Mam słabość do makaronów zapiekanych z serem…najlepiej z dużą ilością sera:). Tym razem proponuję penne z pieczonymi szparagami i porem, groszkiem,dużą ilością świeżych ziół w sosie z ricotty, a to wszystko zapieczone pod mozzarellą. To danie jest wyjątkowo smaczne i pomimo tego,że jest wegetariańskie, zachwyci każdego.Ponadto,co najważniejsze, jest łatwe i szybkie w wykonaniu.Polecam!
Scroll down for English version
Penne z wiosennymi warzywami i ricottą zapiekane pod mozzarellą
(6-8 porcji)
Składniki:
- pęczek szparagów (u mnie białe,ale mogą być też zielone) pokrojonych na plasterki
- 2 duże pory,umyte i pokrojone na plasterki (tylko jasna i jasnozielona część)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 szklanka ricotty
- 400 g makaronu penne
- 1 1/2 szklanki mrożonego groszku
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki startej na tarce mozzarelli (lub więcej jeśli lubisz)
Przygotowanie:
- Włóż szparagi i pora do żaroodpornego naczynia i wymieszaj je z oliwą z oliwek. Umieść naczynie w nagrzanym do 220 oC piekarniku i piecz ok 15 minut,lub do momentu aż będą miękkie i lekko zarumienione.
- W misce wymieszaj ricottę,bazylię,pietruszkę i czosnek.
- Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, jedynie na minutę przed zakończeniem gotowani wsyp do niego mrożony groszek. Następnie całość odcedź,zachowując ok 1/4 szklanki płynu.
- Wymieszaj makaron i groszek z pieczonymi warzywami,ziołową ricottą i odlanym płynem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i posyp startą mozzarellą.
- Włóż do wciąż nagrzanego piekarnika i piecz tylko do momentu roztopienia się sera (ok. 5 minut).
(English version)
Penne with spring vegetables and ricotta cheese baked with mozzarella
(6-8 servings)
Ingredients:
- bunch of asparagus cut into slices
- 2 large leeks, washed and cut into slices (only white and light green parts)
- 1 tablespoon olive oil
- 2 tablespoons chopped fresh basil
- 2 tablespoons chopped fresh parsley
- 1/4 teaspoon granulated garlic
- 1 cup ricotta
- 400 g penne
- 1 1/2 cups frozen peas
- salt and pepper to taste
- 1/2 cup grated mozzarella cheese (or more if you like)
Preparation:
- Put the asparagus and leeks in the baking pan and mix them with olive oil. Place it in a preheated oven (220 ° C) and bake for about 15 minutes, or until the veggies are tender and lightly browned.
- Mix ricotta, basil, parsley and garlic in a bowl.
- Cook pasta as directed on the package and add the frozen peas during the last minute of the process. Scoop out 1/4 cup of liquid and put it away on the side. Next, drain the pasta and peas.
- Mix the pasta and peas with roasted vegetables, herb ricotta and reserved pasta water. Season with salt and pepper to taste.
- Add the pasta to the baking pan and sprinkle with grated mozzarella.
- Bake just until the cheese melts (about 5 minutes).
Enjoy!
Taka zapiekanka do mnie przemawia 🙂 Musiała być pyszna. Połączenie ricotty, makaronu i mozzarelli jest strzałem w dziesiątkę!
O tak:) Polecam!