Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak z warzywami z patelni / Skillet chicken with vegetables

Kurczak z warzywami z patelni / Skillet chicken with vegetables

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Kurczak z warzywami z patelni / Skillet chicken with vegetables"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam pomysł na przepyszny i szybki letni obiad. Soczysty kurczak przygotowany z sezonowymi warzywami takimi jak cukinia, czy fasolka szparagowa i pysznym sosem z winem i ziołami. Szybki, jednogarnkowy obiad, idealny dla zapracowanych na posiłek w tzw „tygodniu” i dbających o linię 🙂 Pycha!

 Scroll down for recipe in English

 

kurczak

 

Kurczak z warzywami z patelni

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 garści świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami
  • 4 udka z kurczaka
  • 4 łyżeczki posiekanych listków świeżego tymianku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 średnie czerwone cebule, pokrojone w plasterki
  • 1 średnia cukinia pokrojona w plasterki
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka sosu Worcestershire

Przygotowanie:

  1. Wrzuć fasolkę do lekko osolonego wrzątku, dodaj szczyptę cukru i gotuj przez około 10 minut (powinna być ugotowana, jednak lekko chrupiąca).  Odcedź i odstaw.
  2. Kurczaka umyj, osusz, oddziel pałki od nadudzi i dokładnie natrzyj tymiankiem, solą i pieprzem. Na dużym ogniu rozgrzej dużą patelnie wraz z 1 łyżką oleju, włóż doprawionego kurczaka i smaż przez 5-6 minut.
  3. Następnie obróć udka na drugą stronę i dodaj do patelni cebulę. Smaż kolejne 6 – 8 minut, mieszając od czasu do czasu i obracając kurczaka w razie konieczności. Gdy udka będą już usmażone  wyjmij wraz z cebulą z patelni i odstaw.
  4. Na tej samej patelni ponownie rozgrzej kolejną łyżkę oleju, włóż cukinię i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i smaż kolejne 2-3 minuty. Wyjmij cukinię z patelni i odstaw wraz z kurczakiem.
  5. Do patelni wlej wino, 1/2 szklanki wody i sos Worcestershire. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, zdrapując resztki kurczaka z dna patelni. Teraz włóż ponownie kurczaka wraz z usmażonymi warzywami i fasolką. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne i gotuj całość jeszcze przez kilka minut. Podawaj kurczaka z warzywami i pysznym sosem.

Smacznego!

 

kurczak

 

English version

Skillet chicken with vegetables

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 handfuls fresh of frozen green beans, trimmed
  • 4 chicken legs
  • 4 teaspoons fresh thyme, finely chopped
  • salt and black pepper to taste
  • 2 tablespoons canola oil
  • 2 medium red onions, sliced and halved
  • 1 medium zucchini, sliced
  • 2 cups cherry tomatoes
  • 1/2 cup dry white wine
  • 1 tablespoon Worcestershire sauce

Preparation:

  1. Cook fresh green beans in medium saucepan, until just tender, about 10 minutes. Remove from heat and drain excess water.
  2. Meanwhile prepare the chicken, separate drumsticks, sprinkle with thyme, salt and pepper. Heat  skillet to medium-high heat, add 1 tablespoon oil and add chicken. Cook chicken 5-6 minutes.
  3. Turn chicken over and add onion slices. Cook 6 to 8 minutes, stirring and rotating as necessary, until evenly browned and chicken is cooked and tender. Remove chicken and onions from skillet.
  4. Heat 1 tablespoon oil in skillet, add zucchini, and cook over medium-high heat for 2-3 minutes. Add tomatoes, stir, and cook 2-3 minutes more. Remove from skillet and set aside with chicken and onion.
  5. Add wine, 1/2 cup water and Worcestershire sauce to skillet. Bring to boil, reduce heat to low and simmer for 2-3 minutes. Scrape bottom of skillet to incorporate browned bits into the sauce. Return chicken and vegetables to pan to heat through. Season with salt and pepper if needed. Serve chicken and vegetables with sauce spooned over top.

Enjoy!

kurczak

Share the post "Kurczak z warzywami z patelni / Skillet chicken with vegetables"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cukinia, fasolka szparagowa, kurczak, mięso, obiad, pomidor, udka z kurczaka

« Jak zamrozić fasolkę szparagową
Pappardelle z wędzonym pstrągem w sosie pomidorowym / Pappardelle with smoked trout and tomatoes »

Comments

  1. bubu says

    23 sierpnia 2014 at 10:13

    kurczak z dodatkami wygląda idealnie na weekendowy obiad 🙂 prosto , szybko i na pewno mega smacznie 🙂

    Odpowiedz
  2. Kamila says

    23 sierpnia 2014 at 21:59

    Wygląda pysznie 🙂 Do przetestowania!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 sierpnia 2014 at 22:01

      Pyszne i łatwe 🙂 Polecam

      Odpowiedz
  3. Automator says

    26 sierpnia 2014 at 11:43

    Ciekawa potrawa na obiad tylko osobiście bym się nie najadł, albo więcej warzyw albo jakiś dodatek do tego.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 sierpnia 2014 at 12:14

      Mnie taka wersja wystarczyła, a mojej połówce dorzuciłam jeszcze podsmażone ziemniaczki:)

      Odpowiedz
  4. Marlenka bujne włosy says

    27 lipca 2015 at 08:34

    mmmm te pomidorki wyglądają apetycznie:) to chyba mam już pomysł na obiad dla męża

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 lipca 2015 at 11:42

      Polecam:)

      Odpowiedz
  5. Szymon says

    21 listopada 2019 at 19:47

    jako że trenuje kulturystykę jem codziennie kurczaka z ryżem i warzywami, będę tu zaglądał częściej

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 listopada 2019 at 21:00

      Zapraszam:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Blue Cactus – najstarszy Tex Tex w Warszawie!

Konkurs z marką Wedel!

Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka

Karmelizowany grapefruit

Babeczki z twarożkiem i malinami Billa Grangera

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress