Dziś przedstawiam pomysł na bardzo przyjemny tzw. „obiad w tygodniu”, piersi kurczaka na pysznych pieczarkach smażonych z octem balsamicznym,serem gorgonzola i rukolą. Podałam go z pieczonymi młodymi ziemniakami Nigela Slatera.Polecam!
Piersi kurczaka z balsamicznymi pieczarkami i gorgonzolą
(4 porcje)
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- sól i pieprz do doprawienia
- trochę mąki do posypania
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
- ok. 500 g pieczarek (lub innych ulubionych grzybów)pokrojonych w plasterki
- 1/2 szklanki białego wina (półwytrawnego)
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 szklanki posiekanej rukoli
- 50 g gorgonzoli (lub innego sera z niebieską pleśnią)
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka umyj i osusz. Rozbij je pod folią tak,by miały mniej więcej jednolitą grubość, następnie posól i popieprz.Obsyp je mąką i strzep jej nadmiar.
- Rozgrzej patelnię do średnim ogniu i włóż masło (lub olej). Obsmaż piersi z każdej strony do zarumienienia i wyjmij je na talerz.
- Na tą samą patelnię włóż pieczarki,popieprz je i smaż mieszając,aż zaczną się rumienić. Wlej ocet balsamiczny i wino,całość dokładnie wymieszaj. Teraz włóż ponownie piersi na patelnię i zmniejsz ogień,tak by wszystko się delikatnie gotowało. Gotuj całość,przewracając kurczaka od czasu do czasu,aż będzie całkowicie usmażony (tutaj bardzo przydaje się termometr kuchenny). Gdyby sos za bardzo odparowywał,podlewaj całość odrobiną wody od czasu do czasu.
- Gdy kurczak jest już gotowy,wyjmij go na deskę do krojenia i zawiń w folię aluminiową,by nie ostygł.
- Do pozostałego na patelni sosu wsyp rukolę i smaż,aż zacznie więdnąć (chwilę),następnie włóż pokrojony ser i wymieszaj. Dopraw sos jeżeli uznasz to za konieczne.
- Podawaj pokrojonego kurczaka na przygotowanym sosie z grzybami.
Smacznego!
Ladylaura. says
Wspaniale się prezentuje,pozdrawiam.
Dzi says
Dziękuję:)