Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Dobrze doprawiony colesław

Dobrze doprawiony colesław

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Dobrze doprawiony colesław"

  • Facebook
  • X

Chyba każdy zna tą surówkę z kapusty. Ja dziś proponuję wersję troszkę bardziej urozmaiconą,ponieważ oprócz standardowej kapusty i marchewki,znajdują się w niej kapary i korniszony, a całość wymieszana jest z dressingiem z curry. Świetny dodatek do mięs i innych dań głównych. Przepis znalazłam w książce „Complete Cook”  Hamlyna. Polecam!

Scroll down for English version 

Colesław (4 porcje)

Składniki:

  • 1 jabłko, pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki starte na tarce
  • 2 łyżki pokrojonych w kostkę korniszonów
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1/4 – 1/2 (w zależności od wielkości)kapusty,posiekanej
Składniki na dressing:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy (np. Dijon)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na dressing.
  2. Dodaj do dressingu jabłko,marchewkę,korniszony,kapary i pietruszkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Polej dressingiem poszatkowaną kapustę i ponownie dokładnie wymieszaj.
Smacznego!

English version

Spiced coleslaw ( serves 4)

Ingredients:

  • 1 apple,cored and diced
  • 2 carrots, grated
  • 2 tablespoons diced gherkins
  • 2 teaspoons capers
  • 2 tablespoons chopped parsley
  • 1/4-1/2 white cabbage,shredded
Spiced dressing:
  • 3 tablespoons mayonnaise
  • 1/2 teaspoon curry powder
  • 1/2 teaspoon ground nutmeg
  • 1/2 teaspoon paprika
  • 1 teaspoon mustard ( Dijon)
  • 1 tablespoon olive oil
  • 1 tablespoon lemon juice
  • salt and pepper

Preparation:

  1. To make the dressing,whisk all the ingredients together until blended.
  2. Add the apple and carrots to the dressing with the gherkins,capers and parsley. Mix together throughly and add salt and pepper to taste.
  3. Pour the dressing over the cabbage,toss to mix.
Enjoy!

Share the post "Dobrze doprawiony colesław"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: dodatek do dania głównego, Hamlyn, kapary, kapusta, marchewka, obiad, sałatka, surówka, zioła

« Esencjonalny bulion z kaczki Thomasa Kellera
Kanapki z pulled pork z polędwiczki wieprzowej w sosie barbeque »

Comments

  1. Wiewióra says

    1 czerwca 2013 at 18:30

    colesława uwielbiam pod każą postacią 🙂 wspaniale Ci sie udał 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 czerwca 2013 at 18:41

      Dziękuję,ja też uwielbiam wszelkie surówki:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kanapki z pulled pork z polędwiczki wieprzowej w sosie barbeque | karmelowy pisze:
    2 czerwca 2013 o 06:57

    […] głównaO MnieWspółpracaKontakt Previous Home / Dania obiadowe / Kanapki z pulled pork z polędwiczki wieprzowej w sosie barbeque […]

    Odpowiedz
  2. Colesław z serem z niebieską pleśnią/Blue cheese coleslaw karmelowy | karmelowy pisze:
    17 marca 2014 o 11:21

    […] poprzednimi sukcesami z surówkami typu colesław np. dobrze doprawiony lub tradycyjny i najlepszy , postanowiłam eksperymentować dalej. Takim sposobem powstała […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pieczarki-w-glazurze-miodowo-balsamicznej-Honey-balsamic-mushrooms

Pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej / Honey balsamic mushrooms

Tarta nadziewana orzechami w karmelu / Caramel and nut tart

Babka cytrynowa / Lemon bundt cake

Zupa krem z pieczonych burakow z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger

Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger

Dobrze doprawiony colesław

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress