Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Piersi kurczaka z balsamicznymi pieczarkami i gorgonzolą

Piersi kurczaka z balsamicznymi pieczarkami i gorgonzolą

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Piersi kurczaka z balsamicznymi pieczarkami i gorgonzolą"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam pomysł na bardzo przyjemny tzw. „obiad w tygodniu”, piersi kurczaka na pysznych pieczarkach smażonych z octem balsamicznym,serem gorgonzola i rukolą. Podałam go z pieczonymi młodymi ziemniakami Nigela Slatera.Polecam!

Piersi kurczaka z balsamicznymi pieczarkami i gorgonzolą

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz do doprawienia
  • trochę mąki do posypania
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • ok. 500 g pieczarek (lub innych ulubionych grzybów)pokrojonych w plasterki
  • 1/2 szklanki białego wina (półwytrawnego)
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 szklanki posiekanej rukoli
  • 50 g gorgonzoli (lub innego sera z niebieską pleśnią)

Przygotowanie:

  1. Piersi kurczaka umyj i osusz. Rozbij je pod folią tak,by miały mniej więcej jednolitą grubość, następnie posól i popieprz.Obsyp je mąką i strzep jej nadmiar.
  2. Rozgrzej patelnię do średnim ogniu i włóż masło (lub olej). Obsmaż piersi z każdej strony do zarumienienia i wyjmij je na talerz.
  3. Na tą samą patelnię włóż pieczarki,popieprz je i smaż mieszając,aż zaczną się rumienić. Wlej ocet balsamiczny i wino,całość dokładnie wymieszaj. Teraz włóż ponownie piersi na patelnię i zmniejsz ogień,tak by wszystko się delikatnie gotowało. Gotuj całość,przewracając kurczaka od czasu do czasu,aż będzie całkowicie usmażony (tutaj bardzo przydaje się termometr kuchenny). Gdyby sos za bardzo odparowywał,podlewaj całość odrobiną wody od czasu do czasu.
  4. Gdy kurczak jest już gotowy,wyjmij go na deskę do krojenia i zawiń w folię aluminiową,by nie ostygł.
  5. Do pozostałego na patelni sosu wsyp rukolę i smaż,aż zacznie więdnąć (chwilę),następnie włóż pokrojony ser i wymieszaj. Dopraw sos jeżeli uznasz to za konieczne.
  6. Podawaj pokrojonego kurczaka na przygotowanym sosie z grzybami.
Smacznego!

 

Share the post "Piersi kurczaka z balsamicznymi pieczarkami i gorgonzolą"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: białe wino, gorgonzola, grzyby, kurczak, mięso, obiad, ocet balsamiczny, pieczarki, ser pleśniowy, wino

« Stek z rostbefu wołowego z sosem z pasty miso i pomarańczy.
Coeurs a la Creme Delii Smith »

Comments

  1. Ladylaura. says

    24 maja 2013 at 11:57

    Wspaniale się prezentuje,pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 maja 2013 at 12:08

      Dziękuję:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pakieciki-z-karpiem-i-grzybami-Carp-and-mushrooms-en-papillote

Pakieciki z karpiem i grzybami / Carp and mushrooms en papillote

Puree-ziemniaczane-z-chrzanem-Creamy-horseradish-potato-puree

Puree ziemniaczane z chrzanem / Creamy horseradish potato puree

Najlepsze czeskie piwo w Warszawie? Kierunek Restauracja Bohemia!

Kurczak jerk Gordona Ramsaya (jerk chicken)

Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup

Zupa serowa z brokułami / Broccoli cheese soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress