Szafran-najdroższa wagowo przyprawa świata. Kupiłam ostatnio dosłownie 2 szczypty, gdyż znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki” przepis na zupę,która wyglądała na zdjęciu obłędnie. Jak zwykle nie zawiodłam się na nim i zupa wyszła pyszna:) Normalnie jest koloru prawie białego,moja wyszła pomarańczowa gdyż użyłam własnoręcznie zrobionego bulionu z kaczki,ale o tym później.Polecam!
Zupa szafranowa z kalafiorem
(4 porcje)
Składniki:
- 500 ml bulionu drobiowego (lub warzywnego,ew. z kaczki)
- 500 ml mleka
- 2 szczypty nitek szafranu
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 duży kalafior,podzielony na różyczki
- 25 g masła
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- oliwa z oliwek do skropienia
Przygotowanie:
- Do dużego garnka wlej bulion,mleko,dodaj szczyptę szafranu i dużą szczyptę soli. Zagotuj, dodaj kalafior i zmniejsz ogień do średniego. Gotuj przez 5-6 min,aż kalafior zrobi się miękki (najlepiej sprawdzać widelcem).
- Łyżką durszlakową wyłów 1/4 kalafiora i odłóż na bok.Resztę przełóż łyżką durszlakową do pojemnika blendera, i wlej taką ilość bulionu z mlekiem,aby sięgał do połowy wysokości kalafiora w pojemniku. Zmiksuj go na gładkie puree.
- Przelej je teraz do rondla i wlej tyle bulionu z mlekiem,aby otrzymać konsystencję zupy (wg upodobań). Dodaj drugą szczyptę szafranu i delikatnie podgrzej,doprawiając solą i pieprzem. Wmieszaj dodatkową ilość płynu jeżeli zupa będzie zbyt gęsta.
- Na małej patelni rozgrzej masło,aż zacznie się pienić. Wrzuć odłożony w całości kalafior i smaż przez kilka minut,aż się zarumieni na złotobrązowy kolor. Wsyp i wmieszaj połowę pietruszki i kontynuuj smażenie,aż kalafior będzie chrupiący.
- Nałóż kalafior na środek talerzy do zupy,wlej zupę i podawaj zaraz po przygotowaniu,skropioną oliwą z oliwek,posypaną pietruszką i zmielonym czarnym pieprzem.
Zielona strona Flinstona says
Wygląda bardzo apetycznie, a z szafranem nie miałam jeszcze nigdy do czynienia 🙂
Dzi says
Ja do do tej zupy też nie,ale trzeba spróbować wszystkiego:)
Wysoki Niski says
Tłuszczowe kropki pięknie prezentują się na zdjęciu 🙂
Dzi says
🙂
crisisgirl says
ja ostatnio eksperymentuje z szafranem. zrobie ta zupe koniecznie!!
Dzi says
Polecam, jest na prawdę smaczna:)