Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kanapki z pulled pork z polędwiczki wieprzowej w sosie barbeque

Kanapki z pulled pork z polędwiczki wieprzowej w sosie barbeque

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Kanapki z pulled pork z polędwiczki wieprzowej w sosie barbeque"

  • Facebook
  • Twitter

Pulled pork,jest to najzwyczajniejsze mięso wieprzowe tylko porozrywane po upieczeniu na włókna. Byłam nawet jakiś czas temu w restauracji w Warszawie, która specjalizuje się w tego typu kanapkach, jednak brakowało mi tam sosu i warzyw. Dlatego ja dziś proponuję pulled pork w sosie barbeque, z bardzo wolno pieczonej polędwiczki wieprzowej i dobrze doprawionym colesławem.  Sposób pieczenia mięsa ma tutaj ogromne znaczenie, szczerze mówiąc robiłam je w taki sposób pierwszy raz i byłam zaskoczona efektem. Po wyjęciu z piekarnika po tych kilku godzinach byłam pewna, że się nie upiekło-mięso było wciąż różowawe.Jednak gdy tylko wbiłam widelec, praktycznie bez wysiłku podzieliłam je na włókna, które wymieszałam z sosem. Samo mięso dosłownie rozpływa się w ustach! Być może kiedyś zainwestuję w profesjonalny „slow cooker”, ale jak na razie piekarnik zdał egzamin w 100 %, a moja druga połowa powiedziała,że to była najlepsza kanapka jaką kiedykolwiek zrobiłam! Czego chcieć więcej:) Warto też wspomnieć, że danie jest bardzo łatwe do przygotowania i praktycznie robi się samo.Polecam! 

Scroll down for English version 

Kanapki BBQ z pulled pork (4 duże porcje)

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa,z usuniętymi błonkami (ok.450 g)
  • 1 1/2 szklanki ketchupu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu (jabłkowego lub z czerwonego wina)
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 1/2 łyżki musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 duże bułki hamburgerowe (lub 8 mniejszych)
  • surówka colesław

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 80 oC.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz polędwiczki) w naczyniu żaroodpornym.
  3. Włóż do sosu polędwiczkę,polej ją sosem i przykryj naczynie folią aluminiową (matową stroną do góry).
  4. Włóż naczynie do piekarnika i piecz 5-6 godzin (aż mięso będzie się rozpadało po sprawdzeniu widelcem), na ostatnią godzinę zwiększyłam temp. pieczenia do 100 oC.
  5. Wyjmij naczynie z piekarnika, używając dwóch widelców porozdzielaj mięso na włókna i wymieszaj z sosem.
  6. Opiecz połówki bułek na suchej patelni,następnie wyłóż na nie wieprzowinę i surówkę.
Smacznego!

English version

 BBQ pulled pork sandwiches 

(4 large servings)

Ingredients:

  • 1 pork tenderloin, trimmed (about 450 g)
  • 1 1/2 cup ketchup
  • 3 tablespoons brown sugar
  • 3 tablespoons vinegar (apple cider or red wine)
  • 2 tablespoons Worcestershire sauce
  • 1 1/2 tablespoons Dijon mustard
  • 1/2 teaspoon pepper
  • 4 large hamburger buns (or 8 small)
  • spiced coleslaw 

Preparation:

  1. Preheat the oven to 80 oC.
  2. Mix all the ingredients (except the tenderloin) in the baking dish.
  3. Place pork in, pour over the sauce and cover the dish with aluminum foil (matt side up).
  4. Place the dish in the oven and bake for 5-6 hours (until meat is falling apart after checking with a fork), increase the temeprature to 100 oC for the last hour.
  5. Remove the dish from the oven and, using two forks shread the meat and mix with sauce.
  6. Toast halves of buns on a dry pan,then add the meat and slaw.

Enjoy!

Share the post "Kanapki z pulled pork z polędwiczki wieprzowej w sosie barbeque"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Przystawki, Sałatki i surówki Tagged With: colesław, kanapka, mięso, obiad, polędwiczka, przystawka, pulled pork, surówka, wieprzowina

« Dobrze doprawiony colesław
Cannelloni z ricottą, szpinakiem i mięsem z najnowszego Kukbuka »

Comments

  1. Wiewióra says

    2 czerwca 2013 at 07:26

    robiłam pulled pork nie dawno i zakochałam się w tak przyrządzanym mięsiwie! twój sposób zapowiada sie rewelacyjnie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 czerwca 2013 at 09:22

      To jest po postu pyszne,już mam przygotowanych innych przepisów pulled mięsiw do przetestowania:)

      Odpowiedz
  2. Kinga says

    12 czerwca 2013 at 11:46

    Bardzo smaczne, męczące było tylko czekanie 6 h na mięsko …
    Moje dziecko początkowo niechętnie siadło do tej kanapki, ale zasmakowało i wyczyścił cały talerz.

    Odpowiedz
  3. Dzi says

    12 czerwca 2013 at 11:53

    To prawda, ja zaglądałam do piekarnik chyba ze 20 razy:) Następnym razem nastawię rano, pójdę na zakupy i jak wrócę to będzie gotowa:P Teraz mam w planach ponowić eksperyment, tym razem z wołowiną w roli głównej.

    Odpowiedz
  4. Agusik kulinarnie says

    1 sierpnia 2019 at 21:22

    Zrobilam wszystko wg.przepisu-mieso i coleslawa i…sie zakochalam pyszne!!! A musze dodac,ze to nie pierwszy od Ciebie udany przepis-dziekuje.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 sierpnia 2019 at 21:23

      Też uwielbiam te kanapki i często wracam do tego przepisu;)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pulled pork z pomarańczowym sosem barbeque | karmelowy pisze:
    23 czerwca 2013 o 06:25

    […] razem przedstawiam następny udany, po polędwiczce, eksperyment z szynką wieprzową w pomarańczowym sosie bbq. Znowu wykorzystałam do tego dania […]

    Odpowiedz
  2. Pikantny pulled chicken/Spicy pulled chicken | karmelowy pisze:
    14 lutego 2014 o 07:05

    […] sukcesami w zakresie pulled pork z polędwiczki wieprzowej i pulled pork z pomarańczowym sosem BBQ przedstawiam przepis na rewelacyjny pulled chicken, […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Mloda-kapusta-z-boczkiem-Young-cabbage-with-bacon

Młoda kapusta z boczkiem / Young cabbage with bacon

Kotlety schabowe z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru / Pork chops with caramelized pears and cider sauce

Kanapki z pulled pork z polędwiczki wieprzowej w sosie barbeque

Restauracja Artkitchen – recenzja

Szybki-makaron-z-owocami-morza-Easy-seafood-pasta

Szybki makaron z owocami morza / Easy seafood pasta

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress