Chyba każdy zna tą surówkę z kapusty. Ja dziś proponuję wersję troszkę bardziej urozmaiconą,ponieważ oprócz standardowej kapusty i marchewki,znajdują się w niej kapary i korniszony, a całość wymieszana jest z dressingiem z curry. Świetny dodatek do mięs i innych dań głównych. Przepis znalazłam w książce „Complete Cook” Hamlyna. Polecam!
Scroll down for English version
Colesław (4 porcje)
Składniki:
- 1 jabłko, pokrojone w kostkę
- 2 marchewki starte na tarce
- 2 łyżki pokrojonych w kostkę korniszonów
- 2 łyżeczki kaparów
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1/4 – 1/2 (w zależności od wielkości)kapusty,posiekanej
- 3 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka musztardy (np. Dijon)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na dressing.
- Dodaj do dressingu jabłko,marchewkę,korniszony,kapary i pietruszkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Polej dressingiem poszatkowaną kapustę i ponownie dokładnie wymieszaj.
English version
Spiced coleslaw ( serves 4)
Ingredients:
- 1 apple,cored and diced
- 2 carrots, grated
- 2 tablespoons diced gherkins
- 2 teaspoons capers
- 2 tablespoons chopped parsley
- 1/4-1/2 white cabbage,shredded
- 3 tablespoons mayonnaise
- 1/2 teaspoon curry powder
- 1/2 teaspoon ground nutmeg
- 1/2 teaspoon paprika
- 1 teaspoon mustard ( Dijon)
- 1 tablespoon olive oil
- 1 tablespoon lemon juice
- salt and pepper
Preparation:
- To make the dressing,whisk all the ingredients together until blended.
- Add the apple and carrots to the dressing with the gherkins,capers and parsley. Mix together throughly and add salt and pepper to taste.
- Pour the dressing over the cabbage,toss to mix.
Wiewióra says
colesława uwielbiam pod każą postacią 🙂 wspaniale Ci sie udał 🙂
Dzi says
Dziękuję,ja też uwielbiam wszelkie surówki:)