Jeden z moich ulubionych i najbardziej wyczekiwanych dodatków do dania głównego. Szkoda,że można się nią raczyć tylko wiosną… Bardzo łatwa w przygotowaniu młoda kapusta z pomidorami i dużą ilością koperku. Pasuje do każdego rodzaju mięsa i o oczywiście młodych ziemniaczków.Polecam!
Młoda kapusta w pomidorach
(4 porcje)
Składniki:
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 30 g masła
- 1 główka młodej kapusty (ok 900 g) posiekana
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1 1/2 szklanki wrzątku
- 1/2 szklanki posiekanego świeżego koperku
- cukier puder do smaku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W dużym garnku roztop połowę masła na dużym ogniu i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do zarumienienia.
- Zmniejsz ogień i włóż pomidory,kapustę,połowę koperku i wlej wrzątek. Gotuj pod przykryciem,aż kapusta będzie miękka (ok. 15-20 min).
- Wmieszaj drugą połowę masła i koperku. Dopraw do smaku cukrem pudrem,solą i pieprzem.
- Można podawać od razu,jednak mi najbardziej smakuje odgrzana następnego dnia.
mycatcooks says
robię czasami młodą kapustę ale nigdy nie dodawałam pomidorów, fajny pomysł
Dzi says
Polecam:)