Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Penne z wiosennymi warzywami i ricottą zapiekane pod mozzarellą

Penne z wiosennymi warzywami i ricottą zapiekane pod mozzarellą

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Penne z wiosennymi warzywami i ricottą zapiekane pod mozzarellą"

  • Facebook
  • X

Mam słabość do makaronów zapiekanych z serem…najlepiej z dużą ilością sera:). Tym razem proponuję penne z pieczonymi szparagami i porem, groszkiem,dużą ilością świeżych ziół w sosie z ricotty, a to wszystko zapieczone pod mozzarellą. To danie jest wyjątkowo smaczne i pomimo tego,że jest wegetariańskie, zachwyci każdego.Ponadto,co najważniejsze, jest łatwe i szybkie w wykonaniu.Polecam!

Scroll down for English version 

Penne z wiosennymi warzywami i ricottą zapiekane pod mozzarellą

(6-8 porcji)

Składniki:

  • pęczek szparagów (u mnie białe,ale mogą być też zielone) pokrojonych na plasterki
  • 2 duże pory,umyte i pokrojone na plasterki (tylko jasna i jasnozielona część)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 szklanka ricotty
  • 400 g makaronu penne
  • 1 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki startej na tarce mozzarelli (lub więcej jeśli lubisz)

Przygotowanie:

  1. Włóż szparagi i pora do żaroodpornego naczynia i wymieszaj je z oliwą z oliwek. Umieść naczynie w nagrzanym do 220 oC piekarniku i piecz ok 15 minut,lub do momentu aż będą miękkie i lekko zarumienione.
  2. W misce wymieszaj ricottę,bazylię,pietruszkę i czosnek.
  3. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, jedynie na minutę przed zakończeniem gotowani wsyp do niego mrożony groszek. Następnie całość odcedź,zachowując ok 1/4 szklanki płynu.
  4. Wymieszaj makaron i groszek z pieczonymi warzywami,ziołową ricottą i odlanym płynem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i posyp startą mozzarellą.
  6. Włóż do wciąż nagrzanego piekarnika i piecz tylko do momentu roztopienia się sera (ok. 5 minut).
Smacznego!

(English version)

Penne with spring vegetables and ricotta cheese baked with mozzarella

(6-8 servings)

Ingredients:

  • bunch of asparagus cut into slices
  • 2 large leeks, washed and cut into slices (only white and light green parts)
  • 1 tablespoon olive oil
  • 2 tablespoons chopped fresh basil
  • 2 tablespoons chopped fresh parsley
  • 1/4 teaspoon granulated garlic
  • 1 cup ricotta
  • 400 g penne
  • 1 1/2 cups frozen peas
  • salt and pepper to taste
  • 1/2 cup grated mozzarella cheese (or more if you like)

Preparation:

  1. Put the asparagus and leeks in the baking pan and mix them with olive oil. Place it in a preheated oven (220 ° C) and bake for about 15 minutes, or until the veggies are tender and lightly browned.
  2. Mix ricotta, basil, parsley and garlic in a bowl.
  3. Cook pasta as directed on the package and add the frozen peas during the last minute of the process. Scoop out 1/4 cup of liquid and put it away on the side. Next, drain the pasta and peas.
  4. Mix the pasta and peas with roasted vegetables, herb ricotta and reserved pasta water. Season with salt and pepper to taste.
  5. Add the pasta to the baking pan and sprinkle with grated mozzarella.
  6. Bake just until the cheese melts (about 5 minutes).

Enjoy!

Share the post "Penne z wiosennymi warzywami i ricottą zapiekane pod mozzarellą"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony Tagged With: groszek, makaron, obiad, por, ricotta, szparagi, zioła

« Zupa szafranowa z kalafiorem Gordona Ramsaya
Łatwe ciasto z truskawkami i czekoladą »

Comments

  1. whiness says

    29 maja 2013 at 07:03

    Taka zapiekanka do mnie przemawia 🙂 Musiała być pyszna. Połączenie ricotty, makaronu i mozzarelli jest strzałem w dziesiątkę!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 maja 2013 at 07:47

      O tak:) Polecam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem / Roasted chicken with cardamom and yogurt

Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast witch poached egg

Tosty z awokado i jajkiem w koszulce / Avocado toast witch poached egg

Puree ziemniaczane ze szpinakiem

Surowka-z-pora-z-kukurydza-Leek-and-corn-salad

Surówka z pora z kukurydzą / Leek and corn salad

Makaron z kurczakiem, grzybami i papryka / Chicken, mushroom and pepper pasta

Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką / Chicken, mushroom and pepper pasta

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress