odsączyć) i wyłóż do niego masę serową.
- Umieść durszlak z masą nad miską,przykryj przykrywką i wstaw do lodówki na noc. Pamiętaj,by odległość między dnem durszlaka a miski była dosyć spora,aby było miejsce na odsączony płyn.
- Następnego dnia,wyłóż powstałą pianę do pojemniczków i udekoruj truskawkami i bitą śmietaną.
Wiewióra says
jako że truskawy mamy już polskie to i na ten deser z chęcią się skuszę 🙂
Dzi says
🙂
gin says
Faktycznie niezwykle ciekawy sposób przygotowania 🙂 Zaintrygowałaś mnie, z pewnością spróbuję przygotować takie cudo 🙂
Dzi says
Nie wiem jak to się dzieje ale powstaje taka słodka pianka,polecam:)