Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Blog

Kruche ciasteczka z jagodami / Blueberry pie cookies

by Dzi 14 komentarzy

Kruche ciasteczka z jagodami / Blueberry pie cookies

Dziś proponuję coś słodkiego 🙂 Przepyszne, kruche ciastka nadziewane jagodami (można zamiennie użyć borówki amerykańskiej), słodkie, z akcentem cytrynowym. Pycha! Nie są trudne w przygotowaniu, ani też szczególnie pracochłonne, a na pewno wszystkim przypadną do gustu. Polecam!

Filed Under: Słodkości Tagged With: borówka amerykańska, ciasto, ciasto kruche, deser, jagody, słodkości, wypieki

Zupa z soczewicą i szpinakiem / Lentil and spinach soup

by Dzi 2 komentarze

Zupa z soczewicą i szpinakiem / Lentil and spinach soup

Chłodniej się jakoś zrobiło, proponuję więc przepis na zupę z czerwonej soczewicy i szpinaku, z dodatkiem rozgrzewającego chilli i imbiru. Receptura pochodzi z uwielbianej przeze mnie książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować” i po raz kolejny polecam ją tym początkującym, jak i zaawansowanym w sztuce kulinarnej. Zupa jest przepyszna! Jedyną, wprowadzoną przeze mnie modyfikacją w…

Read More »

Filed Under: Przystawki, Zupy Tagged With: chilli, imbir, Jamie Oliver, przystawka, seler naciowy, soczewica, szpinak, zupa

Konkurs z firmą Ballarini – zakończony!

by Dzi 49 komentarzy

Konkurs z firmą Ballarini – zakończony!

Zgodnie z obietnicą w poście z testem patelni i przepisem na fondanta czekoladowego z nutellą, z wielką przyjemnością ogłaszam pierwszy konkurs na moim blogu ! 🙂 Do wygrania jest patelnia do omletów, której sponsorem jest oczywiście firma Ballarini.

Filed Under: Konkursy i akcje Tagged With: konkurs

Pappardelle z wędzonym pstrągem w sosie pomidorowym / Pappardelle with smoked trout and tomatoes

by Dzi 6 komentarzy

Pappardelle z wędzonym pstrągem w sosie pomidorowym / Pappardelle with smoked trout and tomatoes

Dziś łatwy i przyjemny przepis na pappardelle z wędzonym pstrągiem w delikatnym sosie ze świeżych pomidorów podany ze startym parmezanem. Danie robi się bardzo szybko więc idealnie nadaje się dla zabieganych na przyjemny obiad w tygodniu. Można też użyć tutaj innego ulubionego rodzaju makaronu, jak i innej wędzonej ryby o zwartym, białym mięsie. Przepis pochodzi z…

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Ryby i owoce morza Tagged With: Gordon Ramsay, makaron, pappardelle, parmezan, pomidor, pstrąg, ryba, ser, suszone pomidory, tagliatelle

Kurczak z warzywami z patelni / Skillet chicken with vegetables

by Dzi 9 komentarzy

Kurczak z warzywami z patelni / Skillet chicken with vegetables

Dziś przedstawiam pomysł na przepyszny i szybki letni obiad. Soczysty kurczak przygotowany z sezonowymi warzywami takimi jak cukinia, czy fasolka szparagowa i pysznym sosem z winem i ziołami. Szybki, jednogarnkowy obiad, idealny dla zapracowanych na posiłek w tzw „tygodniu” i dbających o linię 🙂 Pycha!

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cukinia, fasolka szparagowa, kurczak, mięso, obiad, pomidor, udka z kurczaka

Jak zamrozić fasolkę szparagową

by Dzi 20 komentarzy

Jak zamrozić fasolkę szparagową

Może brzmi to dziwnie, jednak sama jakiś czas temu szukałam w sieci najlepszego sposobu na mrożenie warzyw. Moja mamunia uszczęśliwiła mnie niemożliwą ilością pięknej i ekologicznej fasolki szparagowej, w związku z czym należało ją jak najlepiej zakonserwować.

Filed Under: Poradnik Tagged With: fasolka szparagowa, poradnik

Test ekologicznej patelni do naleśników firmy Ballarini i przepis na fondanta z nutellą /Skillet chocolate fondant with nutella

by Dzi 7 komentarzy

Test ekologicznej patelni do naleśników firmy Ballarini i przepis na fondanta z nutellą /Skillet chocolate fondant with nutella

Jakiś czas temu odezwał się do mnie przedstawiciel firmy Ballarini z propozycją współpracy polegającej na przetestowaniu patelni do naleśników. Długo się nad tym zastanawiałam, rozważając wszystkie za i przeciw, jednak zdecydowałam się podjąć wyzwanie zaznaczając, że moja opinia będzie subiektywna. Ponadto przekonała mnie też idea eko, no i zwyczajnie przymierzałam się do zakupu takiej patelni 😉

Filed Under: Słodkości, Testy i recenzje Tagged With: ciasto, czekolada, deser, gorzka czekolada, recenzja, słodkości

Grillowana ziołowa cukinia / Grilled herbed courgette

by Dzi 9 komentarzy

Grillowana ziołowa cukinia / Grilled herbed courgette

Dziś przepis na przepyszny, zdrowy, szybki i łatwy dodatek do każdego dania głównego. Cukinia pokrojona w plastry, zamarynowana w czosnku i ziołach a następnie upieczona na grillu. Przygotowywałam cukinię z tego przepisu na grillu tradycyjnym, jak i na patelni grillowej i w obu wersjach wyszła doskonała 🙂 Polecam!

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cukinia, dodatek do dań głównych, dodatek do dania głównego, grill, zioła

Mule w białym winie / Moules marinière

by Dzi 3 komentarze

Mule w białym winie / Moules marinière

Dziś przedstawiam przepis na moje ukochane mule, tym razem w  wersji najłatwiejszej w stylu francuskim.  Małże duszone są w aromatyzowanym tymiankiem, pietruszką i liściem laurowym białym winie z cebulą i czosnkiem. Łatwiej przygotować się ich chyba już nie da i warto też wspomnieć, że danie to jest bardzo niskokaloryczne 🙂  W celu uzyskania jak najlepszego…

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: białe wino, Gordon Ramsay, kuchnia francuska, małże, mule, owoce morza, wino, zioła

Czerwone curry z kurczakiem w stylu tajskim / Thai red curry with chicken

by Dzi 2 komentarze

Czerwone curry z kurczakiem w stylu tajskim / Thai red curry with chicken

Przeróżne curry to dania, które coraz częściej goszczą na naszym stole. Są zazwyczaj łatwe do wykonania, bardzo aromatyczne i co najważniejsze, przepyszne 🙂 Dziś proponuję pikantną tajską jego wersję, z kurczakiem, groszkiem, bambusem i mnóstwem innych składników, które zapewniają intensywne i przyjemne doznania smakowe. Można podawać je z ryżem, chlebkiem naan lub nawet ze zwykłymi tostami….

Read More »

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: bambus, curry, kuchnia tajska, kurczak, mięso, mleko kokosowe, obiad, trawa cytrynowa, zioła

  • « Previous Page
  • 1
  • …
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • …
  • 115
  • Next Page »

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Weekend ze Smakiem 2

Kalafior-w-ciescie-Battered-cauliflower

Kalafior w cieście / Battered cauliflower

World Baking Day i anielskie ciasto z sosem truskawkowym. Dla kogo Ty upieczesz ciasto?

Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą / Easy dulce de lece and chocolate tart

Udka-kurczaka-w-sosie-z-powidlami-i-cebula-Chicken-legs-baked-with-onion-and-plum-jam-sauce

Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą / Chicken legs baked with onion and plum jam sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress