Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa szafranowa z kalafiorem Gordona Ramsaya

Zupa szafranowa z kalafiorem Gordona Ramsaya

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Zupa szafranowa z kalafiorem Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter

Szafran-najdroższa wagowo przyprawa świata. Kupiłam ostatnio dosłownie 2 szczypty, gdyż znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki” przepis na zupę,która wyglądała na zdjęciu obłędnie. Jak zwykle nie zawiodłam się na nim i zupa wyszła pyszna:) Normalnie jest koloru prawie białego,moja wyszła pomarańczowa gdyż użyłam własnoręcznie zrobionego bulionu z kaczki,ale o tym później.Polecam!

Zupa szafranowa z kalafiorem

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 ml bulionu drobiowego (lub warzywnego,ew. z kaczki)
  • 500 ml mleka
  • 2 szczypty nitek szafranu
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 duży kalafior,podzielony na różyczki
  • 25 g masła
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • oliwa z oliwek do skropienia

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wlej bulion,mleko,dodaj szczyptę szafranu i dużą szczyptę soli. Zagotuj, dodaj kalafior i zmniejsz ogień do średniego. Gotuj przez 5-6 min,aż kalafior zrobi się miękki (najlepiej sprawdzać widelcem).
  2. Łyżką durszlakową wyłów 1/4 kalafiora i odłóż na bok.Resztę przełóż łyżką durszlakową do pojemnika blendera, i wlej taką ilość bulionu z mlekiem,aby sięgał do połowy wysokości kalafiora w pojemniku. Zmiksuj go na gładkie puree.
  3. Przelej je teraz do rondla i wlej tyle bulionu z mlekiem,aby otrzymać konsystencję zupy (wg upodobań). Dodaj drugą szczyptę szafranu i delikatnie podgrzej,doprawiając solą i pieprzem. Wmieszaj dodatkową ilość płynu jeżeli zupa będzie zbyt gęsta.
  4. Na małej patelni rozgrzej masło,aż zacznie się pienić. Wrzuć odłożony w całości kalafior i smaż przez kilka minut,aż się zarumieni na złotobrązowy kolor. Wsyp i wmieszaj połowę pietruszki i kontynuuj smażenie,aż kalafior będzie chrupiący.
  5. Nałóż kalafior na środek talerzy do zupy,wlej zupę i podawaj zaraz po przygotowaniu,skropioną oliwą z oliwek,posypaną pietruszką i zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego!

Share the post "Zupa szafranowa z kalafiorem Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: Gordon Ramsay, kalafior, obiad, przystawka, szafran, zioła, zupa

« Młoda kapusta w pomidorach
Penne z wiosennymi warzywami i ricottą zapiekane pod mozzarellą »

Comments

  1. Zielona strona Flinstona says

    28 maja 2013 at 12:12

    Wygląda bardzo apetycznie, a z szafranem nie miałam jeszcze nigdy do czynienia 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 maja 2013 at 12:13

      Ja do do tej zupy też nie,ale trzeba spróbować wszystkiego:)

      Odpowiedz
  2. Wysoki Niski says

    28 maja 2013 at 20:16

    Tłuszczowe kropki pięknie prezentują się na zdjęciu 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 maja 2013 at 20:20

      🙂

      Odpowiedz
  3. crisisgirl says

    31 maja 2013 at 15:26

    ja ostatnio eksperymentuje z szafranem. zrobie ta zupe koniecznie!!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      31 maja 2013 at 15:29

      Polecam, jest na prawdę smaczna:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Esencjonalny bulion z kaczki | karmelowy pisze:
    31 maja 2013 o 07:45

    […] trudne. Cały proces trwa dosyć długo,ale zapewniam,że warto. Na bazie tego bulionu zrobiłam zupę szafranową Gordona Ramsaya i wyszła pyszna,można go też wykorzystać do sosów oraz zamrozić do wykorzystania w […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kotlety wieprzowe z karmelizowanym jabłkiem i sosem śmietanowo-cydrowym

Angielskie śniadanie – scones na słono i słodko

Calzone nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami leśnymi / Calzone with chicken, spinach and wild mushrooms

Świąteczna granola z pierniczkami / Christmassy gingerbread granola

Puree z kalafiora Gordona Ramsaya / Gordon Ramsay’s cauliflower puree

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress