Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Czerwone curry z kurczakiem w stylu tajskim / Thai red curry with chicken

Czerwone curry z kurczakiem w stylu tajskim / Thai red curry with chicken

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Czerwone curry z kurczakiem w stylu tajskim / Thai red curry with chicken"

  • Facebook
  • Twitter

Przeróżne curry to dania, które coraz częściej goszczą na naszym stole. Są zazwyczaj łatwe do wykonania, bardzo aromatyczne i co najważniejsze, przepyszne 🙂 Dziś proponuję pikantną tajską jego wersję, z kurczakiem, groszkiem, bambusem i mnóstwem innych składników, które zapewniają intensywne i przyjemne doznania smakowe. Można podawać je z ryżem, chlebkiem naan lub nawet ze zwykłymi tostami. Pikanterię tego curry można korygować dodając mniej lub więcej chilli, zgodnie ze swoimi upodobaniami. Polecam!

Scroll down for recipe in English

curry

Czerwone curry z kurczakiem w stylu tajskim

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 cm świeżego imbiru, pokrojonego w plasterki
  • 3-4 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jak lubicie bardziej pikantne)
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka (400 g) mleka kokosowego
  • 2,5 – 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 gałązka trawy cytrynowej, biała część, rozbita płaską stroną noża
  • 5 liści kaffir
  • sól i pieprz do smaku
  • 450 g mięsa z kurczaka, pokrojonego w cienkie plastry
  • 1 puszka (200 g) pędów bambusa
  • 1/4 szklanki zamrożonego groszku
  • 1/2 szklanki liści bazylii
  • kawałki limonki i listki kolendry do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Przy pomocy moździerza, a najlepiej w blenderze, zmiksuj na pastę pierwsze 6 składników.
  2. Na dużej i głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż pastę curry, trawę cytrynową i liście kaffir. Wymieszaj i smaż, aż poczujesz intensywny aromat, przez 1-2 minuty. Następnie wlej mleko kokosowe i bulion z kurczaka, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  3. Zmniejsz ogień do małego i gotuj sos przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż lekko zgęstnieje.
  4. Dodaj kurczaka i pędy bambusa, po czym gotuj kolejne 10 minut, aż kurczak przestanie być surowy. Następnie dodaj groszek, gotuj przez chwilę aż przestanie być twardy, po czym dopraw całość cukrem, sosem rybnym, solą i pieprzem.
  5. Zdejmij curry z ognia i wmieszaj liście bazylii. Wyłóż do miseczek, posyp kolendrą i podaj z ryżem i limonką.

Smacznego!

curry

English version

Thai red curry with chicken

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 large onion, chopped
  • 4 cloves garlic
  • 2,5 cm fresh ginger
  • 3-4 fresh red chili peppers
  • 1 tablespoon whole coriander seeds
  • 1 teaspoon cumin seeds
  • 2 tablespoons cooking oil
  • 1 can (400 g) coconut milk
  • 3 cups chicken stock
  • 2 tablespoons fish sauce
  • 2 tablespoons brown sugar
  • 1 large lemongrass, white part only, bruised
  • 5 kaffir-lime leaves
  • salt and pepper to taste
  • 450 g chicken meat, sliced thinly
  • 1 can (200 g) bamboo shoots
  • 1/4 cup frozen peas
  • 1/2 cup basil leaves
  • lime wedges and cilantro (optional)

Preparation:

  1. Using mortar and pestle or food processor, grind the first 6 ingredients until they turn into paste form.
  2. Heat oil in a pan over medium heat. Add curry paste, lemongrass, lime leaves, and stir fry until fragrant. Add coconut milk and chicken stock into the pan, mix until combined and bring to boil.
  3. Reduce the heat to medium-low. Simmer the sauce for about 15 minutes, stirring occasionally to prevent the bottom from burning, until the sauce is reduced and become oily.
  4. Add chicken and bamboo shoots. Continue cooking for about 10 minutes, until the chicken is cooked through. Add peas and bring to simmer until the peas are well cooked. Season the curry with palm sugar, fish sauce, salt and pepper.
  5. Turn off the heat and stir in basil leaves. Ladle the curry into serving bowl, garnish with cilantro sprigs and lime wedges.

Enjoy!

curry

Share the post "Czerwone curry z kurczakiem w stylu tajskim / Thai red curry with chicken"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: bambus, curry, kuchnia tajska, kurczak, mięso, mleko kokosowe, obiad, trawa cytrynowa, zioła

« Pierogi z wołowiną i kurkami / Chanterelle and beef pierogies
Mule w białym winie / Moules marinière »

Comments

  1. Marek Masalski says

    12 sierpnia 2014 at 15:43

    Przepis z pewnością trafi w moje kubki smakowe, ponieważ często mi się zdarza zamówić wołowinę curry z lokalnej tajskiej knajpki. Może ciekawym pomysłem byłoby wprowadzenie grafiki informującej o pikantności danego dania? Takie papryczki, które można znaleźć w menu w knajpach 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 sierpnia 2014 at 16:00

      W sumie dobry pomysł. Tylko ja zawsze zaniżam liczbę papryczek bo nie lubię specjalnie pikantnych potraw. Dlatego też zawsze piszę „lub więcej jeżeli lubicie pikantne”:P

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki/Teriyaki chicken noodle bowls

Sycacy-kapusniak-z-miesem-i-grzybami-Cabbage-soup-with-meat-and-mushrooms

Sycący kapuśniak z mięsem i grzybami / Cabbage soup with meat and mushrooms

Lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem / Peas, spinach and cod lasagne

Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce

Pieczone młode ziemniaki z dressingiem musztardowym ze szczypiorkiem

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress